Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ku mohon pada-MU

“Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi… Dan Ya Allah… Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi”

"Ya Allah .. ingin ku raih keredhaanMU, dalam ku melayari bahtera dunia, sebagai kekal bagiku di akhirat kelak, untuk mengadapMU"


Saturday, December 31, 2011

REZEKI DARI ALLAH DI PAGI JUMAAT

Assalamualaikum

alhamdulillah, pagi Jumaat (30/12/2011) tadi cik sopi and en hubby di kejutkan ngan berita gembira .. patut la lately ni cik sopi rasa lain macam je .. dalam keseronokkan tu, boleh plak en hubby buat lawak tanya soalan macam3 ...but i know he is very happy with the news sampaikan mintak nasihat and petua kat macam3 orang .. u are so funny but cute hunn  :))

selain berita gembira yang satu tu, dalam masa yang sama cik sopi dapat panggilan untuk interview kat one of the international company which base in Malaysia ... wajib la terima sebab gaji yang di offerkan melalui email cik sopi amat la cantik sekali angkanya ... alhamdulillah, rezeki berganda

buat masa sekarang cik sopi tak nak terlalu bercerita tentang kurniaan Allah yang satu ni  ehem3 rasanyer korang tau dah  dan rezeki yang berganda tu tapi nak lebih fokus dalam apa yang dah cik sopi plan selama ni .. mission kene complete kalau tak cmner nak berbahagia nanti ..cheewaahhh

anyway, bersyukur sangat3 .. tahun ni dah jadi bini orang, tahun depan insya allah dah jadi mummy plak .. hehehe ..bak kata en hubby

rezeki di hari Jumaat and new year, alhamdulillah sangat3


semoga kebahagiaan ini terus berkekalan hingga ke syurga , amin

one of my favourite picture .. nampak suci kheennnn  :p


" the best thing about the future, is that it comes one day at a time" - Abraham Lincoln


doakan kesihatan kami yer
thanks read  :))

Wednesday, December 21, 2011

HONEYMOON REVENGE !!!

Assalamualaikum


honeymoon..???

revenge..???

ape or ade sapa3 yang tak puas hati ke..??


sebenarnya cik sopi nak revenge musim3 honeymoon sebab since kawen. cik sopi asyik busy memanjang. sian kat en hubby kita .. keh3
so memandangkan masih lagi dalam musim 'pengangguran' so boleh la kami spend time together3 .. boleh la nak pergi bercuti ke merata3 tempat ,, ura3 yang cik sopi dengar macam banyak je tempat yang akan kami lawati nanti .. huh .. xcukup tahun ni, continue tahun depan pulak .. weeehuuuuu


mesti ada yang gelak terbahak3 baca entry ni sebab bagi yang mengenali kami. mereka3 sangat3 la tau yang kami sememangnyer alwez in honeymoon forever and ever ... 


sebab..???


kami ni jenis yang tak lekat kat umah .. cik sopi saje je letak istilah honeymoon sebab konon3 nak rasa cam baru mula3 kawen ... hehehheeee


c ya in next entry ..


thanks read babeyyhh  :))


Monday, December 19, 2011

KISAH SEORANG PART TIME HOUSEWIFE

Assalamualaikum

masuk hari ni dah dekat 3 minggu cik sopi duduk kat rumah tanpa buat apa3.. bosan jugak kadang3

usaha untuk mencari kerja masih lagi di teruskan tanpa jemu .. heheheeee ~~ dah seluruh seantero nusantara dah cik sopi apply tapi dorang tak call3 lagi for interview ... kebanyakkan tempat yang cik sopi apply kene tunggu dalam 3 bulan ... huh ..!!!  gila lama siot

so dalam masa3 yang ada ni cik sopi pon belajar3 la untuk jadi suri rumah dulu ...  a part time housewife with extraordinary energy especially bab3 nak mengarahkan orang .. yang jadi mangsa of cos la en hubby ...  cik sopi buat keje sikit3 .. yang balance3 die abeskan ... bhahahahaaaa

masa mula3 start 'menganggur' ni, cik sopi kene jaga en hubby kat hospital .. beliau disyaki mengalami adenotonsilitis dimana pembedahan pada kadar yang segera perlu dilakukan ...!!!  kesian..???? kurang sikit sebab cik sopi dah suruh buat awal3 tapi beliau sangat3 degil ... dah sakit teruk camtu baru nak operate . tu pon die nyaris3 nak cancel appoinment sebab kunun3 dah sehat ... cettt ~~

pastu lepas beliau abeh kene operate and balik umah, cik sopi secara automatik jadi private nurse beliau ... FOC okey ..!!!!  cik sopi kene pastikan en hubby makan ubat on time ...tapi kadang3 tak ikot time jugak sebab selalu sangat kami berdua ni ada aktiviti kat luar ,,, so buat3 lupa pasal ubat tu ..

selain tu jugak, cik sopi berusaha spend time untuk jogging petang3 ... nak singkirkan lemak3 terkumpul la katakan ... rasanya body fat dah melebihi muscle dah ni ... ni baru 3 minggu duduk kat umah .. kalau 3 bulan tak tau la cam mane rupa cik sopi ... silap3 kene register nama kat mana3 hospital buat liposuction atau gastric bipass ... takut3 ..!!!!



kadang3 ada jugak cik sopi try skill memasak ... terer tak terer gak laaa ~~ abeh jugak makanan tu .. lapar kan .. makan ajo ..!!! heheheheee

bosan ke aktiviti cik sopi ni ..??? xder la sangat sebab memanjang je asyik keluar umah ngn en hubby ... kejap3 ikot beliau buat kerja ... kejap3 kejar orang tu .. kejap3 kejar orang ni .. dah macam main police and thief pon ade .. hahahaaaa ~~

esok lusa entah tak tau la macam mana ... kalau dapat keje dah xder chance nak merewang3 cam ni dahh ..hehehe ~~  lagi sedih tak boleh bangun lambat dah ... tidur pon penting oooo untuk kurus .. kheeeennnn ..

tapi yang pastinya bila dah start kerja, aktiviti shopping pon start jugak ~~ ermmmmm agak3 dah boleh start shopping tok raya ker..??????





thanks read  :))

DISEBALIK 'OMBAK RINDU'

Assalamualaikom

dah tengok citer Ombak Rindu dahhh ... fine3 cik sopi tau cik sopi agak ketinggalan ..

citer tu dah dekat 2 minggu di tayang kan tapi cik sopi ngan en hubby baru je pegi tengok ari tu .. tak boleh nak tengok masa awal3 dulu sebab keadaan kesihatan en hubby tidak mengizikan .. heheheheee

komen..????

so-so laaaaa .. ramai yang cakap bile pegi tengok confirm nanges3 .. cik sopi dah agak kerisauan dah .. al-maklum laa, rosak make-up kat mata nanti .. bahahahaaaa

30 minit yang pertama takde la sedeh sangat ... biase3 jer sebab kalau nak compare ngn novel Fauziah Ashaari tu, lagi tragis ang tragik cara Izzah kene pukul sebelum Harris nak kawen ngan die .. tapi mase scene ni, takde plak kene pukul3 sepak terajang ...

pastu part Mila balik from oversea ... errrmmmm Mila asyik jerit3 jer .. WHATTT.???? heheheeee

pas tu start la masa mak si Harris jumpe Izzah ... okeyy kat sini ada sedih sikit and slowly citer makin sedih ... mase ni air mata dah bertakung dah ..  jenuh la cik sopi jampi3 mintak3 air mata ni tak tersembur keluar .. konon3 nak cover hensem kat en hubby ... hahahahaaaaa ..

then makin lama makin sedih plak, especiallly masa Harris eksiden and terkojol masuk hospital .. dah la air mata yang dok bertakung3 tu hampir3 berjaya cik sopi tahan tak nak keluar, tetiber boleh plak air hidung ni ngada3 nak meleleh plak .. alaaaaaa ~~ tak rock la camni .. isk3

pelan3 cik sopi toleh orang sebelah semata3 nak lap air mata ngn air idong ni .... haiiishhh ..

so far citer ni okey laaa even tak sama sangat macam novel yang asal tapi jalan cerita tu ada and senang nak faham ... walaupon terpaksa cik sopi tahan3 air mata ni ... hahahahaaaa

pastu3 rasanyer banyak part yang audience dok gelak3 ... dorang ni mesti buta perut sebab takde nak sedih3 .. at least cover3 la sikt cam cik sopi cover3 sedih kheeennnn ...

lagu tema ..???? okey3 best ... suke sangat ngan lirik tu ...





sampai sini dulu ...
nak carik idea for next entry ...

thanks read  :))

Tuesday, December 6, 2011

DYE TILL DIE

Assalamualaikum


korang pernah kaler rambut tak..???
cik sopi pernah .. maklum laa~~ dulu masa3 lepas abeh skola teringin nak rambut kaler lain dari yang lain .. kunun3 cantek .. heheheeeee

tapi tu dulu ... sekarang keinginan nak kaler rambut tu dah berkurangan ... walaupon kengkadang terlintas gak niat kat ati ni nak p bedal gak kaler rambut .. tapi tak berani dah ..

sekarang ni dah banyak dah jenama3 pewarna rambut ni ... ada yang halal . tapi halal macam mane pon, dikhuatiri gak tak sah masa nak ambik air sembahyang ...

selain tu, sekarang ni kandungan dalam pewarna rambut tu sendiri banyak yang merbahaya .. kandungan kimia yang ada dalam bahan pewarna rambut tu boleh kasi kesan di masa depan ... bagi yang tengah mengandung, takut3 chemical tu masuk dalam  saluran darah and bagi effect pada baby ..

ada sesetengah chemical tu bole bagi kesan seperti pening3 kepala, rasa loya3 or macam3 lagi la.. untuk jangka masa panjang boleh jadi racun pada badan kita sendiri ... last3 korang paham3 sendiri laaa .. benda kalau dah jadi racun, opcos akan makan diri kita balik .. Wallahuallam

kalau ada yang still nak kaler rambut pon boleh aje .. terpulang pada hak asasi masing3 laa ... cik sopi cuma nak berkongsi cerita dengan kawan3 dalam masa yang sama nak ingat kan diri sendiri jugak .. heheheee






gambar mase highlight rambut je xder sebab pendrive lama dah hilang ~~ ingat lagi member cik sopi cakap

" rambut ko yang belang3 tu belum tentu mak aku berkenan and nak amik buat calon menantu "


cesss~~ hampeh tol ... member cik sopi tu pon lupe gak yang cik sopi pon belom tentu nak calonkan mak beliau jadi mak mentua cik sopi .. bhahahahaaaaa ..

sampai sini dulu ...


thanks read  :))



ROLLOUT MADNESS (FINAL)

Assalamualaikom


agak lama masa yang cik sopi ambik untuk buat penyudah kepada citer rollout ni. tak kesah la kalau ada yang nak cakap citer basi ke ape ke.. memang cik sopi akui citer ni agak basi dah sebab kalau nak ikot, rollout dah abis almost 2 weeks...  tapi ader kiter kesahhh ..???


untuk penutup kepada entry yang berepisod ni, cik sopi ingat nak lebihkan gambar. nak tunjuk dekat u'olls semua gambaran or suasana dekat sana ...  :))


dah readyyyyy ....  dengan harapan ada yang dah siapkan kopok lekor depan laptop or pc







ni semua suasana yang ada dekat situ .. ada saper3 yang korang kenal ke kat sini ..??

ramaikan yang dengan khusyuknyer bersabar buat test and then tunggu result .. yang kurus ke, yang gemuk ke, riak kat muka tu same jerr .. cuak je memanjang selagi result tak keluar ..





ni plak antara team member cik sopi .. masing3 buat kerja dengan gaya yang tersendiri ~~ professional with attitude  ..

ada antara dorang yang ada masalah komunikasi dengan clients .. al-maklum la, most of them dah biasa cakap bahasa ibunda masing3 such Persian, Arabian and ada jugak yang english nyer agak sukar difahami ~~ dan ada jugak client yang tak boleh berkomunikasi dalam bahasa inggeris .. tapi masing3 tetap professional. sama ada dari pihak cik sopi or clients  :))


ni sesi consultation ~~ consultation akan dilakukan oleh bos cik sopi iaitu Dr Waqas Ahmed Awan or Thayza.. bos cik sopi ni agak femes.. korang google la nama beliau.. banyak sumbangan beliau dalam bidang sains kesihatan so far ..



ni pon antara team member cik sopi .. ye3 ~~ kiter tau dorang sume cantek3 and hensem3 ...  nie kire nak market member plak .. bhahahahaaa

dorang very helpful .. tolong cik sopi di saat3 ke'busy'an melanda .. dorang memang the best .. nobody can replace them in my heart .. chheewahh



so, ini la penyudah  kepada entry pasal rollout dekat Citibank ni .. takde la banyak sangat gambar3 nyer.. u'olls kene la paham, ada antara client3 ni tak suke gambarnyer diambil .. private and confidential katanya.. heeee

tak kisah la kan .. masing3 ada hak nak melindungi privasi masing3 ... so gambar3 ni yang random jerr .. xder le hover sangat kan3 ...

anyway, good luck to all of them ~~ seriously i will miss all of u damn much ..!!!!  3 weeks are not enough to know all of u .. i need more than that ..!!!


ape yang cik sopi akan ingat pasal rollout ni???
  • level 5 sebab ada foodcourt kat situ .. banyak choice sampai kadang3 ulang-alik dekat tempat yang sama berkali3
  • hossein .. why him..??? sepanjang rollout ni, cik sopi merupakan girlfrend sementara beliau ..!!! semua harta benda termasuk la wallet, kunci kereta, handfon and rokok beliau sume nyer disimpan dalm hendbeg cik sopi ...  sile jeles yer kak siti ..
  • language education .. heheheheee ~~ cik sopi banyak belajar bahasa oooiiii .. bahasa Parsi, Turky,Brazil ... fffuuhhhhh ~~ meleleh air liur nak mengingat semua tu
  • sunlight .. okeyyy ni bukan nama majalah, coklat or air3 tin .. ni merupakan perkhidmatan teksi yang cik sopi gunakan sepanjang rollout ni .. tak dapat la den nak drive kat tengah3 kolumpo ni weyyyhhh .. dah abeh maghrib pon belom tentu sampai uma
  • ms Rina merupakan individu yang penting buat cik sopi sebab cik sopi wajib call beliau setiap kali sampai or nak balik ... nak buat cam mana, beliau yang pegang kunci bilik yang kami gunakan .. heheee

eerrmmmmm dah laa .. banyak plak kalau nak di senaraikan .. cik sopi letak mana yang best3 jer nak dikenang .. bhahahahaaa


abeh sudah citer nyer ...


thanks read

Friday, November 25, 2011

BUAT TERAKHIR KALINYA

Assalamualaikum




detik yang memang selama ni cik sopi tunggu dah tiba >> 25 Nov 2011


ini bermakna, hari ni merupakan hari terakhir cik sopi praktikal kat company ni .. cik sopi rasa happy sangat sebab lepas ni  even belom VIVA lagi, officially cik sopi dah abeh degree ... alhamdulillah termakbul doa mama and abah cik sopi nak tengok cik sopi abeh degree ni .. dah kawen pon pelajaran tetap diutamakan ooooo..


tetiber rase cam ade feeling3 sedih plak .. mau nyer tak .. ni la company yang terima cik sopi intern n cik sopi di layan bagaikan boss ... member3 siap terjojol bijik mata ,,, bhahahaaa


walaupon tak banyak keje cik sopi kat sini, tapi setiap yang di ajar kat sini cik sopi akan ingat ,, sampai ke liang lahad ,, insya allah


yang paling3 best keje kat sini, bak kata member3 cik sopi

" rasa cam keje kat oversea .. biler kene g keje kat outside, bole dapat duet ribu-riban .. keje nyer 2 minggu jer "


maklum la, cik sopi kan keje kat international company .. so majority nyer mang mat3 salleh laaa  :))


okey laaa.. pape pon cik sopi tetap wish all the best untuk company ni ... semoga terus maju dan maju dan terus memberi sumbangan kepada ekonomi Malaysia  :p


p/s: bajet nak update entry ni petang td kat opis, tapi boleh plak perot meragam sampai ke tahap nak muntah3 bagai ..haiishh ~~ lari mud tau x..?? dah la ari ni ari last kat sini .. x dapat nak berjimpa, party bagai  :(


nak menyelit jap: entry terakhir pasal rollout akan menyusul dalam masa terdekat ni .. ade kejutan tau  ..:))


thanks read uollsss

Saturday, November 19, 2011

SATU MINGGU BABEYHH

Assalamualaikom





satu minggu dari sekarang ~~> 25 November 2011
tamat sudah latihan industri cik sopi or dalam erti kata lain.. abeh intern ..


macam3 yang cik sopi rasa sekarang ni


dalam masa satu minggu ni, cik sopi nak enjoy puas3 ngan staf3 kat tempat keje cik sopi
dalam masa satu minggu ni, cik sopi nak spend time bebaik3 ngan Thayza sebab selama ni asyik buli dia je
dalam masa satu minggu ni, cik sopi nak pura3 jadik staf paling rajin kat company ni


banyaknya plan dalam masa satu minggu ni


tapi selain tu jugak...
dalam masa satu minggu ni, cik sopi kene siapkan log book yang cik sopi pon tak tau nak merepek tulis apa
dalam masa satu minggu ni, cik sopi wajib siapkan SOP (standart operation procedure) yang sebelom ni sangat malas cik sopi nak jenguk
dalam masa satu minggu ni, cik sopi kene pastikan ada orang yang akan isi evaluation form cik sopi dengan penuh cemerlang


dan yang paling best sekali, dalam masa satu minggu ni elaun keje cik sopi akan masuk .. weeehuuuuu..!!


satu minggu yang memang selama ni cik sopi tunggu sangat3 mendebarkan ..


semoga dipermudahkan segala urusan ..
amin




p/s (1) : asyik citer pasal rollout jr.. bosan pulak rasenyer ..keh3

p/s (2) : selepas dari satu minggu sangat3 tak best sebab kene pergi kolej mengadap sesi VIVA plak ..haizz

p/s (3) : korang yang baca3 ni ingat 'satu minggu' ape hah ....   :p


thanks baca  :))

Thursday, November 17, 2011

ROLLOUT MADNESS (PART 3)

Assalamualaikom


report ~~ jangan tak report ..!!!


tempat kejadian masih lagi sama -> Menara Citibank


something happened today .. tak di sangka3 ~> CITIBANK WAS ON FIRE ...!!!!



really???



of course laaaa .. its a fire drill   :))



semalam one of the HR person already told cik sopi yang dorang nak buat latihan kebakaran .. tapi tu sepatutnya SEMALAM ..


then tanpa di duga masa tengah ada client ditambah pulak Dr Waqas tengah consult another client, kitorang dengar bunyi emergency alarm ...


berdiri dengan penuh ke'slumber' an je kitorang3 kat sini .. tapi kitorang kene ikot prosedur jugak .. so kitorang pon berlari3 la ke luar .. nasib baik naik lif .. tinggi hooii tingkat 35 nak terjun ke bawah ..


masa turun bawah cik sopi ingatkan tengah hujan then cik sopi pon pandang la atas .. makk aii kabus ape ni ..!!! sakit mata kiter tau ,, nasib baik ada Hossein yang tinggi menjadi payung penyelamat untuk cik sopi .. hehheeee   giler menipu ni ..!!


lepas tu kitorang pon tunggu la kat tempat berkumpul .. ramai jugak staf dorang ni .. bhahahaaa
then cik sopi ternampak McD .. ape lagi cik sopi pegi mintak kebenaran big boss nak pegi lunch kat sana ngan team cik sopi ..


memandangkan idea cik sopi agak bernas, daripada duduk bertenggek tak buat pape .. so big boss pon nak follow kitorang3 pegi McD jugak .. hahahhaaaa



latihan kebakaran hari ni mengingatkan cik sopi masa zaman3 skola dulu ... hehehehheeee .. 


thanks read  :))

Wednesday, November 16, 2011

ROLLOUT MADNESS (PART 2)

Assalamualaikum


lintas langsung dari tempat kejadian: Menara Citibank
mood: agak kurang memberansangkan

kenapa???


sebab suddenly hari ni semua team member cik sopi tak ada .. yang tinggal cuma Effat sorang jer .. giler laaaa !!
sorang tak boleh datang pasal apa pon tak tau la..
sorang tak sihat katanya..
sorang lagi terlajak tidur .. kalau cik sopi tak call, confim tak bangun tidur lagi ..


tapi alhamdulillah tak crowded sangat.. sian kat Effat . cik sopi bukan tak nak turun padang, tapi dok berlari merata2.. kejap3 pergi amik result dorang.. pastu dorang tanya2 pasal result tu kat cik sopi suruh explain.. kejap3 lagi dorang tanya cik sopi pasal model3 yang kitorang display kat sini .. kejap3 lagi dan lagi Effat plak kehabisan barang3 ,,,  berlari3 la pulak cik sopi pergi carik stok .. nasib baik hari ni system okey .. internet laju je...  siap cik sopi boleh main fesbuk lagi .. bhahaaaaa


mintak3 la sangat hari ni staff tak ramai ..
tak larat asyik kene marah je sebab dorang kene tunggu lama2 ..


cik sopi plak rasa cam tak sihat plak ari ni .. nak demam ke?? iskk3 jangan ler ~~ masih ramai lagi yang memerlukan cik sopi kat sini .. lepas3 dari 25 haribulan nanti kalau nak sakit3 manja baru boleh .. dah free kot time tu .. ekekekekeee


lintas langsung dari Menara Citibank tamat ..!!


thanks read  :))

ROLLOUT MADNESS (PART 1)

Assalamualaikum


ada yang rindu cik sopi tak ??  confirm xder ..huk3


sebelum ni cik sopi ada bercerita pasal Citibank Rollout yang memakan masa selama 3 minggu. dan dalam tempoh tu jugak agak susah cik sopi nak ber belog memandangkan penggunaan laptop yang agak minima .. chewahh


so di sini cik sopi akan buat sedikit ringkasan sepanjang lebih kurang 2 minggu dekat sini. baki3 cerita tunggu part3 yang lain pulak yer.







FIRST DAY WAS SO EXCITED
nama pon first day .. wajib la excited. ditambah pulak hari yang sangat indah sebab di hantar oleh en hubby. sakit bontot dok atas motor lama3. cik sopi diminta berada kat Menara Citibank tu pukul 8.30 pagi. alasan yang diberi oleh pihak atasan FIRST DAY WE SHOULD IMPRESS THEM ..tapi yang lain3 sampai from Cyberjaya pukul 9.15 pagi ... stress woiii tunggu lama3




SERVER DOWN WITHOUT ANY SIGN
Ni paling tak boleh blah.. sehari sebelum rollout ni, cik sopi ngan beberapa programmer dah menapak kat sini semata3 untuk set up system and pastikan connection was good. bukan sekejap weyhh .. almost 4 hours kitorang kat sini. mana nak set up system, check server, susun model, tampal apa yang patut ditampal, susun setiap barang3 supaya attendants tak perlu bersusah payah berlari3 cari barang yang diperlukan. then tanpa di duga, tengah ramai3 tu boleh plak server down, connection lost. mau tak lost, kitorg beroperasi di tingkat 35 .. so our modem cannot work properly .. disebabkan itu, kami terpaksa melakukan ujian tanpa memberi sebarang keputusan kepada staff3 ... keputusan cuma boleh diambil keesokan harinya.


PEMERIKSAAN KESIHATAN PERCUMA
siapa tak suka barang free sila angkat tangan ...??? ekkekekeee .. memandangkan health screening test ni dibayar oleh company, so ramai la staff3 yang datang. muka berkobar3, berdebar3, suspen, takut semua ada. gila ramai orang time ni sampaikan cik sopi rasa cam nak suruh dorg balik je. datang time3 lain plak ..


PROFESSIONAL WITH NO ATTITUDES
cik sopi bukan cakap semua.. tapi cuma sebilangan je. bila tak dibagi nombor, mula la nak marah3 I buzy ok .. i have a lot of work to do. U can't expect me to wait here . ada tu lagi this is nonsense.. I can't wait so long .. lagi best bila ader sorang staff tu cakap kat cik sopi what?? my number will be at 4.30 pm.. I'm on diet okey.. so I need to plan again my diet?? this is ridiculous .. paling3 best U, I kene tunggu berapa lama lagi .. I datang sorang3 je. diorang semua datang by group .. boleh tak U bagi I masuk dulu.. banyak cantik cik kak .. nanti yang nak menjawab dengan diorang yang menunggu tu cik sopi yer ..
bila cik sopi bagi nombor sampai dah abeh nomnor kat cik sopi, semua orang lesap ..!!! cuma separuh je yang datang balik .. lagi separuh buat taik mata agaknyer menunggu cik sopi pegi opis masing3 and jemput ngan karpet merah ... oooohhhoooiii ~~ jangan harap yer




VARIATION
dalam bahasa melayu kita sebut variasi ye kawan3 .. variasi yang cik sopi maksudkan kat sini is cik sopi punyer team member .. bersepah3 serata dunia. ada yang dari Malaysia, Iran, Brazil, India, Indonesia, Kazakhstan and Uzbekhistan.. bahasa pon pelbagai3 jugak la.. best ooo dalam masa yang sama cik sopi belajar ayat3 baru .. kelakar pon ada sebab certain3 perkataan dalam bahasa melayu membawa maksud yang lain dalam bahasa diorang. bila dah banyak3 perkataan, lama3 cik sopi susah nak bezakan perkataan3 tu semua.. hahahaaaa


LADY BOSS
title ni tok cik sopi ler .. selepas keberangkatan Thayza ngan 8 orang freelancers ke Penang, cik sopi jadi ketua plak la kat sini menggantikan beliau .. beliau sapu abis semua freelancers and cuma tinggalkan 4 ketul je untuk cik sopi .. seksa oooiiii sebab 4 orang je.. bila dah ramai sangat yang serbu cik soi suruh dorang balik dulu .. datang next time plak sebab cik sopi tau, dorang kene tunggu untuk satu tempoh yang lama.. tapi ada yang very3 sporting. they prefer to wait.. sampai terlentok3 tido .. :))


RAGAM
macam3 punyer style la staff3 kat sini masa nak ambik darah dorang .. bukannya banyak pon, nak prick sikit je kat hujung jari.. ada yang sampai nanges3, pengsan, kejang, pucat lesi muka macam nampak vampire nak gigit dorang ... lagi tu ada yang main tolak3 member .. agak3 lau member die hidup lagi, berani la die nak buat test tu ye tak .. bhahahahaaaa .. lagi best siap pilih attendants lagi  tu .. hambooii3 mentang3 la cik sopi ada 3 jejaka hensem, kacak tnggi lampai dengan senyuman yang sangat3 memikat hati, suka3 hati je nak diorang yang buatkan test tok korang ehh .. siap melentok3 badan lagi .. tak kisah la .. janji korang happy  :))



ni antara experiance cik sopi so far laa .. nak tau yang selanjutnya, tunggu Part 2 plak yer ..


sekarang cik sopi nak tidur memandangkan lately ni cik sopi asyik letih je .. time keje pon rasa cam nak pejam mata jer ..



thanks read  :))

Wednesday, November 2, 2011

IT'S SHOWTIME

Assalamualaikum






lepas3 ni maybe cik sopi berehat from blogging jap
will be busy for Citybank Medical Health Screening Test ~~


gila ramai clientnya -- 4000 orang.
screening test kene siap dalam masa 3 minggu


tapi yang bestnya, cik sopi base in KL only .. for penang and Johor Thayza incharge ... hua3


tapi yang x bestnyer pulak, client paling ramai kat KL ... almost 3000 thousand ..!!!!  haizz ~~


yang tak bernasib baiknya ialah en hubby yang dengan tanpa rasa bersalah or segan silu offer diri nak hantar cik sopi pergi Menara Citybank tu everyday until the last day. budget macam kat MARSH dulu la, 2 hari je kot .. lepas cik sopi kasi tau 3 minggu which is sampai end of this month terus beliau terdiam terkedu tak terkata dah .. hahahahaa ..b dah cakap nak anta kan3 .. jangan nak tarik balik .. xmo kawan kang ..keh3


sekarang ni membusy kan diri packaging semua barang yang perlu dibawa ke sana .. banyak gila barang.


bunny propa ngan imah marshmellow pon turut serta dalam project ni... yeaahhh ada kawan .. boleh kasi kecoh itu Citybank .. :))


CITYBANK HERE I'M COMING ...!!!!!  READY TO BE PRICK BY MY TEAM .. SCREAAAMMMMM  ~~ 





p/s: the project will be last on 24th November and 25th Novermber is the last date for my internship ... yeeaarrgghhh ..!!!!!


5 November is coming ... serius benci dooohh..!!!!

SPEEDTRAP..

Assalamualaikum




lately ni rajin pulak abang3 polis trafik buat speedtrap .. dah beberapa hari dah cik sopi nampak .. dah la duduk kat celah3 pokok pakai baju kaler hijau .. dah dekat3 baru nampak  'alamak speedtrap ..!!! mampuss3 '


kurangkan la aktiviti buat speedtrap ni .. kalau boleh sampai hujung bulan 11 ni .. sebab lepas3 dati tu cik sopi dah tak lalu highway ni lagi .. bhahahahaaa


pagi tadi pon ade speedtrap jugak . mati la cik sopi camni . en hubby dah kasi warning dah ' ayang jangan nak bawak kereta laju3 sangat. kalau surat saman sampai lagi siap ayang .. ' eeeeiiii .. takot3 ..!!!


rasa3nyer cik sopi memang bawak kereta slow2 jer .. rasanya la tapi tak tau camner boleh dapat saman speedtrap .. kejam3!!


sekarang sape nak bayar saman speedtrap yang bulan 8 punyer tu .. ni rasa3nyer kalau  abang3 polis trafik tu sangat prihatin and dah meluat asyik kereta cik sopi je yang kena tembak maybe xder la banyak saman speedtrap cik sopi dapat kan3..?? prihatin la skit bang polis  :))



p/s: bulan 3 next year nak kene renew roadtax kereta so kene berusaha keras 
cari duet bayar saman3 speedtrap ..



thanks read  :p

Tuesday, November 1, 2011

PEMIKIRAN KITA

Assalamualaikom

cik sopi bukan nak ajak main teka-teki ehh sampai nak kene fikir banyak3~~


tapi nak berkongsi pendapat ..
people say:
- rezeki ada dimana3 saja
- kita cuma bahagia sekali sahaja


cik sopi memang setuju, rezeki ada dimana3 sahaja .. sedangkan ulat dalam batu pun boleh hidup inikan kita, manusia yang mempunyai akal dan boleh berfikir .. tapi kalau kita terlalu memilih kita juga yang rugi ..
  • aku penat3 belajar sampai degree tapi tak kan nak kerja standart budak3 SPM or STPM je ...
  • gaji RM1500 je..??? mana cukup .. lepasan diploma boleh la
  • aku study bahagian ****** so aku nak kerja under field tu jugak .. aku tak nak masuk bidang lain

korang pernah dengar tak semua ayat3 ni .. cik sopi pon pernah jugak merungut konon3 kalau belajar under sains kesihatan, kerja pon mesti nak kat hospital jugak ... sudahnya lepas pikir panjang3, tak jadi la .. bukan apa, rasanya banyak lagi chances yang cik sopi boleh dapat selain berkerja dengan pihak hospital. even en hubby lebih suka cik sopi kerja kat hospital sebab ada lebih banyak kemudahan tapi cik sopi prefer bekerja luar kawasan hospital. I prefer more to research or data analyst.




rezeki ada dimana3 kan?? tak semestinya di hospital jer .. lagi pon bidang pembelajaran cik sopi ni luas.. either Medical or IT .. mana3 pon boleh janji cik sopi selesa and boleh bagi komitmen 100%++ ..



kebahagiaan datang sekali jer.. betul ke?? so kalau orang yang kahwin 3 or 4 tu, kebahagiaanya masa perkahwinan yang keberapa?? ibu3 yang dah beranak pinak sampai 5-6 orang anak tu, kebahagiaan tu datang masa beliau melahirkan anak yang keberapa??  make sense right ..  :))




mungkin ada yang cakap cik sopi ni bodoh, bangang, bengap sebab persoalkan benda ni .. tapi bagi cik sopi statement ni tak salah. tapi cara pemikiran sesetengah orang tu yang salah ..


bahagia tu sendiri subjektif tapi membawa maksud yang luas ..
maksud bahagia maybe berbeza3 bagi setiap orang .. bagi cik sopi sendiri
  • cik sopi bahagia bila tengok abah cik sopi semakin sihat and boleh ikut anak3 nya pegi jalan3 kat shopping mall.
  • cik sopi bahagia bila tengok mama cik sopi tidur waktu malam dengan tenang tanpa perlu fikirkan apa3 masalah
  • cik sopi bahagia bila tengok en hubby semakin selesa and lebih bertolak ansur dalam rumahtangga kami.
  • cik sopi bahagia bila tengok adik3 cik sopi tak buat benda3 bodoh sampai boleh memalukan keluarga macam sesetengah remaja yang baru nak up sekarang ni
  • cik sopi bahagia bila Tuhan turunkan macam3 dugaan kat cik sopi sebab cik sopi tau sekurang3nya Dia tak pernah lupakan cik sopi.
  • cik sopi bahagia bila cik sopi boleh menjalani kehidupan sendiri tanpa perlu menyusahkan mama and abah cik sopi.
  • cik sopi bahagia bila tengok orang yang cik sopi sayang bahagia dengan cara yang tersendiri ..

see3 ... banyak kan kebahagiaan cik sopi .. kebahagiaan tu tak tertakluk untuk satu3 sebab je .. kita boler berbahagia untuk banyak sebab kan . ni antara yang cik sopi senaraikan. kalau nak di ikutkan, banyak lagi tapi takut kang ada orang mengata belakang3 plak .. so ni secara random je ..  :))


kalau boleh, cik sopi nak sapu semua kebahagiaan yang ada. bukan nak bersifat tamak, tapi nak pelbagaikan semua 'bahagia' yang ada .. dengan harapan boleh berkongsi kebahagiaan tu dengan semua orang.



p/s: cik sopi bahagia dengan kehidupan sebagai seorang isteri walaupun baru la cik sopi tau ~~ susahnya jadi bini orang ni .. belum jadi mummy lagi ni .. keh3




thanks read  :))

BAIK DALAM BERBICARA

Assalamualaikum


tajuk entry agak skema sikit ... hehehe .. ni terjadi disebabkan lambakan bahasa carut3 yang makin menjadi3 sekarang ni ... haiipppp3 tak baik okess ~~


lately ni, asal bukak fesbuk sorang member ni dah nampak ayat3 yang sangat tak sedap untuk di dengar .. pastu bila bukak blog orang tu, blog orang ni keluar jugak perkataan3 yang sangat tak elok yakni bukan sahaja boleh menjatuhkan nama dan reputasi orang yang ditujukan tetapi juga diri sendiri sebab akan kedengaran mulut3 longkang yang tak bersalah cakap



ekkkk ellllhhh .. cakap orang je lebih. cakap senang arr .. ce buat

atau

ekkk ellllehhh .. tak puas ati gi la cakap face to face .. tak yah nak jaja citer sana sini .. ko tu baik sangat ke nak buruk3 kan orang


orang yang menilai seharusnya la orang yang berada di sekeliling kita .. lagi3 kalau penilai tu seorang penyibuk berijazah .. dah expert sangat dah nak menilai orang lain pada diri sendiri pon tak reti3 nak nilai.. Paling3 kurang pon angkat bakul sendiri


at least aku takde la perasan bajet suci macam die ...



what the heck betul laa ~~ 
sebelum nak memulakan sesuatu bicara, apa kata tengok3 dulu .. bak kata3 pepatah cakap siang pandang3, cakap malam dengar3  betul ke??.. bukan apa, ni bertujuan untuk mengelakkan dari timbulnya perasaan sedih or sakit hati pihak yang di perkatakan ... 


cakap senang, cube ko buat, cube ko rasa ..!!!


okeyy agree with that ..
tapi dengan memburukkan orang lain bukan la cara yang tepat untuk menyenangkan hati .. 


setiap apa yang keluar dari mulut kita ni kan ibarat satu doa .. bila kita berkata tentang perkara yang tidak elok so semestinya kita mendoakan perkara3 yang tidak elok untuk orang tersebut ...


instead of talking badly about other people, apa kata kita mendoakan dia sentiasa bahagia dengan apa yang dia buat .. if dengan mempersendakan hidup orang lain boleh buat diri die bahagia, kita amin kan saja ... sekurang3 nya kita dapat mengelakkan timbulnya lagi 'doa3' yang tak sepatutnya oleh pihak3 yang ketiga, keempat, kelima atau seterusnya . Dan sebaik3nya dapat juga mengelakkan timbulnya dosa3 secara mengejut .. okey tau tu urusan Tuhan


orang yang menilai keburukan dan kebaikan kita adalah orang3 yang berada di sekeliling kita .. mereka nampak apa yang kita buat, mereka dengar apa yang kita cakap, mereka baca apa yang kita tulis and mereka pon boleh main teka3 jugak, what type of person we are .. :))


so , berhati3 la dalam berbicara sebab kadang3 tanpa kita sedar kita turut sama terburukan diri sendiri .. kawan3 tak kan menegur demi menjaga hati kita, tapi kita kene ingat 


what goes around comes around


apa kita buat dekat orang, apa yang sibuk kita jaja kan kat orang suatu hari nanti semua tu akan kene batang hidung kita balik .. janji Tuhan tu pasti .. insya allah  :))





p/s: jaga mulut, jaga mata, jaga hati, insya allah diri sendiri dijagai olehNya ..


thanks read  :))

Tuesday, October 25, 2011

IF TODAY IS MY LAST DAY

Assalamualaikom readers ~~


pernah tak u'olls terfikir, kalau la esok merupakan
  • hari terakhir untuk u'olls bernafas
  • hari terakhir untuk melihat bumi indah ni
  • hari terakhir untuk menatap wajah3 yang kita sayang
  • hari terakhir untuk bergurau senda dengan kawan-kawan
  • hari terakhir untuk buat macam3 yang memang selama ni u'olls nak buat

cik sopi takut sebenarnya .. kalau tok cik sopi dia cakap 'seriau' ...
dah dua hari berturut3 cik sopi nampak orang eksiden ..


semalam ada eksiden kat lap lepas tol Putrajaya .. tak berlanggar dengan kenderaan yang lain tapi rasanya langgar divider jalan tu .. semalam hujan lebat gila kat Putrajaya and Cyberjaya ni .. jalan raya confim3 sangat la licin ~~ teringat la plak peristiwa eksiden lebih kurang 2 tahun lepas .. hancur bahagian depan kereta yang eksiden tu ~~ rase3 nyer owner xder pape sebab nampak die keluar kereta elok3 je .. tapi rasa3 nyer mau lemah semangat la sebab kereta die berpusing kot ..


pastu pagi tadi masa on the way nak pergi kerja, ada lagi eksiden ... kat simpang nak masuk Putra Height...kali ni eksiden MATI punyer ... dari jauh kereta3 semua dah slow down je. pastu nampak ader kereta polis kat line kecemasan .. cik sopi pon slow down la jugak .. slow3 bawak, nah ko nampak orang mati eksiden kene tutup ngan beg kaler hitam tu ... rasa nyer penunggang motosikal sebab tak nampak plak ader kereta yang eksiden ... aduuhaii ~~ senak perut ..


dalam dok drive3 tadi cam tetiber terpikir plak cmner la kalau tetiber cik sopi yang terbaring bawah beg hitam tu ...??? bukan nak mintak3 .. harap3 dijauhkan la ..


takut sebab rasanyer banyak lagi benda3 yang cik sopi nak buat tapi tak terbuat lagi .. banyak lagi hajat yang tak tercapai ..


tapi andai kata esok dah takde lagi bagi cik sopi, cik sopi firstly nak minta maaf kat kengkawan or sesiapa je yang kenal cik sopi ni .. andai pernah terlanjur cakap or perbuatan harap3 di maafkan.. mungkin cik sopi tak terperasan or maybe perasan tapi terlalu mengikut hati yang tengah marah, so macam3 yang cik sopi cakap  nampak sangat mulut ni tak baik


kalau cik sopi ada terhutang pape, roger3 la .. insya allah cik sopi bayar balik secepat yang mungkin .. kalau tak sempat or jumlahnye banyak sangat pegi mintak kat en hubby eh3 ... :p


ermmmmm




ermmmmm




ermmmmm







suddenly mood nak berbelog dah lari plak .. ni pesal perut dari pagi tadi asyik sakit3 jer .. nak termuntah semua ada .. tak kan kene food poisoning lagi kot .. dorg3 kat umah rileks je siap bole berjimba lagi .. wwuuuwuuu .. T__T




p/s: cik sopi alwez doakan keselamatan kawan3 di luar sana .. kawan3 di luar sana pon doa3 kan la keselamatan cik sopi pulak yer .. thanks for your pray guys  :))

Thursday, October 20, 2011

MENGELAKKAN ROMPAKAN DI ATM MACHINE

Assalamualaikom friendz



Have all of u heard about this before ??




Sekiranya anda dirompak dan dipaksa untuk mengeluarkan wang akaun anda daripada mesin ATM, anda boleh meminta bantuan cara senyap dengan memasukkan no Pin anda di mesin ATM cara terbalik.

Sebagai contoh jika no Pin anda adalah 123456, jadi anda harus memasukkan nombor 654321. Mesin ATM akan mengenalpasti nombor tersebut adalah nombor yang diterbalikkan daripada nombor yang sebenarnya melalui kad anda yang masukkan ke dalam mesin tersebut.

Mesin ATM akan tetap mengeluarkan wang tunai seperti biasa, tapi apa yang kita tidak ketahui, pihak Bank dengan segera akan menghantar pihak berkuasa (Polis) kepada anda. Perkara ini pernah disiarkan di TV baru-baru ini dan
ianya menyatakan kaedah ini jarang diguna disebabkan ramai orang tidak mengetahui akan kewujudan sistem yang seumpama ini.





So Malaysian, dont be afraid ..
spread this message to others .. no need to ask for the permission ..



thanks a lot to http://www.NurulAmir.com/ 



Tuesday, October 18, 2011

PENGALAMAN BARU: CIK SOPI MEMANCING UDANG

Assalamualaikom u'olls

cik sopi ada minat baru sekarang .. ekceli minat tak minat gak la.. ikut mood jugak ~~


ni la pengalaman terbaru cik sopi ..




taaaadaaaaa ~~





PANCING TIME ...


bersemangat beb .. ni la first time cik sopi memancing .. ni sume gara3 kebosanan melanda so en hubby pon ajak p pancing udang kat Tropikana tu hah .. pancing kolam jer memandangkan masa yang agak terhad .. so kami pon pegi la pancing kat kawasan3 yang berdekatan jerr .. keh3


pemergian kami berdua diiringi dua Bellboy ... keh3   bajet cam kat hotel plak ..
time kasih yang tak terhingga kat 2 orang adik ipar cik sopi sebab tanpa mereka, sape la yang nak tolong angkatkan barang3 kami ni ..


masa mula3 sampai memang semangat gila la .. cik sopi sebenarnya yang terlebih semangat .. agak costly jugak la nak memancing kat sini .. rm30 untuk 2 jam per head... pancing and umpan are provided .. umpannyer hati ayam .. hati ayam??  udang makan hati ayam ehh..??  alololoooo cenonet giler hati ayam yang dorang kasi .. hahahahhaaa


masa start mancing best ooo .. bajet cam professional jer padahal amatur pon belom tentu lagi .. mau nyer tak ~~ nak masukkan umpan kat mata kail tu pon cik sopi tak reti sampaikan en hubby tegur


tak yah besar3 sangat .. kecik3 jer  
siap tolong potong3kan umpan tu .. maseh yer darling


jangan bagi mata kail tu terkeluar.. kalau udang nampak die tak makan umpan tu nanti
ooohh .. yeke??? oke3


kaki jangan terjuntai3 kat kolam tu ,. nanti udang tu tau la ada orang kat situ ..
cehhh3 .. kalau duduk kat kerusi mane nampak udang3 tu ..!!


letak je pancing tu kat situ .. jangan bagi gerak3 .. nanti udang tak makan umpan
pandai la sangat udang3 ni ehh ..


banyak la pulak songeh nyer kan ... deyymnn ..!!!









pancing udang dengan penuh kekusyukkan ... pedulikan soal lapar dan dahaga .. cewahhhhh ..!!!



tetiber .. jeng jeng jeng


 pancing gua goyang3 beb ..!!!



and


ni la hasil tangkapan cik sopi yang pertama .. bangga gila sampai menimbulkan perasaan ketidakpuasan kat en hubby and adik ipar cik sopi ... keh3 ..



lebih kurang setengah jam lepas tu, ni la hasil tangkapan cik sopi yang kedua ... wahwahwah ~~ cik sopi terer tak..???



and finally sebagai penutup sebelom tamatnyer tempoh 2 jam tu



ni la hasil tangkapan cik sopi yang ketiga ...



nak tengok kitorang punyer net tak..???



jeng jeng jeng ~~~

net yang ada 3 ekor udang tu cik sopi punya riak3 ..yang lagi dua net tu cuma ada satu3 je udang ... so total 5 ekor udang yang berjaya kami pancing  hari ni ... sangat banyak kan ..!!!


nak kata berbaloi tu, bila fikir3 balik lebih baik beli kat pasar jer .. ye dok ..??? lagi berbaloi3 .. tapi kalau nak ikut kan kepuasan ati .. cik sopi sangat3 la berpuas hati .. en hubby ngan adik ipar cik sopi memang tak berpuas hati dengan pencapaian cik sopi yang agak cemerlang ni .. 

tak baik tau riak masa mula3 ... nak riak biar la bila dah nak last3 .. baru berbaloi-baloi .. keh3


lepas tu kami pon pulang sambil memikirkan ape la nak buat ngan 5 ekor udang yang sangat comel ni ... 
 

and lastly






 ni la hasilnya ~~> UDANG GORANG KUNYIT ... fresh ooooiii



lepas ni, maybe kitorang akan fikir banyak kali sebelom pegi mancing kat situ lagi ..


3 orang yang pancing udang, rm30 x 3 = rm90 and hasil nyer cuma 5 ekor udang jerr .. cet3 ..!!! kalau pegi beli kat pasar ntah3 dah boleh buat BBQ udang dah malam tu .. heheheee


neway cik sopi sangat3 enjoy .. pas ni nak try memancing kat kawasan lain pulak selain daripada kolam .. cik sopi nak kawasan yang tak perlu mengeluarkan duet and hasilnyer melimpah ruah .. hahahaha


kalah pancing udang ngan cik sopi , layan pool plak ..


p/s: bila time memancing mang best .. time paling tak best mase nak tarik mata kail daripada udang tu ... geli plak tengok tangan3 udang tu gerak3 cam mintak tolong jer.. hahahahaa


thanks read bebeyyhhhh ..!!!!

Thursday, October 13, 2011

BABI HARAM @ DIHALALKAN..????

Assalamualaikum u'olls ..



ooooppppsssssssss ...!!! jangan marah3 dulu bila bace tajuk entry ni .. just untuk renungan and u'olls dah besarkan ... fikir3kan...  :P



sebelom u'olls tengok dengan lebih lanjut, pe kata bace sebab3 babi diharamkan ..


tapi tanpa kita sedari ..





kalau tak nampak, sila klik pada gambar untuk dibesarkan



errrrmmmm ... nak salahkan siapa dalam hal ni..????  kadang3 kita sendiri pon tak perasankan kan...  cik sopi pon main bedal makan semua benda .. 


cuma nak kompelen sikit, if u'olls semua perasan la kan, kengkadang ada sesetengah makanan tu ada cop HALAL, tapi ader jugak bahan3 from incik pig ni ... then, ader gak sesetengah tu tak dimasukkan sekali ingredient from incik pig ni jugak .. ader jugak sesetengah makanan from oversea yang masuk Malaysia di labelkan sebagai halal, tapi pastu kecoh3 kata tak halal pulak ... lepas tu esok lusa tengok3 dah jadi halal balik ... cam mane tu???



p/s: cik sopi bukan nak tunjuk pandai, tapi sebagai rakyat Malaysia yang duduk dalam negara yang berdemokrasi ni rasa3nya cik sopi berhak bersuara if rasa was3 ...ye dok??



thanks read...

Tuesday, October 11, 2011

MEMANG ALLAH SENGAJA ....

Ketahuilah bahawa…


Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak serupa dengan kita, supaya kita dapat menjadi penilai yang baik.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak sama fikirannya dengan kita, supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak memahami keadaan diri kita, supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK, KHAS UNTUK DIRI KITA.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak sempurna, supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yang hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang sangat lain perangainya dengan kita, supaya kita dapat mengutip pengalaman yang tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang banyak komplen itu dan ini, supaya kita jadi MANUSIA YANG HEBAT JIWANYA.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak penyayang, supaya kita lebih faham bahawa CINTA YANG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.


Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang banyak sombong dan bangga diri,supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YANG TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat yang kecewa, menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.
Hari esok pun kita sendiri tak pasti samaada ia menjadi milik kita.
Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhan-NYA,dan meninggalkan laranganNYA.

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH ‘malu’ untuk menolak permintaan hamba-NYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepada-NYA.



Sabarlah sahabatku.
Sabar bukan berarti diam..
sabar bukan berarti tidak boleh menangis..
Sabar adalah kemulian dlm sikap tenang melawan luka dalam hidup..

Ceriakan hatimu. Kerana ALLAH itu sentiasa ada bersamamu selagimana kamu taat akanNYA.

If God answers your prayer, He is increasing your faith.
If He delays, He is increasing your patience.
If He doesn’t answer, He knows you can handle it





p/s: terima kasih Ya ALLAH di atas semuanya ~~ hanya KAU yang lebih mengetahui apa yang terbaik untuk ku ~ amin .. 

AZAB BAGI WANITA ~~ *sharing*

Assalamualaikom u'olls ,

cik sopi nak share article yang cik sopi jumpa ni ..
pesanan kepada kaum3 hawa di luar and yang paling3 penting KHAS UNTUK DIRI SENDIRI ..!!!!!  please take note of it ..




Azab Bagi Wanita

(tlg ingatkan kpd semua kaum perempuan yg anda kenal)


Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat
Renungan
khususnya untuk para wanita dan diriku sendiri…..

Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat
Rasulullah saw menangis manakala ia datang bersama Fatimah.
Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah saw menangis.

Beliau menjawab,
“Pada malam aku di-isra’- kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.

Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. “Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.

Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.

Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking.

Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.

Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta.

Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar,
beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang
rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka,”kata Nabi saw.

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka
disiksa seperti itu?

*Rasulullah menjawab, “Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang ‘mengotori’ tempat tidurnya.

*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan nifas.

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi junub.

*Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami.”

Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.
Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.



*** jangan dinilai seseorang itu dari pemakaiannya kerana yang bertudung tidak semestinya mulia dan yang tidak bertudung tidak semestinya jahil .. nasihat dah diberi, pesanan dah di kongsi .. pucuk pangkal terpulang pada diri sendiri ..




p/s: cik sopi pon sama3 amik iktibar dari article ni .. Anda Buat, Anda Dapat  .. 

Friday, October 7, 2011

MUNAJAT PADA - MU



Kedinginan pagi hujan menitis,
Balam-balam lampu setia menemani,
Aku berteleku di sejadahMu Tuhan,
Menenangkan jiwaku yang berkecamuk,


Aku sedar hidupku begitu bermakna,
Dikelilingi kebahagiaan dan kesempatan,
Meneroka cabang hidup dengan harapan,
Aku sedar itu, Ya Allah,
Dan aku bersyukur atas peluang ini,
Namun, aku masih terasa 'kosong',
Jiwaku kesepian dengan hakikat diri,
Aku buntu mencari sinaran hidupku.


Syukur padaMu wahai  Tuhan,
Perjalanan sejauh ini dapat diharungi,
Tiada segaris kekesalan yang melanda,
Suka duka menjadi dorongan,
Cinta dan cita jadi sanjungan,
Namun andai aku hilang arah,
'Tuntunlah' aku kembali padaMu,
Jangan terus biarkanku hanyut dalam,
arus waktu yang melalaikan.


Aku mahu kedamaian hati,
Redha dengan suratan takdir,
Menjalani hidup dengan keberkatanMu,
Mendampingi ilmu dan yang tersayang,
Melakari nostalgia bahagia bersama,
Hanya Engkau sahaja yang tahu,
Apa yang terbaik untukku,
Aku berserah diri padaMu,
Dan berilah aku kekuatan,
Berdepan dengan insan lain,
Mentafsir keinginan isi hati,
Dan impian yang digenggam,
Selama ini .


Aku mahu dekat denganMu ya Allah,
Melayari hidup dengan izinMu,
Kebahagiaan dalam cinta manusia,
Kesejahteraan hakiki yang di cita,
Harapanku munajat ini,
akan terus melagukan rindu padaMu dan
Gelora persoalan dapat dileraikan
dengan penghujung jawapan terindah.



puisi ni kesinambungan dari  cerita ini

DUGAAN UNTUK MENJADI KAYA

Assalamualaikom u'olls   :))



cik sopi kaya ..??? 

haah ... kenape?? tak percaya ... cik sopi tak layak dapat kekayaan ke??




memang cik sopi kaya .. alhamdulillah. dan kekayaan cik sopi semakin bertambah .. insya allah kekayaan tu tak berkurangan ...


cik sopi menang loteri ker..?? berape ribu..??


kalau cik sopi menang loteri dah lama dah cik sopi pegi bayar balik loan mase cik sopi belajar kat kolej ngan universiti tu .. banyak tu ..!!! entah bila zaman nak abis pon tak tau ..  :))

sebenarnya cik sopi nak berkongsi kekayaan yang cik sopi dapat semenjak 2-3 tahun kebelakangan ni .. kekayaan melimpah ruah yang di beri oleh Allah kepada cik sopi supaya cik sopi tak lalai .. KAYA DENGAN UJIAN TUHAN ....

dari kekayaan tu, cik sopi di beri pula kekayaan yang lain .. tak caya jugak...???


pada mulanya cik sopi di berikan ujian dari Allah .. dari situ la kekayaan cik sopi bermula ... mungkin selama ni cik sopi terlalu enjoy dengan dunia cik sopi sampaikan cik sopi tak perasan, ada hati yang terabai ... ada hati yang disakiti .. ada hati yang terluka .. dan ada hati yang menangis dengan tindakan cik sopi ...

dan dari situ, cik sopi mula kaya dengan hinaan dan pandangan keji orang lain .. cik sopi disembur dengan ayat3 maki hamun, dihina tanpa ada sedetik pon perasaan bersalah or kesian dari mereka3 yang melemparkan hinaan tu dekat cik sopi ...

cik sopi cuba bangun sendiri, hadapi semua masalah tu dengan air mata .. cik sopi terpaksa diam seribu bahasa memandangkan pada masa yang sama cik sopi ada tanggungjawab terhadap keluarga cik sopi .. cik sopi kena pilih antara keluarga atau diri sendiri ... dan akhirnya cik sopi pilih keluarga .. dimana saat tu diorang sangat3 perlukan cik sopi dan sebagai anak sulung dari 5 orang adik beradik, cik sopi ketepikan 'hati' ni .. masa ni, takde siapa pon yang tau apa yang cik sopi tanggung ... cik sopi senyum je walaupon sebenarnya cik sopi baru lepas menangis .. cik sopi senyum je walaupon ader yang tengah sumpah seranah cik sopi ...

memang betul cakap semua orang  BILA DAH SUSAH BARU NAK INGAT TUHAN ... cik sopi akui, cik sopi salah seorang dari orang3 yang susah tu ... mase tu cik sopi rasa tak kan ada siapa pon yang boleh faham apa yang ditanggung oleh cik sopi ... kawan3 tempat cik sopi mengadu cerita .. tapi cik sopi tau bukan selama3nya diorang kena dengar masalah cik sopi .. yang cik sopi sendiri pon tak tau hujung pangkal nya ...

Tuhan tu adil .. dia tak pernah lupakan hambaNya walaupon cik sopi pernah membelakangkanNya ... menangis ..?? cik sopi terlalu kaya dengan air mata masa ni ... sampaikan cik sopi tak perasan pon fizikal cik sopi semakin susut .. cik sopi makan, tapi macam tak lekat je makanan tu kat cik sopi sampaikan seorang pensyarah cik sopi pernah tanya

eeyyhh .. kurusnya kamu sekarang .. kamu anerox ke??? kamu sihat ke tak ni ..

saya sihat encik **** ... cuma hati n fikiran saya tak selari ...


memang hati dan fikiran cik sopi macam ada yang tak kena .. lain yang cik sopi pikir, lain yang cik sopi buat ... lain benda yang cik sopi bayangkan, lain pulak yang cik sopi cakap ... sampaikan kadang3 cik sopi lebih suka menyendiri ... jauhkan diri dari semua orang .. even sometimes cik sopi sendiri tak perasan, bila siang bila malam .. bagi cik sopi masa tu semuanya sama je .. GELAP ~~

cik sopi sangka kan kegelapan tu akan kekal sampai bila3 dalam hidup cik sopi .. lagi sekali Tuhan berikan pertolongan kepada cik sopi .. alhamdulillah ~~ petunjuk demi petunjuk yang diberi membuka mata cik sopi .. cik sopi kuatkan semangat untuk bangkit .. cik sopi kuatkan diri untuk berlawan dengan semua masalah3 yang menyerang cik sopi terutama dari segi mental .. disaat3 masa cik sopi rasa cik sopi keseorangan, datangnya seorang demi seorang kawan baru yang sudi hulurkan bantuan ... mulut ni tak putus3 ucapkan syukur dan terima kasih ... walaupun tak pernah berkenalan, tak pernah bersua muka, tak pernah hangout bersama, tak pernah makan bersama .. tapi mereka semua bagi pertolongan yang sangat besar kepada cik sopi .. mereka tunjukkan kat cik sopi 'cahaya' ... yuuuupppsss ..!!!!  cik sopi nampak cahaya tu .. walaupon agak suram tapi cukup untuk terangkan hidup cik sopi yang gelap tu ..

perlahan3 cik sopi hadapi semua ujian tu ... satu per satu cik sopi cuba selesaikan .. walaupon ada yang masih bersisa, cik sopi kuatkan juga semangat ... alhamdulillah ~~   cik sopi berjaya walaupon seperti yang cik sopi cakap tadi,  MASIH ADA YANG BERSISA ... tapi cik sopi tak berkecil hati .. sebab cik sopi tau diri ni terlalu disayangi .. sebab tu bermacam3 ujian diberi kat cik sopi sampaikan pada suatu tahap air mata ni dah kering .. so nak menangis pon dah tak boleh dah ... cuma kadang3 hati ni terasa sebak sangat3 ..

sampai ke saat cik sopi tulis entry ni, hidup cik sopi semakin tenang, hati cik sopi semakin lapang,  fikiran cik sopi semakin matang ... cik sopi bukan lagi seperti dulu.. menangis bila terjatuh, meraung bila sakit ... hidup cik sopi lebih optimis sekarang ... sebab cik sopi tau setiap yang baik tu datangnya dari Tuhan dan yang buruk tu adalah dari diri kita sendiri ..

teringat lagi a words from seorang uncle ni, dia berbangsa Hindu tapi kata3 dia tak menunjukkan diskriminasi ~~

kita mana3 agama sekalipun, mesti sentiasa berdoa dengan Tuhan ... mintak yang elok3.. jangan mintak benda3 yang tak elok .. jangan cakap perkara yang bukan3 .. tak baik .. kasi sembahyang, doa sama Tuhan ... apa masalah semua boleh settle~~


salutte la uncle ... thanks temankan saya bersembang.. maybe saya tak kan jumpa uncle lagi dah tapi apa yang uncle cakap tu saya akan ingat sampai bila3 .. insya allah

tujuan cik sopi post entry ni, bukan la untuk buka pekung di dada sendiri .. ape tah lagi nak menunjuk3 or berbangga diri ... siapa la cik sopi di pandangan mata masyarakat .. lebih3 lagi yang pernah menghina diri ni ..

cik sopi sekadar nak berkongsi ... berkongsi kekayaan yang cik sopi terima dalam tempoh 2-3 tahun ni ... kekayaan yang cik sopi tau, bukan semua orang ada ...
  • kaya ujian dari Allah
  • kaya dengan air mata 
  • kaya dengan hinaan, caci maki dan sumpah seranah
  • kaya dengan ucapan 'kesian' dari orang3 yang tak mengenali diri cik sopi
  • kaya dengan doa sama ada dari diri sendiri atau orang lain
  • kaya dengan tawakal terhadap semua yang berlaku dalam hidup cik sopi
  • kaya dengan pertolongan dari insan3 yang tak diduga
  • kaya dengan kasih sayang keluarga dan kawan3
  • kaya dengan usaha yang tak putus3 semata3 nak keluarkan diri dari kegelapan
  • kaya dengan kesabaran yang cik sopi tak pernah terfikir mampu untuk dicapai
  • and finally kaya dengan buah akal fikiran untuk selesaikan sesuatu masalah dengan sentiasa berfikiran positive. 

kaya kan cik sopi ..????  alhamdulillah ~~

cik sopi tak bangga atau riak dengan kekayaan yang cik sopi ada .. sebab kekayaan ni semua merupakan pengalaman berharga dalam hidup cik sopi ... cik sopi dah tak kisah dah apa orang nak bercakap atau bercerita pasal cik sopi .. sebab Tuhan lebih mengetahui semua nya ... DIA nampak apa yang terjadi dekat cik sopi, DIA dengar setiap tangisan cik sopi, DIA temankan cik sopi siang dan malam, DIA bersabar dengan kerenah cik sopi, dan akhirnya DIA juga yang kuatkan diri cik sopi ... alhamdulillah ..


Belajar DIAM dari banyaknya BICARA Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG Belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN Belajar TAWAKKAL dari UJIAN Belajar REDHA dari satu KETENTUAN..

** ayat ni cik sopi copy from blog orang lain .. ekekekekkeee


cik sopi still sayang kan lagi kehidupan cik sopi .. pertolongan dan doa dari keluarga dan kawan3 tak pernah putus3 ... thanks a lot to all of them ..

cik sopi pon nak ucapkan terima kasih pada yang pernah memandang rendah diri ini, hina, keji, kutuk, maki hamun dan sebagainya .. tanpa kata3 hinaan tu, mungkin sampai sekarang cik sopi masih lagi tak berpijak di bumi yang nyata .. sesungguhnya kata3 tu sampai sekarang cik sopi ingat .. tak pernah sesaat pon cik sopi lupa dan tak ada sepatah perkataan pon yang tertinggal .. insya allah ~~

pada u'olls semua yang baca entry ni, kalau nak share cik sopi halal kan .. kalau niat nak share tu untuk sama3 membantu orang lain yang pernah berada dalam situasi cik sopi ..

kalau ada yang nak komen, boleh la tinggalkan komen .. if tak nak tinggalkan komen dekat sini sebab malu dibaca orang lain  or agak3 memalukan cik sopi  boleh la emailkan kat email cik sopi yerr   inaz_125@yahoo.co.uk  .. cik sopi bukan nak jadik kaunselor .. bukan jugak nak sambung cerita kat atas ni .. tapi untuk berkongsi pengalaman .. sebab dari pengalaman la kita boler membentuk kehidupan yang lebih baik di masa3 hadapan .. insya allah


thanks read everyone  :))