Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ku mohon pada-MU

“Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi… Dan Ya Allah… Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi”

"Ya Allah .. ingin ku raih keredhaanMU, dalam ku melayari bahtera dunia, sebagai kekal bagiku di akhirat kelak, untuk mengadapMU"


Friday, June 22, 2012

STORY OF THE WEEK: MY APPOINMENT

Assalamualaikum


lately ni rase cepat penat .... mengah pon ade
maklum la ... berat pon dah nak masuk 70 kg .... dalam sejarah oooiii berat badan cecah 70 kg ....


sepanjang minggu ni cik sopi sangat busy ngan appoinment ...


18/6/2012
appoinment kat klinik kesihatan Taman Tun ... cik sopi kene wat BSP tu lagi skali n again resultnyer agak tak normal .... haaaiiihhh ~~ memang nak kene kencing manis cik sopi ni .... selain tu check up cam biasa ... kedudukan baby cephalic ... alhamdulillah ..hemoglobin, blood pressure semua bagus bak kate nurse kat situ ... berat lagi la bagus sebab since last week, berat tak naik naik pon ... baby punyer heartbeat pon normal. so next appoinment kat sini nanti 3/7/2012 .... nurse tu cakap memandangkan kandungan dah masuk 30 minggu, so lepas ni check up akan dibuat setiap 2 minggu ...


20/6/2012
, hari ni appoinment kat klinik O & G , Hospital Bersalin, HKL ....jumper dokter yang sangat best and sporting ... lagi bagus dari dokter yang sebelum ni ... so dokter refer keputusan BSP cik sopi and katanya result agak tinggi ... and yang paling best skali cik sopi tetiber ditegur oleh nurse yang jaga cik sopi mase cik sopi kene tahan kat ward ari tu .... adesss boleh plak  nurse ni kenal cik sopi ... nurse tu agak terkejut nape result BSP cik sopi agak tinggi sebab mase kene tahan kat ward ari tu, result cik sopi semuanya normal ... so nurse tu pon start interview cik sopi and hasilnyer baru la cik sopi tau ... corak permakanan cik sopi tak betul ... and nurse tu cakap kalau cik sopi terus menerus skip makan, kemungkinan besar nanti cik sopi kene tahan kat ward lagi sebab confirm gula dalam darah akan naik ... alllaaaaahhaiii .. biler dengar cenggitu terus insaf jap .. heheheeee ... ye la mane la cik sopi tau ... cik sopi mang dah biase makan ikot suke ati bile nak makan ... then sekarang ni kene tukar waktu makan ... so kene pelan pelan buat lerrrr ... pastu dokter cakap cik sopi kene datang lagi nanti .. next appoinment 4/7/2012 ... pukul 8 pagi lak tu ..




21/6/2012
hari ni en hubby dah set appoinment kat Kelana Jaya Medical Center ... tujuan nyer adalah untuk scan baby ... hheheeeee ~~ sebelum scan cik sopi ade jugak cakap kat dokter yang cik sopi lately ni rase sakit sakit kat bahagian pinggang ... macam senggugut ... dokter cakap kemungkinan kedudukan baby breech time tu ...  agak nyer la kot sebab cik sopi slalu rase sakit cenggitu lepas rase pergerakan baby ... ntah ape yang baby ni dok buat dalam perut ni pon cik sopi tak tau ... kengkadang rase cam nak teropong je baby kat dalam perut ni tapi takde plak alat cenggitu dijualkan .... mase scan mule mule skali nampak dah perut baby .. heheheeee .. then dokter scan lagi, nampak kpale die and dokter cakap everything is good ... uri oke and baby membesar ngan normal ... en hubby cakap die nampak baby punyer tuuutttt ngan otak die ... cam mane cik sopi tak nampak baby pnyer tuuutttt tu ehhh ... isk isk isk ... berat baby sekarang 1.76 kg and dokter cakap after 32 weeks, berat baby akan naik lagi cepat ... and dokter cakap jugak, biler die check buku merah cik sopi yu, die cakap ade kemungkinan cik sopi akan deliver baby awal .. dalam 38 minggu .. sebab dengan mslh gula dalam darah cik sopi agak tinggi, dokter takut maybe baby besar dalam perut and takut ade masalah lain plak nanti ... then nak scan lebeh lebeh dah tak boleh dah sebab dokter cakap baby dah besar ... tak leh nak nampak muke dah .. takpe la .. cik sopi ikot je cakap dokter .. janji baby sehat and selamat .. insya allah .. next appoinment ..???  call je bile nak datang .. heheheee


next appoinment kebanyakkan bulan 7 nanti .. awal bulak lak tu .. then yang bestnyer 7/7/2012 nanti, cik sopi C.O.N.V.O ....... yeeaaahhhhhh  ...!!!!!!   seronok + happy giler ... tamat sudah pengajian cik sopi secara rasminyer ... degree in my hand now ... heheheheeee .. tapi yang paling tak boleh blah, en hubby siap wat demo cam mane rupe and gaya cik sopi berjalan mase nak amek scroll tu nanti ... pastu gelak gelak plak ... cceeetttt ..  tapi en hubby siap cakap, amek berkat tok baby ... mane la tau satu hari nanti anak kami naik pentas untuk amek ijazah plak.. ye tak ..:))    insya allah  ...


okey la ... see ya in next entry ... terasa kepenatan plak biler menaip ni ... hahahaaaa ...


doakan yang terbaik untuk cik sopi, baby and keluarga kami yer ..



thanks read     :D

Thursday, June 14, 2012

IKUT HATI MATI, IKUT TEKAK >> CHECK IN HOSPITAL TERUS

Assalamualaikum




real tak muke patient ni ...??? ekekekeeeee .. disebabkan gambar ni bermacam macam jenis pertanyaan yang keluar .. yang pastinyer BABY TAK KLUA LAGI ...  :))



gara gara gula dalam darah tinggi .. tak pepasal cik sopi kene tahan kat wad bersalin HKL ... sangat sangat sangat terkedu masa dokter cakap kene admit kat wad ... mane taknyer ni la pertama kalinyer dalam hidup cik sopi kene bermalam kat hospital dengan memegang status P.E.S.A.K.I.T .....


cik sopi terpaksa kene tunggu selama almost 4 hours untuk mendapatkan katil .... katil full book ..!!!!  ceehhh ~~  dah la kene tunggu sorang sorang sebab en hubby ada meeting, so beliau tak boleh nak menunggu cik sopi ... berat hati beliau nak meninggalkan cik sopi ngan baby dalam perut ni kat hospital mase tu ....  ehhhhh yeke???


macam macam cik sopi kene intebiu gara gara MGTT ngan BSP cik sopi abnormal ... mane la cik sopi tau ... salahkan McDonald - KFC - ais krim - coklat - .... sedap sangat ... dok ikot tekak sangat ... ni la hasilnyer  >>  ke HOSPITAL .....!!!!


layanan kat HKL ni so far okey ... lembut je dorang cakap ngan cik sopi sampaikan ade sorang nurse tu tanyer cik sopi

puan takut ke ..?? macam tak selesa je


bukan tak selesa tapi NAK BALIK ....!!!!!!!
hospital bukan tempat percutian yang menyeronokkan ehhhh ...


selama kat hospital, boleh dikata dua jam ke tiga jam sekali darah cik sopi akan diambil .... sakit ooooiiii kene prick kat ujung jari ni .. sampai kebas kebas da jari ... shian kitew kan ....


dah la tu, biler time makan la paling sedih sekali ... kene minnum air suam jer ... bukan takde air berperisa yang dibagi  tapi dorang kasi AIR SUSU ... mang tak masuk lerrrrr weyyyyhhhh susu susu ni ....


selain tu jugak pengalaman bermalam kat hospital memang sangat tak best ...!!!  cik sopi tak paham betol la ngan saper saper yang memang suke stay kat hospital ni ... bagi cik sopi, elok elok sehat boleh sakit jadinyer lau dok lama lama kat sini ...!!!  tapi tak dinafikan memang ade sesetengah individu terpaksa menjadikan hospital ni sebagai rumah yang kedua disebabkan masalah masalah kesihatan yang memang tak boleh nak dielakkan .... cume dalam kes cik sopi ni, pe kate kasi je cik sopi discharge awal awal sebab masih ade lagi yang memerlukan tempat kat situ ...  bole gitu ??


memandangkan sepanjang mase cik sopi asyik tidur je, so badan cik sopi agak sakit sakit ... sebabnyer terlalu banyak sangat baring ... berjalan pon biler nak ke toilet or mandi jer ... selain daripada tu duduk termenung mengenang nasib kat katil ... lau tak pon tido la .. pe lagi


ade jugak en hubby mintak cik sopi dipindahkan ke wad persendirian atau wad berbilik untuk sorang patient jer .. tapi tak dapat disebabkan cik sopi bukannyer nak beranak dah or dah beranak .. cume perlu dimonitor oleh jururawat je .. so nak ke tak nak ke memang cik sopi kene spend time kat katil yang memang dah disediakan untuk cik sopi ... haaiihhh


setiap mase asyik dengar baby nanges jer ... naik rimas pon ade tapi cik sopi pujuk ati  kang lau aku dah terberanak cenggini ler suasananya nanti ... sabar sabar




dalam mase tu ade jugak cik sopi ber'sms' ngan mama and abah cik sopi ... berjela jela mesej dorang suruh cik sopi jaga makan minum ... control makan la .. jangan asyik ambik makanan yang manis manis jer ... jawapan cik sopi untuk mesej mesej tu pendek jer

okey mama


okey abah






en hubby plak lau call or sms ayat beliau mesti

ayang berehat la


ayang tido la


ayang nak duduk lame lagi ke kat hospital..??



cceesssss ....!!! ayat last tu paling tak boleh blah ...



pape pon lebih kurang pukul 6.30 petang keesokkan harinyer, cik sopi dah bole discharge ... gelak besar cik sopi mase ni ... maunyer tak ... rase macam terlepas dari hukuman gantung jer ... eerrrkkkk ...:p


en hubby siap gelak gelak kat cik sopi ... arrrgghhhh tak pedulik dah ape yang die nak cakap ... janji dapat klua hospital tu ... semalaman dok kat situ rase cam berbulan bulan .... seksa dowwhhh


naseb baik cik sopi di diagnosiskan sebagai sehat dan bebas dari D.I.A.B.E.T.I.S ....!!!!!  so dalam report tu tulis  'KIV MEDICATION' ... kehkehkehhhhh ....  alhamdulillah ...


yang penting baby sehat yekkk ..  :))


lepas ni malam malam cik sopi kembali tenang ....  takde lagi nurse nurse yang datang kejut nak amek darah la, nak check jantung baby la, nak check blood pressure la .... dokter nak check la ... ape kebende lagi ntah ... fuh fuh ...~~  tak aman nak tido kot .. dorang ni tak tau ke, tido ni amat penting untuk kesihatan dan perkembangan baby ....  ye ke..????


ape ape pon lepas ni cik sopi kene follow up lagi kat hospital ni ... nak tak nak kene pegi jugak .. tapi nasib la HKL takde dalam senarai mase nak bersalin nanti ... heheheeeee ~~ takot takottttt ...


yang penting pas ni kene control makan ... no more ICE-CREAM before sleep .... :(
okey la yang penting baby sehat and cik sopi tak dimasukkan lagi ke spital tu .. hohohohoooo


dalam kebosanan selain bermain game and termenung mengenangkan naseb kat spital ni, cik sopi sempat gak capture beberapa gambar untuk dijadikan sebagai kenangan ... hahahahaaaa ~~ bosan la kate kan ...





mase kene pakai tag ni, rase sayu jer .... wwwuuaaaaa memang serius tak suke hospital ..!!!





makanan yang mule mule sampai ... biler en hubby tengok gambar ni die boleh tanyer dorang takde amek menu ke nak makan ape ...??? huh eeelllloooo sayang ni hospital KERAJAAN yer ... jangan nak banyak songeh ...




dari katil cik sopi, cik sopi bole nampak KL Tower straight ... heheheheeeee





ni makanan yang dihidangkan waktu malam (10 pm)  dan waktu petang  (4 pm) .. yang pastinyer susu tu tak bersentuh pon .. haiihhhh




ni plak makanan di waktu tengah hari atau malam .... eerrmmmm boleh la rasenyer ... okey jerrr




ni je gambar yang cik sopi amek .. tak berani nak ambek gambar bebanyak .. maklum la kawasan hospital .. kang ter'capture' mende lain .. mampuihhh tak senang duduk t ... heheheheeeee  


pape pon kengkawan doakan keselamatan cik sopi and baby ni yer ... 



thanks read  :))

Monday, June 4, 2012

SABAR MENANTI HARI ITU

Assalamualaikum







cik sopi tau cik sopi makin cute ....!!!!!


pertambahan berat badan sangat sangat menggembirakan ... demi kesihatan baby dalam kandungan, cik sopi tak tahan tahan makan .... makan je ape yang ader ... alhamdulillah baby tak memilih makan ... baby ke mommy nyer?? ekekekekeee


so far berat cik sopi dalam lingkungan 67-68 kg .... tak pernah dalam sejarah cik sopi seberat ni ... heheheeee ... agak penat jugak mau bawak badan yang berat ni tapi enjoy lagi lagi bile dapat rase baby pnyer movement ... pengalaman yang hanya dapat dirasai oleh orang yang mengandung jer ...


barang barang baby almost settle ... cume ade sikit sikit je .... lepas dah settle barang baby cik sopi dah bole la pikir barang untuk diri sendiri pulak ... yeeaaahhhhhh ...!!!!


en hubby paling eksaited beli barang baby .... die suruh cik sopi jangan beli banyak banyak sangat sebab katenyer baby cepat membesar, tapi die sendiri yang beli ... tak cakap pon tau tau barang dah sampai depan mate ... haiiihhhh ... sungguh sungguh unexpected  :))


ape ape pon kami tak sabar tau tunggu due date ni .... asyik berkire kire jer .... baby pon makin ligat dalam perut ni .... suke die eyyhhh


ooohhh lupe nak cakap ~~ gambar kat atas ni latest punyer uolss .. 28 minggu sudah ... maknanya sudah 7 bulan .... ada balance lagi 2 bulan lebeh jer .... orang lain sume sebok sebok shopping untuk raya and buat persiapan raya , cik sopi ngan en hubby  pulak buat persiapan mental dan fizikal untuk menyambut kehadiran orang baru ... syahdunyerrr ... heheheheee




thanks read  :))