Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ku mohon pada-MU

“Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi… Dan Ya Allah… Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi”

"Ya Allah .. ingin ku raih keredhaanMU, dalam ku melayari bahtera dunia, sebagai kekal bagiku di akhirat kelak, untuk mengadapMU"


Tuesday, November 1, 2011

BAIK DALAM BERBICARA

Assalamualaikum


tajuk entry agak skema sikit ... hehehe .. ni terjadi disebabkan lambakan bahasa carut3 yang makin menjadi3 sekarang ni ... haiipppp3 tak baik okess ~~


lately ni, asal bukak fesbuk sorang member ni dah nampak ayat3 yang sangat tak sedap untuk di dengar .. pastu bila bukak blog orang tu, blog orang ni keluar jugak perkataan3 yang sangat tak elok yakni bukan sahaja boleh menjatuhkan nama dan reputasi orang yang ditujukan tetapi juga diri sendiri sebab akan kedengaran mulut3 longkang yang tak bersalah cakap



ekkkk ellllhhh .. cakap orang je lebih. cakap senang arr .. ce buat

atau

ekkk ellllehhh .. tak puas ati gi la cakap face to face .. tak yah nak jaja citer sana sini .. ko tu baik sangat ke nak buruk3 kan orang


orang yang menilai seharusnya la orang yang berada di sekeliling kita .. lagi3 kalau penilai tu seorang penyibuk berijazah .. dah expert sangat dah nak menilai orang lain pada diri sendiri pon tak reti3 nak nilai.. Paling3 kurang pon angkat bakul sendiri


at least aku takde la perasan bajet suci macam die ...



what the heck betul laa ~~ 
sebelum nak memulakan sesuatu bicara, apa kata tengok3 dulu .. bak kata3 pepatah cakap siang pandang3, cakap malam dengar3  betul ke??.. bukan apa, ni bertujuan untuk mengelakkan dari timbulnya perasaan sedih or sakit hati pihak yang di perkatakan ... 


cakap senang, cube ko buat, cube ko rasa ..!!!


okeyy agree with that ..
tapi dengan memburukkan orang lain bukan la cara yang tepat untuk menyenangkan hati .. 


setiap apa yang keluar dari mulut kita ni kan ibarat satu doa .. bila kita berkata tentang perkara yang tidak elok so semestinya kita mendoakan perkara3 yang tidak elok untuk orang tersebut ...


instead of talking badly about other people, apa kata kita mendoakan dia sentiasa bahagia dengan apa yang dia buat .. if dengan mempersendakan hidup orang lain boleh buat diri die bahagia, kita amin kan saja ... sekurang3 nya kita dapat mengelakkan timbulnya lagi 'doa3' yang tak sepatutnya oleh pihak3 yang ketiga, keempat, kelima atau seterusnya . Dan sebaik3nya dapat juga mengelakkan timbulnya dosa3 secara mengejut .. okey tau tu urusan Tuhan


orang yang menilai keburukan dan kebaikan kita adalah orang3 yang berada di sekeliling kita .. mereka nampak apa yang kita buat, mereka dengar apa yang kita cakap, mereka baca apa yang kita tulis and mereka pon boleh main teka3 jugak, what type of person we are .. :))


so , berhati3 la dalam berbicara sebab kadang3 tanpa kita sedar kita turut sama terburukan diri sendiri .. kawan3 tak kan menegur demi menjaga hati kita, tapi kita kene ingat 


what goes around comes around


apa kita buat dekat orang, apa yang sibuk kita jaja kan kat orang suatu hari nanti semua tu akan kene batang hidung kita balik .. janji Tuhan tu pasti .. insya allah  :))





p/s: jaga mulut, jaga mata, jaga hati, insya allah diri sendiri dijagai olehNya ..


thanks read  :))

No comments: