Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ku mohon pada-MU

“Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi… Dan Ya Allah… Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi”

"Ya Allah .. ingin ku raih keredhaanMU, dalam ku melayari bahtera dunia, sebagai kekal bagiku di akhirat kelak, untuk mengadapMU"


Friday, July 29, 2011

PITY MY SWEET HUSBAND :D

Assalamualaikom sume ...


wahhh ~~ berkobar3 u'olls sume smlm tgk bola ... Malaysia VS Singapore ..
rileks la .. biase la tu adat pertandingan ... takpe3 bole cube lagi next time ..


sweet tak tajuk entry cik sopi nie ... wuawuawua ...
ni gara3 en hubby la ni ... bole plak wat lawak yang menggeletek ketiak cik sopi di pagi3 yang berhujan nie ..



b, ayang balik pukul 9 nanti tau ..


awalnyer balik .. slalu balik pukul 10 ..


nape ..?? ayang x bole balik awal ker ..??


boleh sangat3 .. tak pergi kerja terus pon lagi bagus ..


boleh eh ayang tak nak pergi kerja dah .. 
perot dah kembang kempis dah time nie .. tak tau plak pe motifnyer


boleh .. dok uma lagi bagus ..

haah .. penat je belajar 6 tahun deret3 non stop pastu soh dok uma ... euuuuuwww .. xmo ler teman ..hahahaaaa 
tak terluah pon kata3 nie tadi .. hahhaaaa


addooiiyaiii my en hubby nie ... dah die memang tau bini die nie dah la jenis tak lekat dok uma ... bole plak die suruh cik sopi dok uma jer   :))


tapikan biler difikir3 balik .. semenjak cik sopi sibuk dengan intern + kerja part time nie, sian en hubby ... sanggup die tak makan tunggu cik sopi balik pkl 10.30 malam then makan same3 ... sweet kan  :))


semalam pon same .. cik sopi ingat kan die makan dah kat kedai makan mase die kol cik sopi gitau nak pergi tengok bola ... then die cakap die balik kol 11 nanti terus pergi makan steamboat same3 ... tapi memandangkan semalam die ade 'emergency work' ... so tak jadi la kitorang nak pergi makan ... lagipon dah pkl 1 pagi dah time tue ... cik sopi plak mate dah terkebil3 macam mate garfield ..


berlapar en hubby seharian .. isk3 ~~
pagi tadi pon buat muka monyok orang kelaparan ...


tapi ayang kene pergi kerja la b .. tak sempat nak masak tok b  :(


takper la ... b makan dulu ape yang ade kat uma ... nanti balik kita p makan steamboat tue ehhh ... tapi if de pasar malam, kiter pergi pasar je sebab ayang still nak yong tau foo .. steamboat tak same ngan yong tau foo .. tapi setakat nak melepaskan gian xmo kasi air liur meleleh, steamboat pon steamboat la dulu ... tunggu ayang balik tauuuuuuu  bajet die dengar .. hhahahaa


ok la ... cik sopi nak pergi merepek meraban jap ..
nanti sambung lagi yer ..
thnks read  :))



p/s: b ... ayang nak makan banyak3 ...!!!!




SOFINAZ

Friday, July 22, 2011

85/55 mmHg reading :(

Assalamualaikum u'ollz ...


happy lunch break yerr ...
cik sopi kat tempat kerja bedal roti 'sosej rol High 5' -> 3 bungkus  :p


mesti korang sume pelik kan nape cik sopi letak title entry mcm tue ..??


tue sebenarnyer cik sopi punyer blood reading ..
rendah sangat bacaan nyer ..
sampaikan member cik sopi tanyer ' u ok ke??' 
normal reading suppose about 120/80 mmHg


kalau dah boleh melahap roti sampai berbungkus3, tak normal mende nyer ...


sign3 yang cik sopi tengah hadapi sekarang nie:
  • sakit kepala
  • unstable heartbeat
  • geli3 gusi  tak tau la pe kaitannyer


masa search kat internet, bleyh plak die kaitkan ngan heart attack ... errkkk .. xmo le gitu ...


nak kata cik sopi xmakan, rasenyer berat badan tak turun3 lagi ..
nak kate tak cukup tido ~~ maybe la kot ...
nak kata cik sopi ade amik ape3 medication, rase nyer memang xder ..
nak kate cik sopi amik alkohol .. huiisshhh .. jauh3 ..


so x tau la kenape .. nak pergi check kat dokter, rase malas pulak ...


nape eh


v

nape eh


 v

nape eh 

v



sape tau tolong share3 info ...


thnks read  :)


p/s: BP reading tue ader kaitan ngan pregnant ker...?????





SOFINAZ

KESABARAN TERUJI, CIK SOPI RUGI..!!!!!

Assalamualaikom frendzz ...


cik sopi nak kongsi satu crite bangang .. x tau la korang macam mane... tapi bagi cik sopi memang bangang tahap nak belasah orang je ...


cik sopi pon tak tau la .. dari semalam asyik salah masuk jalan je ... semalam masa on the way nak balik, cik sopi tersalah masuk jalan ke Puchong ...  mang tak bole blah ... terbantut sume aktiviti cik sopi semalam ... dah la tu, kena bersabar ngan keadaan jalan yang jem teruk tahap nak mampos ... spend about 2 hours baru sampai rumah .. sebelom ni dalam 45 minit je ...


hari ni pon same jugak ...!!! punyer la semangat cik sopi keluar uma, pastu pegi isi minyak, tengok jalan clear je .. xder jem pon .. ingat kan sempat la masuk keje kol 9 pagi tadi ... tup3 bole plak tersalah masuk simpang ... sial3 ...!!!! nak pusing balik masuk Cyberjaya nie ke ikut jalan ke Bukit Jalil ... what the hack ...!!!!  bapak jauh gila nak pusing ... terkebil3 cik sopi cari jalan .. dalam ati ni dah sumpah seranah dah siap dah plan tak mo masuk kerja ari nie ... lantak la ~~ ape nak jadi pon jadi la ... mang dah tension ..


masa ngah pusing3 cari jalan tue bole plak cik sopi membayangkan muka en hubby kat umah if tetiber die nampak cik sopi balik .. ape dia nak cakap pon lantak la .. cik sopi xmo amik tau ... tapi dalam ati ni dok pikir3 jugak, ape la yang cik sopi nak kasi tau kat en hubby ... if dia tau cik sopi salah jalan and x alert .. huuuhh ..!!! mau bernanah telinga ngan lobang idong dengar die kasi khutbah pagi jumaat nie ...

sabar pnyer sabar + bawak kereta dengan penuh berhati3 ... lastly jumpa jugak jalan ... tu pon lepas almost 1 hour ... naseb baik tempat kerja cik sopi ni die punyer 'call time' start pukul 10 pagi .. so paling lambat sesaper nak masuk kerja pon before 10 pagi ..


tapi yang paling3 tension tahap gaban, cik sopi kena lalu 3 kali tol ... tak pepasal melayang rm10 untuk tol pagi nie jer ..tue belom masuk duit minyak lagi ... kopak duit cik sopi kalau hari3 macam nie ... en hubby kasi duet suruh makan and blanje enjoy3 sampai lupa diri ... bukannyer pergi sedekahkan kat tol3 tue ...


lepas ni cik sopi nak bawak kereta pelan3 macam kura3 ... biar tak terlepas jalan lagi .. kalau terlepas pon, bole kasi reverse sket ..


p/s: panas je ati ari nie ... naseb baik masuk opis terus sejuk .. ni aircond dah tahap macam kat Antartika dah .. tunggu masa je nak tumbuh bulu tebal3 macam beruang kat sana ..



k la ... c ya in the next entry ..

thnks read
bye  :p


SOFINAZ

Thursday, July 21, 2011

SUDAH 2 BULAN ~~

Assalamualaikom frendzzz ..


sebelom cik sopi kemas3 meja ni and shut down pc, cik sopi nak bagi tau ngan penuh gembiranya

DAH 2 BULAN DAH 
JADI BINI ORANG 


maaf la ye pada yang merasakan entry ni sangat poyo and kurang sopan :))


cik sopi nak letak kat cni ... buat sebagai kenangan .. pada yang tak suka tue x mengape la :)
pendapat anda untuk entry ini sangat3 la tidak diperlulan  :p




selain tue, another 2 day is buffday en hubby ~~
ape nak buat eh ...???  think3


to my dearest hubby ~~ i love u so much ... walaupon kita gadoh3 sampai sekeh menyekeh antara satu sama lain, kita tetap happy dengan cara kita kan  :))


thks read  :)


SOFINAZ

SWEET THURSDAY :D

Assalamualaikum u'ollz ..


selamat pagi3 and ceriakan hari anda dengan secawan teh panas  terpaksa ..!!!


ekceli cik sopi nak story something ..
something that happen this morning ...
something yang buat cik sopi termalu sket ... hahahaaaa

somthing about my mother in law   :))


cik sopi punyer mother in law nie kengkadang suke buat lawak tanpa mengira waktu .. termasuk la pagi tadi ..


untuk pengetahuan u'olls sume, mak mentua cik sopi nie jenis yang sporting but in the same time seorang yang terlalu mengambil berat even hal3 yang kecik jer ..


nak dijadi kan ceritanya .. pepagi buta tadi, rasenyer mak mentua cik sopi tu tengah on the way nak pergi kerja kot and cik sopi plak time nie tengah tido3 ayam lagi .. opcos la kene tido ayam sebab alarm dah berbunyik berpuluh3 kali + en hubby dah brape kali kejutkan cik sopi .. tapi disebabkan ke'mengantukkan yang melanda and kemalasan nak bangun, cik sopi pon buat3 la pekak badak .. xmo bangun tido .. hahahaaa


then dalam pukul 7 pagi tepon cik sopi berbunyik .. addoiiiyaiii .. sape la rindu sangat kat cik sopi ni sampai tepon pepagi ..


assalamualaikom naz.. ko tak pergi keje ker ..??? dah pukul 7 lebih dah .. ko dah bangun ke belom ..????
errrkkkk ...


waalaikumsalam ma, dah bangun dah nie .. memang dah bangun lama dah ... 
ayat cover ..!!!!



aaaa... xpe la .. mama ingatkan ko tak bangun lagi .. xper la ehh .. assalamualaikum ..


ok ma.. waalaikumsalam


tetiber ader plak suare orang menyampuk


saper tepon 


mama la .. 


eermmmm .. bangun la .. pukul brape dah nie ..


ye3 nak bangun la nie ... ngantuk semalam pon x abeh lagi tau ..  
cume bole berkata3 dalam ati jerr .. wwwuuarrghhhh


tue la ceritanyer ... agak termalu kejap la ngan mak mentua cik sopi nie .. memang bole dikata kan ari3 kalau die pergi kerja then nampak cik sopi tak turun3 lagi, nanti biler cik sopi balik kerja die mesti tanyer pukul brape cik sopi bangun sebab die tak nampak pon cik sopi turun mase die pergi kerja .. isk3 .. beliau sangat3 la mengingati time3 kerja menantu3 beliau .. menantu sorang lagi tengah berpantang .. so dlm mase sebulan dua nie, bliau cume ingat time cik sopi jer ... hahahaaaaa ...  nie kalau mama cik sopi tau mampuih kene perli


eeeeeiii .. x malu pergi kerja pon mak mentua kena kejutkan ... :p


k la ... c u'ollz in the next entry :))
byeeee


p/s: mesti mak mentua cik sopi nak pelok cium cik sopi macam mase first3 day cik sopi pergi kerja ...  oohhh best nyer mase tue .. lagi pulak ader driver yang anta pergi kerja ... sekarang kene pergi sendiri ... tension3 ..!!!!

 
SOFINAZ

Wednesday, July 20, 2011

123 >> ZZZZZZ ...!!!!

Assalamualaikom ...


morning everybody ... im not in a good mood today ..

why .. why .. why ...????


mata ni hah ... ngantuk sangat3 ..
dah tak boleh nak bertahan ...
taip kat komputer nie merepek3 jer ..


tolong la bertahan jap ....
nanti pukul 5 kita balik umah terus ...
terus tido tak yah bangun ..
bangun besok pagi je .. terus pergi kerja ..
please laaaa  :(


b .. ayang ngantuk sangat3 ni .. 
bakso yang b beli semalam tu ade ubat tido kot ..
tue yang rase cam nak collapse je nie ..


thnks read entry yang membosan kan ni ..
entry membosankan sebab tuan punyer entry pon merasakan hal yang sama :(




 SOFINAZ

Tuesday, July 19, 2011

PEMBUNUH DALAM DIAM

Assalamualaikum friends ...



last3 time cik sopi ade bagitau kan nak share ngan semua orang pasal penyakit tekanan  darah @ blood pressure (BP) ..


Untuk yang sudah sedia maklum, penyakit ni antara yang tertinggi di Malaysia .. so cik sopi harap, dengan info3 yang cik sopi kongsikan kat sini, dapat dimanfaat kan oleh kawan3 semua and please take note, this is very important .. penyakit nie tidak menunjukkan sebarang simptom sehinggalah pesakit berada dalam kritikal ..


Pengenalan
  • tekanan darah merupakan tekanan terhadap kadar atau sukatan darah yang dipam ke dinding arteri semasa jantung mengepam darah ke seluruh anggota badan .
  • tekanan adalah bergantung kepada kadar tekanan dan sukatan darah yang di pam serta saiz arteri dan  kemampuannya menerima tekanan (fleksibiliti).
  • kadar tekanan ini bergantung kepada: 
      1. aktiviti
      2. suhu
      3. diet
      4. keadaan emosi
      5. bentuk fizikal
      6. postur
      7. penggunaan ubat-ubatan
  • kebiasaannya pesakit akan mengalami:
      1. sakit kepala yang teruk
      2. penat
      3. hidung berdarah
      4. nafas pendeK

 Keputusan 
  • normal : 120/80 mmHg
  • prehypertension : 120-139/80-89 mmHg
  • sederhana tinggi : 140-159/90-99 mmHg
  • tinggi dan kritikal : >160/100 mmHg
  • rendah : <90/25 mmHg

Hypertension (tekanan darah tinggi)
  • kerap berlaku pada golongan yang sudah berumur
  • ia disebabkan oleh keadaan jantung yang 'berkerja kuat' sehingga menyebabkan kerosakkan pada arteri.
  • golongan ini berisiko tinggi untuk mendapat :
      1. serangan jantung
      2. strok
      3. masalah buah pinggang
  • penyakit ini tidak menunjukkan sebarang simptom >> asymptomatic
  • punca bagi penyakit ini sukar ditemui dan para saintis mengaitkan ia dengan masalah buah pinggang dan juga penyakit kelenjar adrenal.
  • rawatan:
      1. DASH diet
      2. senaman
      3. diuretik
      4. beta-blocker
      5. perencat ACE
      6. penggunaan ARB
      7. Calcium channel blocker
      8. terapi komplimentari

Prehypertension
  • merupakan tanda-tanda awal 
  • kadar tekanan darah : dalam lingkungan 130/85 mmHg
  • berisiko dua kali ganda untuk mendapat penyakit jantung


10 cara mengawal tekanan darah anda tanpa menggunakan ubat
  • kawal berat badan anda
  • lakukan senaman
  • pastikan anda mengamalkan permakanan yang sihat
  • kurangkan pengambilan sodium dalam permakanan anda
  • hadkan pengambilan alkohol
  • elakkan merokok dan perokok
  • kurangkan pengambilan kafein
  • kurangkan stress
  • kawal tekanan darah anda dan lakukan pemeriksaan di hospital @ klinik
  • dapatkan sokongan daripada keluarga dan rakan3


more info ???
  1. Mayo Clinic
  2. e-medicine health
and search for >> BLOOD PRESSURE


banyak lagi information mengenai penyakit ini .. rajin3 la search info mengenai penyakit ini ... especially golongan yang berisiko tinggi ..


sampai sini dulu yerrr ...
will update the next entry by tomorrow  :))


thanks for read :p



 SOFINAZ

Monday, July 18, 2011

KOPI OOO KOPI ~~

Assalamualaikum u'olls ...


cik sopi saje je nak buat entry pendek ..
nak poyo3 jap sementara merehatkan mata and kepale hotak nie ~~


cik sopi nak bercakap pasal kopi ...
kenape ngan kopi ..????
kopi tue takde pape ...
cik sopi je yang telah diapa3 kan oleh kopi nie .. chewah ayat sikit pnyer skema ..


dah lama gak la cik sopi tak minum kopi nie ..
ini kerana >> cik sopi mang tak tau pon camner nak buat kopi ni .. iklas kan pengakuan ni ..  plus cik sopi tak suka sangat minum kopi ..



dan disebabkan tadi mata ni ngantuk sangat, cik sopi saje je la try3 buat kopi nie .. dan disebabkan kopi ni
  • kepale cik sopi sakit .. dah weng3 dah ni
  • tekak rasa loya dah ... rase cam nak terkeluar semua isi perot .. pada hal belom makan pape lagi pon ... weekkkkk

memang cik sopi sedia maklum kopi ni bukannyer baik tok kesihatan ..  tapi saje je try tadi .. nah rasekan .. haiiishh


sambil3 rehatkan kepala ni, cik sopi ada jumpa satu page nie tau ... best gak info dia ... pantang larang orang melayu tradisional ... cube baca .. bagus untuk tambah pengetahuan but xbole nak percaya sangat ... kang dikata kan syirik ...


thnks read yerr ..

see ya later   :))




 
SOFINAZ

HARI-HARI MACAM NI JER

Assalamualaikum sume ..


ari nie start minggu kedua cik sopi internship kat sini ..
tapi macam same je aktiviti cik sopi ..

  • Pagi3 sampai terus on PC
  • pergi pantry buat air panas and amik biskut
  • bukat internet >> kosmo & mymtero
  • pastu bukak blog 

bosan la pulak ari3 macam nie .. dulu masa intern time diploma busy je memanjang .. sampai rase macam nak terberak la sumpah seranah orang3 kat lab sana ... nie bile kat sini, kerja dah la kurang  bukan xder langsung yer .. boring pon ader dah sebab asyik duduk jerr .. sakit dah urat3 badan nie ..


fesbuk, email and segala yang berkaitan ngan chatting dah la tak bola nak bukak ... cuma bole bukak company email jer ... isk3 ... tapi kengkadang cik sopi saje je biarkan kedegilan menguasai diri .. bukak jugak email cik sopi tapi diam3 ar .. hahahaaaa ... fesbuk je yang tak bole nak bukak .. nanti dorang track ~~


next week kene buat outside project ~~ kat Bangsar ...next week la kot baru start busy .. hahahaaaa ...
so lepas tu another next3 week cik sopi balik ke axtiviti asal kot ... haiiishh ..


k laa .. cik sopi nak sambung surf internet .. nanti3 cik sopi sambung lagi ..


p/s: biler u'olls sume bace cik sopi pnyer blog and tak nampak ape3 gambar ~~ itu bukan bermakna internet u'olls lambat loading gambar ... tapi memang blog nyer xder gambar sebab update from opis.. so paham3 la ...!!! brape kali mau kasi tau da  ~~


p/s lagi: David Beckham dah show off picture baby girl die ... firstly opcos la kecik ati sket sebab die dok tayang3 gambar anak die ... sampai ati kan3  :( ... secondly, rase cam nak gelak pon ader .. dah xder name lain ke selain Harper Seven ... adoooiyaii ... thirdly, diumum kan cik sopi xder lagi sebarang hubungan ngan bliau ...  :p


thnks read peeps  :))
c u'olls later ....


SOFINAZ

Friday, July 15, 2011

1 DAY FREE ONLY :(

Assalamualaikom bloggerzz  :))

dah lunch ke ..???
mana tempat ..??
korang bagitau la macam mane sekalipon .. belom tentu cik sopi tau tempat tu kat mana ... hahhaaaa


ekceli nak bagitau ni .. tadi kawan 'sekerja' cik sopi ajak pegi lunch .. kat satu restaurant yang baru bukak kat Cyberjaya ni ... if not mistaken name restoren tue Nyonya Restaurant ...ye kot cenggitu name nyer ... baba & nyonya pnyer restoren .. tapi tadi nampak manager die chinese :))


restoren nie tempat dia memang nampak cam agak exclusive gak ar .. mau gak dalam puluh3 ringgit kalau satu kepala je makan ... cik sopi suke tengok die punyer landskap .. ada swimming pool .. than ade waterfall design ...
restoren nie buat tempat makan ade yang open air pnyer and duduk kat bahagian dalam .. kitorang duduk kat bahagian dalam .. nak dok kat air-cond pnyer pasal ..


die nyer menu ..??? macam3 ader :))
rase cam dah kat kenduri orang kawen pon ade ..
layan diri yer kat sini and makanan dihidang secara buffet ....  makanan yang cik sopi amek ialah chicken roaster with mangga  first time mkn ngn mangga ... sweet and sour fish  memang marveles .. udang goreng butter  serius sedap ... sayur campur  memang feveret cik sopi ... wantan goreng  memang tak bole miss punyer ...
ade lagi sebenarnyer makanan yang dihidang kat situ .. memandangkan cik sopi dah ambik banyak .. so cik sopi x ambik nasi  diet kononnyer .... 
ader gak nasi beriani, bihun goreng, kari ayam, kentang goreng sambal, mee sup, mee udang, and buah-buahan ... air nyer plak only air oren .. masam :(


nape la manager nie buat makan free sehari jer ... buat la 2-3 kali seminggu ... hahahaaaa .. rajin la sket cik sopi nak pegi lunch ... dah la nak pergi cari tempat makan yang menjimatkan susah kat sini .. sedih tau tak ... mau kurus kering cenggini ... mati kalau kena pijak ngan en hubby nanti ... hahahahaaa


k la ... nak sambung wat kerja lagi .. dari tadi dok tertangguh .. asyik ada jemputan makan je kat sini ...

dah3 la tue .. 
korang saje je nak kasi perot and 
pinggang i ber'double'3 decker ... yeaaahhhh ..


 p/s: no pictures ... as ussual, updated from office ..:(

thnks read ....
muahahahahaaaa



 
SOFINAZ

DEAR F.R.I.D.A.Y

Assalamualaikum bloggers and morning u'olls .. :))



Today is Friday right ....??
so for guys >> dont forget your 'Sembahyang Jumaat' ...
sibuk je ingatkan orang.. laki aku tah pegi ke tak ..


Actually, nak citer sket .. early morning lagi dah buat cik sopi stress ... dah la hujan masa on the way nak pergi kerja ... jalan jem .. kat highway yang selama nie cik sopi guna pon tetiber jem ... accident.. ada kot dalam 4-5 biji kereta involved .. seronok en hubby kalau die ada tadi .. hahahaaaa
dah la tu .. boleh plak tetiber perot memulas3 ... damn3 ..!!!  nasib baik sempat sampai kat tempat kerja .. kalau tak rase nyer mau tercirit kat dalam kereta ... hahahaahaa .... sorry u'olls . ayat agak terlucah sket :))

today, im wearing baju kurung to office .. blue colour  :p
teringat dulu masa blaja kat kolej .. kalau cik sopi  berbaju kurung, macam3 la ayat yang klua ...

huiyyoooo ... inaz pakai baju kurung.. 
nak kiamat dah ker..???


inaz, aku rase kan kalau ko selalu pakai macam ni
confim mak aku pegi pinang ko


inaz, 
ko sehat ke tak nie..??


inaz .. inaz... inaz ...!!!!!



BENCI KORANG LA .... 
UUUWEEKKK ..!!!
tapi aku suke ... hahahaaaa


sampai bila xnak berbaju kurung ye tak...?? cik sopi bukan tak suka berbaju kurung .. tapi leceh nak naik tangga, nak angkat3 kain lagi .. so cik sopi lebeh senang pakai t-shirt/dress with jean/ legging .... nak lari pon senang ... hahahaaaa


oke la .. cik sopi ade kerja nak buat sebenar nya .. bos kasi kerja semalam .. tapi ari ni baru nak buat .. hahahaaaa .. kan cik sopi pon ade share kat sini ...
cik sopi kene cari full information and details about blood pressure .. alahaiii .. sumpah malas ... hahahaaaa .. so nanti agak3 cik sopi dah master dalam topic blood pressure nie, cik sopi share ngan u'olls sume oke ...


salam sayang di pagi jumaat ..
thnks read  :))




SOFINAZ

Thursday, July 14, 2011

HATI SEORANG IBU

Assalamualaikum bloggers ...


dasyat tak ..??? cik sopi update lagi blog ari nie .. dalam mase tak sampai 24 jam klua entry baru .. hahahaaaa


ekceli cik sopi nak berkongsi cerita mengenai seorang ibu yang tabah menjaga anak die mase tengah sakit ... cik sopi kagum dengan kak ayu (ibu tu) ... tak dapat cik sopi bayangkan kalau cik sopi ader kat tempat die ...


baby girl tue pon kuat .. die macam tau yang die tengah sakit, ramai yang very3 take care pasal die, ramai yang concern and alwez nak tau perkembangan die every second .. termasukla cik sopi walaupun baby tue dah meninggal dunia


tapi Allah lebih menyayangi die .. and YES now the baby girl dah berada dekat tempat yang lebih baik .. tempat yang kita semua nak pergi .. tapi belom tentu layak even nak bau keharuman syurga tu ...


nie link strong mummy tu .. serius cakap cik sopi kagum ngan mummy Alanna Qish 
 ~~  al-fatehah untuk Alanna Qish  ~~


ader orang pernah cakap .. ader beza perasaan mase jaga anak sendiri or anak orang lain .. cik sopi tak nafikan memang ade perbezaan nyer .. tapi dengan menjaga anak orang lain dalam mase yang sama cik sopi blaja untuk memahami karakter budak yang tengah nak membesar .. dari die dilahirkan sampai sekarang nie tengah bertatih .. comel jer tgk die bertatih .. tekangkang3 jalan .. hehehee


dan dari situ la kesabaran kiter teruji jugak .. mase die sakit kiter akan rasa macam sebahagian dari diri ni dah melayang3 .. Tuhan je yang tau .. cik sopi bercakap berdasarkan pengalaman mase tengok Ash sakit dulu .. cik sopi tak sanggup tengok wayar3 keliling die ... setiap kali cik sopi tengok mata die.. mata cik sopi dah merah3 dah pastu berair je .. tapi syukur alhamdulillah .. berkat doa semua orang Ash dah sehat .. dah terlampau sihat sampai kan cik sopi pon x larat nak dukung die dah ... sampai kan semua orang kat umah cakap biler tengok cik sopi dukung die ..kitorang cam same besar jer .. hahahahaaa .. Die pon sekarang nie dah pandai dah 'lempang' anty die yang comel nie ... sabo je la .. tapi biler nak g jalan3 anty nie jugak la yang die pelok cium sampai abeh make up ... basah kuyup muka ngan air liur die ...cik sopi dah ader ciri3 seorang ibu kan3


mama cik sopi pon ader story dulu mase kecik3 cik sopi kene demam sawan (bukan sawan babi ok..!!) .. seminggu admitt kat hospital assunta tu .. berkampung la mama ngan abah cik sopi kat situ .. dah la tue .. lepas3 dah bole klua hospital cik sopi ader masalah rambut plak ... mama cakap bahagian tepi rambut cik sopi botak ... rambut xnak tumbuh even dah pakai macam3 punyer ubat from farmasi .. so tak pepasal kecik3 cik sopi dah ader name glamor >>> TROJAN ... hampeh tol ...!!!!  mama ngan abah then bawak cik sopi pegi satu klinik kat kelana jaya and dokter pon kasi la ubat tok sapu3 kat rambut ... alhamdulillah mama cakap dalam seminggu dah ader rambut3 halus tumbuh kat bahagian yang botak tue .. naseb baik kan .. kalau tak .. confim cik sopi jadi pengunjung setia Yun Nam Hair tue ... hahahahaaa


tabahkan hati seorang ibu ... sanggup buat ape je walaupon berhabis duit asalkan anak yang dikandung 9 bulan 10 ari sihat macam biasa ... insaf jap ..


macam mana la cik sopi nanti kan lepas bergelar seorang ibu .. mampu ke cik sopi menjaga amanah yang diberi oleh Allah sebaik3 nyer .. mampu ke cik sopi membentuk die menjadi insan yang berguna in future .. mampu ke cik sopi berhadapan ngan ujian3 yang bakal diberikan oleh Allah melalui si kecil tue ...

Ya Allah Ya Tuhan ku .. Kau kuat kan la semangat ku sebagaimana Kau memberi aku kesabaran sebelum nie .. Kau berikan la aku semangat dalam menjaga amanah Mu itu nanti ... Kau berikan la petunjuk kepada ku dan suami ku dan redhai la perjalanan hidup kami ..Amin Ya Rabbal Alamin


dasyat gak penangan intern kat sini ... mase3 yang ada bole cik sopi buang kan dengan update blog jer ... hahahaaa .. pas nie jangan terkejut kalau cik sopi pos 1 entry per hour ... dasyatkan3 ..

lagi skali entry diluahkan from opis .. so no pictures .. hheeheheeee
thnks bace blog cik sopi .. sayang korang sume banyak3   :))


p/s: seronok tengok orang lain de baby .. cik sopi ngn en hubby for mang tak sabar3 dah .. hehehee .. en hubby dah standby kan name dah .. xbole bla betol .. hahahaaa ... nanti baby kiter ikut muke ayang eh bie ... tak yah ikot bie sangat ... amek DNA tinggi bie jer .. bole x..????  :p




SOFINAZ

CONTINUE INTERN IN AUSTRALIA ...???

Assalamualaikum bloggers ...


rajin nyer cik sopi meng'update' blog pepagi nie kan ... ngantuk3 ..


last entry cik sopi de g tau kan yang during intern nie cik sopi la bos ...


tapi kan

..............

tapi kan

..............

tapi kan

..............


tadi kitorang baru lepas meeting .. huiiyooo

OUTSTATION TO AUSTRALIA..!!!

cik sopi tertanyer3 sama ada cik sopi pon kene pegi jugak ker ...??? bukan cik sopi kene intern kat Malaysia je ker..???  last cik sopi pegi Australia mase umur cik sopi 4-5 tahun .. tue pon sebab pegi melawat uncle cik sopi kat sane ...
tapi dari gaya mase briefing tadi and cara percakapan dorang yang memandang cik sopi ngan penuh keterujaan .. rasenyer cik sopi kene pegi skali ... mang kene pergi jugak la sebab mase interbiu ari tue bos dah awal3 dah cakap yang memang cik sopi kene pegi outstaion nie ... tapi tu kalau dah confirm kerja ...
intern cik sopi nie dah mcm kerja dah .... bos, kasi elaun lebeh sket ...huhuhuuuuu


my request to my bos ...

sir, can i bring along my husband to australia ..??? 
so we can have our next honeymoon there ... 
besides, i can't sleep if my husband are not on my side ...
agak3 boleh tak dapat penampar free dari bos kalau buat request yang sebegini ..?????


tapi semua nie still dalam perbincangan lagi ...
buat mase sekarang cik sopi nak fokus menghabiskan masa surf semua yang ader kat internet nie .. nak surf sampai muntah ..


thnks read ...
this entry xder picture memandangkan entry di 'update' from opis .. hohoooooo


p/s: cik sopi tido beralaskan lengan en hubby ... kalau en hubby xboleh ikot pergi Australia, cik sopi kene kerat tangan dia .. so baru la boleh tidor ngan hati yang lena ... waahhh .. what a beautiful night ...  :))



SOFINAZ

BERCINTA FROM DAMANSARA TO CYBERJAYA ...

assalamualaikom blogger3 ....

mesti korang3 dan korang sume rindu kat cik sopi kan3 .... please la rindu kiter ..

gambar di curik from lappy en hubby :)


lame giler cik sopi x meng'update' blog ...
rase macam banyak giler mende nak story ... tapi sume tak dapat nak di sampai kan .. nie sume gara3 cik sopi de masalah utang ngan cik sopi pnyer broadband .. cesss~~

ESOK LUSE SAYE BAYAR YER ... 
BUAT MASE SEKARANG SAYE REMBAT BROADBAND EN HUBBY DULU ...

cik sopi nak gitau yang sekarang ni cik sopi tengah intern ... ari isnin  ( 11/ july/ 2011 ) baru start ... tempat intern nie memang jauh dari umah ...  serius jauh ...!!!

perjalanan memang sangat3 memenatkan ....  tapi nak buat camner .. kene pegi gak ... kalau tak .. tak pepasal tak grad la cik sopi nanti .. hasiihhh ,, cik sopi skrg tgh intern kat Cyberjaya ... tapi umah kat Damansara ... hari3 kene bayar tol pergi-balik RM 5.80x2 ... korang kire la sendiri ... x larat nak kire dah ... tu belom masuk duit minyak kereta ngan duit makan lagi ...

en hubby everyweek kasi duet belanja .. tapi everyday asal je dah salam cium - mium en hubby mase nak pegi keje , cik sopi mintak lagi duet ... hahahaaaaa .. kalau mud die baik die kasi la .. kalo mud angin kus3 die datang .. siap la .. mampos kene bersoal jawab sebelom pegi keje .. hahahahaaaa .. sadis3 ...!!!

pastu kan .. nak ditambahkan cerite lagi .. sepanjang 3 ari dah cik sopi intern kat sane .. satu keje pon cik sopi tak buat lagi .. cik sopi sampai3 je terus on PC .. pastu pegi pantry buat air milo suam .. lately nie cik sopi banyak minum air milo la ..  pas dah siap3 sume .. cik sopi terus surf internet ... bukak la macam3 blog and journal ... dulu mase ngah blaja xder plak cik sopi rajin nak bukak journal .. simple kan ??? xder pening3 nak pikir pasal kerje ... or maybe diorang tengah assign satu keje untuk cik sopi .. cik sopi jer yang tak nampak lagi ... hahahahaaaa ... mati3 ...!!!

tapi best la kat situ ... rase macam ade kat London ... dorang3 sume kat sane memang baik3 belaka .. cik sopi je satu3nyer pekerja perempuan MELAYU ... majority pekerja situ sumenyer omputeh, chinese and indians ... temperature air-cond pon x nak kalah ... macam kat KUTUB UTARA korang tau x ...!!!!  cik sopi pakai coat pon xder effect ... aper la tebal sangat kulit dorang tue ...

so far aktiviti cik sopi kat situ surf internet and main game jer ... seb baik ader SAMSUNG GALAXIE TAB .. hadiah from en hubby sebab die tau wife die sangat3 la addicted ngan gadget nie .. yeke ..??? sile jgn percaya ..!! macam3 game dah kitorg download ... sampai kan cik sopi dah x jumper dah application yang lain3 .... game jerr sume .. yang pasti nyer bukan cik sopi yang main game3 tue sume ... en hubby yang download game3 merepek tue ...


smartphone nie besar kan3 ... sesuai ngan cik sopi yang rabun3 ayam nie ... nak men game pon senang ... clear jer .. hahahaaaaa

selain daripada menghabiskan segala jenis minuman yang ade kat pantry tue ngan surf internet sampaikan mate naik juling, cik sopi ader gak curik3 tidur ... sumpah ngantok beb ..!!!  tapi belom pernah kantoi lagi la memandangkan cik sopi pandai cover keadaan .. hahahaaaaa .. 

pastu asal je jam dah pukul 5 petang .. cik sopi pon switch off PC tue ... kemas3 and BALIK TIME ... bab balik ni memang best .... bercinta cik sopi dok dalam kereta .. bukan la cik sopi nak kate jem teruk .. tapi pergerakan kereta agak slow la ... 

usually perjalanan pergi  and balik makan mase dalam 1 jam ... tue pon sebab en hubby tak kasi bawak laju3 ..
maintai je minyak tue ... 
tak payah nak press kuat3 ... 
tiap3 pagi dengar .. bosan tau x..!!!!!



kalau pegi keje cenggini confim 10 minit je sampai kan3 .. hahahhaaaa


thnks reading yerrr .. :)
nanti cik sopi update lagi ....

p/s: besday en hubby nak dekat dah ... cik sopi ngah pikir3 nak kasi adiah ape... agak3 korang pe adiah yang sesuai tok die eh ... kasi penampar se'das' bole x...???? hahahahahahaaa .. 



SOFINAZ