Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ku mohon pada-MU

“Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi… Dan Ya Allah… Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi”

"Ya Allah .. ingin ku raih keredhaanMU, dalam ku melayari bahtera dunia, sebagai kekal bagiku di akhirat kelak, untuk mengadapMU"


Friday, August 26, 2011

MY WISHLIST EVER

Assalamualaikom u'olls ..

biler menggedik blogwalking kat blog orang lain, tetiber cik sopi nak bercerita pasal cik sopi punyer wishlist ... korang ingat korang je ade wishlist and nak tayang3 bagai kat orang lain ... cik sopi pon ade tau ...!!! dengan riaknya.. hahaha 


ade antaranye dah dapat dah and some of it is on the way ~~ weehuuuu



Yang pertama:


GRADUATE ...!!!
yess of cos dah graduate dah before ni .. Diploma in Medical Lab and Technology .. now nak tunggu naik pentas Chancellor Hall untuk amik scroll for Bachelor in Bioinformatics plak ... alhamdulillah abeh dah pengajian cik sopi ni .. impian and harapan mama abah cik sopi ... see3 mama .. abah , inaz dah abeh blaja dah macam yang inaz janjikan kat mama ngan abah dulu ...



Yang kedua:


FAMILY
nak kata kawen, dah kawen dah ~~ so of cos la cik sopi dah ade family sendiri kan3 ... alhamdulillah cik sopi ngan en hubby dah mula start plan macam3 ... agak mengambil masa skit memandangkan en hubby kene tunggu cik sopi abeh praktikal ni .. sabar eh darling .. kami berharap suatu hari nanti kami dikurniakan anak3 yang soleh dan menghormati orang tua supaya mereka boleh mendoakan kesejahteraan kami bila kami dah tiada lagi nanti ...



Yang ketiga:



KERJAYA PROFESSIONAL
perrghhhh ... macam bagus je kan .. ekceli ni pon harapan mama abah cik sopi ... supaya cik sopi dapat satu kerjaya yang professional yang boleh menjamin masa depan cik sopi .. nanti takde la cik sopi menyusahkan orang lain .. cuma buat mase sekarang ni cik sopi tengah think3 nak kerja dalam bidang ape.. same ade cik sopi nak fokus dalam bidang makmal yang merangkumi bahagian research & development or bahagian data analysis yang memerlukan cik sopi focus on calculation, programming and statistic .... eerrmmm pikir3



Yang keempat:

ASET
ni penting oooo .. zaman sekarang ni macam3 bole jadi .. so amatla penting untuk kita ader aset yang tersendiri ... cik sopi harap dapat berkerja keras  chewwaahh untuk dapatkan rumah, kereta, and harta karun cik sopi yang tersendiri ... zaman sekarang macam3 boleh jadi tau so amat la penting untuk kita bersiap sedia ~~ kalau tak de semua3 ni jagan harap la orang nak pandang kita .. even sedara mara pon belom tentu nak ngaku sedara kalau xder semua3 ni ...bak kata mama cik sopi kalau kita kaya raya, yang bukan sedara pon tetibe ngaku sedara ... hahahhaahaa bole gitu????



Yang kelima:


SMART FOR 2
heheheeee ... tak bole blah kan??? ni antara kereta yang cik sopi suka sangat ... tak tau la kenape tapi bagi cik sopi kereta ni comel je .. tapikan3 en hubby tak kasi beli sebab die cakap MEMBAZIR sebab kereta ni boleh masuk 2 orang je... tapikan3 cik sopi peduli ape..!!! nak jugak kumpul duet beli kereta ni satu hari nanti ...walaupon mahal giler sebab guna enjin Mercedes betul tak b??? .. memang hajat di hati nak naik kereta ni sorang3 je .. nak pergi pasar bawak kereta ni ... senang sikit nak parking ... heheheheee



Yang keenam:

BELAJAR MEMASAK
errmmm jangan korang sume ingat cik sopi tak pandai masak .. so far dah boleh dah skit3 masak makanan kegemaran en hubby ... tapi nak asah lagi bakat memasak ni supaya  dapat buat orang lain and diri sendiri terliur dengan kesedapan and keenakkan masakan sendiri ... hehehee ..kalau boleh nak jadi macam Chef Wan tu .. bak kata beliau campak je semua bahan3 ni dalam kuali ...
senang kan???



Yang ketujuh:

BELAJAR BUAT KEK AND COOKIES
ekceli dah lama dah pendam hasrat nak belajar buat kek ngan cookies ... macam3 resepi dah cik sopi korek kat internet tapi buatnya belom lagi .. ni semua sebab ke'busy' an yang hebat melanda .. haisshh .. teringin sangat satu ari nanti cik sopi dok kat dapur ngan anak3 buatkan kek untuk dorang for high tea .. takpon buat kan kek birthday dorang .. tak yah beli3 dah ... mesti comel je kan3



Yang kelapan:


HAJI & UMRAH
insya allah kalau ade rezeki lebih, cik sopi berhajat nak hantar mama and abah cik sopi pergi menunaikan haji atau umrah .. yang mana termampu laa .. banyak dah pengorbanan mama and abah cik sopi sepanjang nak membesarkan cik sopi sampai la cik sopi selamat jadi isteri en hubby ... pengorbanan mereka tak mampu pon cik sopi balas dengan wang ringgit semata3 ... n kalau ader kelapangan masa, insya allah mana la tau kan cik sopi ngan en hubby bakal menyusul pulak... :))



Yang kesembilan:


HOLIDAY WITH CRUISES ..!!!
teringin tak korang??? cik sopi dah berabad simpan hajat nak naik kapal Cruise.. tak kisahla kat mana die nak belayar sekalipon.. Caribbean ke, Mauritius ke, Maldives ke or even kat Malaysia sekalipon, cik sopi tetap nak naik jugak ... besttt oooo .. rasa macam dalam citer Titanic plak ... u jump i jump ..!!!  nak rase gak camner holiday kat tengah3 laut naik kapal besar gitu siap ader macam3 service... then boleh buat aksi3 Kate Winslet ngan Leonardo de Caprio mase berdiri kat hujung kapal kan... ala3 burung nak terbang gitu ..



 Yang kesepuluh:


HORSE RIDING
cik sopi dah lama nak naik kuda tapi tak kesampaian pon hajat ni ... bukan nyer tak boleh tapi everytime nak pegi try mesti ade macam3 halangan ... cik sopi nak naik kuda ni sorang3 then tak ditemani kuda tu punyer penjaga ... cik sopi nak ride kuda tu kat taman .. kalau ikotkan hati, nak je cik sopi pergi beli kuda seekor ... tambat kat depan umah ..!! cik sopi nak kuda kaler putih sebab terbayangkan kuda tu macam unicorn ... hehehee .. cik sopi nak naik kuda then suruh dia lari laju3 macam dalam citer Zorro tu ... pak cik polis trafik marah tak nanti???


nie antara 10 wishlist cik sopi .. sebenarnya ade je lagi tapi kang kalau cik sopi senarai kan banyak3 korang cakap cik sopi gila plak ... biarla sikit3 dulu .. pelan3 cuba realisasikan yang 10 ni dulu ... heheheee


korang punyer wishlist macam mane plak???


thanks read =D


SOFINAZ

Thursday, August 25, 2011

SAHABAT DUNIA & AKHIRAT

Assalamualaikom uollzzz ..


tepek muka sendiri jap ...

hehehee gediks sungguh cik sopi ni kan .. dan3 je nak update entry baru .. ekceli nak menyampaikan salam kerinduan ... buat kawan3 yang bajet konon3 jauh di perantauan .. padahal dok satu kawasan jeee .. cehh


finally kita dapat kumpul berlima kan ..from right ~WANI~,~LYNN~,~NAD,~'ME'~,~NONI~




to my dearest best friends ever ..
girlsss .. really miss all of u damn much
biler kiter leh hangout lagi ... korang jangan ingat even aku dah kawen tapi xbole pergi ronggeng3 lagi .. aku nak ikot ... ajak tau3 ..


ingat lagi tak kiter semua start rapat mase form 4 ... aku ingat lagi nad cakap aku ni poyo .. rase nak lempang laju3 je nad time tu .. hahahaaa


pastu kiter slalu buat aktiviti study group same3 kat tasik Kota Kemuning tu ... konon3 study nak dapat result gempak mase SPM .. sudahnyer kiter lebih banyak habiskan cekedis and gosip3 ... buku, nota semua masuk beg balik ... hahahaaaa


ingat tak kiter semua pergi tengok kuda kat padang umah aku padahal time tu kita ade kerja khusus kene buat .. subject add math .. kiter buat satu pastu yang lain3 semua copy and paste ... hahahhaaaa .. nak print3 tetiber bole plak printer uma aku jem .. tensen3


korang ingat lagi tak mase ari karnival kat skola dulu .. kiter buat Rumah Hantu .. macam3 benda kelakar jadik time ni ... konon3 nak kasi gempak la kiter punyer rumah antu .. ehhh silap KOTA SESAT kan ... disebabkan aku jadi antu yang lemah sebab demam, tak pepasal kepala ake kene ketok ngan kuali .. sial toll ...!!! camner si Azhar boleh lepas kan dorang ni masok ngan kuali ..


pastu dulu3 mase kat sekolah kita aktif giler ngan kelab sains kan3 ... sayang kat cikgu Faridah ... die suka manje kan kite semuakan .. sampaikan exam paper untuk subjek Kimia kita yang tanda sendiri ... hahahaaa .. giler la tanda kertas exam sendiri ... berkobar3 bajet cemerlang je time tu


ader pulak certain3 time kita tak pegi sekolah ... serentak plak tu tak datang .. ader yang bangun lambat la, tayar motor pancit la, pintu bilik terkunci la .. at the end of the day, Lynn sorang je yang akan kol semua3 untuk tanye homework .. time tu baru la tau yang lain3 pon same tak datang sekolah gak .. hahahaa


macam3 lagi la aktiviti kita masa kat sekolah yang buat kita makin rapat sampai la kita jadi best friend ever kan???  tapi lepas je SPM, masing3 dah bawak diri .. semua busy padahal kiter semua duduk dekat3 je .. tak sampai 5 minit pon kalau nak pegi uma masing3 ... tapi tu pon kiter susah nak jumper .. biler raya je baru bole jumper tapi tak boleh nak lepak lama3 sebab masing3 dah ader komitmen kan ... tapi serius beb .. aku rindu sangat3 time kiter sekolah dulu ...



FIK N QUSYA ~~ bajet hot3 je ..!!!

my guardian ~~ IMAH


minah propa ~ BUNNY~


ni pulak ~~ kawan yang sangat3 memahami and alwez be on my side ... yuuuppppsss .. i also call them my best buddy ever ...!!!!


kitorang kenal since diploma lagi .. pergi toilet pon kengkadang same3 ... hahahaa .. kitorg start dok serumah mase sambung degree ... tapi before ni pon kitorang memang dah rapat giler dah .. boleh kata susah senang kitorang lalui same3 ...!!!


~FIK~
seriusly aku tak penah tau pon mak ko tu cikgu aku mase sekolah menengah .. tau3 pon lepas ko cakap Pn Noraini tu mak ko .. naseb baik aku tak terlanjur bercerita lebih lanjut pasal cikgu kat ko, if not for sure ko pegi critekan kat mak ko kan3..???? aku tau dahhh ..!!!! ..  ko selalu tolong kemas kan barang3 aku kan .. maseh bebanyak .. sebagai seorang kakak yang tua 4 hari daripada aku, ko sangat3 la banyak membantu  :p


~iMAH~
beb ~~ ko ingat tak aku penah cakap kat ko kalau ko xder aku susah sebab ko kan ceti aku ... hahahaaa .. asal aku time xder duet je aku mesti pegi kat ko .. and ko pon slalu gak cakap 'ko ni tau3 je aku tengah berduet' .. tapi aku bayar balik kan3 ..!!! ko pon selalu nasihatkan aku .. serius beb sampai sekarang aku ingat ... pastu biler kiter pegi mane3 mesti ko selalu pegang tangan aku sebab ko cakap susah kalau kelua ngan aku sebab ramai sangat yg nak tackle .. ko sungguh protective even yang nak tackle aku tu mat3 bangla n mat3 indon yang ader kat pasar tu .. hahahaha


~Qusya~
cheyyy ..!!! rindu kat ko ... ko pon mesti rindu kat aku kan3..??? tu la .. aku dah cakap ko mang dah ditakdirkan dok kat semenanjung tapi ko sebok3 jugak nak balik Sarawak tu .. aku suke gurau3 ngan ko beb sebab ko kan masuk air sket ... lambat pikap ... ahhahaaaa .. lain yang aku cakap lain plak penerimaan ko .. tu belom lagi kalau aku menyelewengkan beberapa fakta ... cuak muka ko beb ... hahahaa .. nanti ko datang cni aku nak suruh ko masak laksa sarawak .. aku tak bole makan la kalau orang lain yang buat .. aku suke ko yang masak even masakan ko tu tak leh nak menandingi chef3 kat hotel tu .. :))


~Bunny~
kak siti tak sedar diri .... hahahaaa .. bajet umur kiter sebaya laaaa ..!!! perasan ...  kadang3 rindu nak dengar ko membebel senafas beb .. pastu tensen3 sebab agak kurang memahami ape yang ko nak sampaikan ... ko suka sangat cakap ayat3 yang berselirat ...pening kepala aku nak mentafsirkannya .. tapi kengkadang nasihat ko tu pon bagus gak .. same cam imah ~~ cuma imah punyer pendekatan lebih islamik berbanding ko .. hahahaaaa .. macam3 dah ko tolong aku kan .. sampai mati aku ingat beb .. thanks a lot .. ko mesti terharu kan aku cakap cenggini kat ko .. mesti ko nanges3 bace entry aku ni ..siap print and buat frame lagi .. hahahaaaa .. xpe3 aku faham beb ..!!!  u miss me 2  :p


nie la kawan3 cik sopi yang banyak tolong cik sopi .. jatuh bangun cik sopi mesti ade melibatkan diorang jugak ... cik sopi bersyukur sangat dikurniakan kawan3 yang macam ni ... seriusly they all the best in town ...!!!!  


" aku nak korang sume tau beb ~~ even ape pon yang terjadi, aku tetap ingat korang ... bagi aku, korang dah macam organ3 dalaman aku dah .. if sorang xder rase cam sakit jerr .. even jauh mane pon kiter, aku tau korang semua mesti ingat time3 kiter bersame3 dulu kan ... kadang3 aku harap aku bole freeze time so it wont last forever and ever ...!!!!  cume ader korang ngan aku jerr ... sweet kan  :)) "


this entry specially dedicated to 

neway girls


SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN


love all of u  =D

thanks read  :))


SOFINAZ

SEMANGAT BERKOBAR3 MENYAMBUT RAYA

Assalamualaikom u'ollzzz


ffuuuhhhhh  bajet tiup habuk
hahahahhaa ... bersawang bagai dah blog ni .. lama tak bukak disebabkan masalah kesihatan yang menguji keimanan diri .. cheewaahhh


ade lagi 5 ari lagi kita akan menyambut raya ~~ hari kemenangan untuk umat islam setelah sebulan berpuasa ...


alhamdulillah .. tak penuh3 jugak puasa cik sopi .. hahhaaaa .. ni la kalau dah name nyer 'gugurl' --> panggilan abang sedara en hubby kat cik sopi ..


saje poyo tayang gambar .. hahahaa

so far persiapan raya cik sopi ngan en hubby berjalan agak lancar .. dimana en hubby telah berjaya cik sopi seret ke hulu ke hilir untuk bershopping ... the latest one is semalam, kami pergi ke chow kit then terus pergi uptown Danau Kota ...
jenuh jugak la dengar en hubby membebel di sebabkan parking xder .. sudahnya en hubby park kerete nun jauh tak bole blahh ..!!! terpele'ot kaki cik sopi .. naseb baik tak pakai heel .. :p


sesampai di sana, ingatkan cik sopi yang nak shopping sakan... rupe3nyer en hubby terlebih dulu bershopping ngan membeli beberapa helai baju .. pastu die singgah gerai yang lain pulak .. pon ade jugak barang yang die beli .. pendek kata semua kedai yang die singgah tokey nyer tak rugi la .. hahahaaa


ekceli cik sopi dah shopping awal3 dah ... since last week g .. baju raya plak dah stand by sebelom puasa lagi .. hahahaa  semangat nak beraya sungguh


yang tinggal sekarang ni persiapan3 yang kecik3 je ... tak nak membazir sangat sebab cik sopi tau, cik sopi ni jenis tiap3 minggu pegi beli baju baru .. zina mata ni bahaya tol ... :(


raya kali ni cik sopi berjaya mintak cuti dekat 2 minggu .. memang start tahun ni cik sopi pulun raya sakan .. al maklum la ~~ 7 tahun belajar since SPM --> DIPLOMA --> DEGREE  tak pernah nyer nak merasa semangat beraya .. semuanya disebabkan EXAM ... asal nak raya je mesti exam .. dah la tu, exam pulak lebih kurang seminggu pas raya .. camne nak raya cenggitu .. asal tengah makan spageti ketupat and rendang mesti kepala otak dok ingat3 nota yang dibaca .. siap bole men hafal3 formula lagi masa tengah makan tu .. tu belom lagi mase ikot family beraya umah sedara mara.. kalau bole nak suruh singgah kejap tunjuk muka je pastu balek sebab nak sambung baca nota .. sadis kan


so kali ni, cik sopi mang tak nak beraya sikit3 ... hahahaaa .. kalau bole 2 minggu cuti ni cik sopi nak beraya sakan sambil menghabiskan biskut3 raya .. especially semperit  my feveret weyyhh ..!!!!


oke la .. sampai sini dulu. nanti cik sopi update lagi yerr ..


kot3 kalau ader yang dok rindu3 cik sopi tu bole la tinggal kan comment ke haper ke .. nanti bole la elo3  :))


p/s: plan cik sopi, emy ngan alang nak buat kuih raya tak start3 lagi pon .. busy memanjang mengalahkan PM  :p


thanks read  :))


SOFINAZ




Thursday, August 18, 2011

CIK SOPI TERTEKAN

Assalamualaikum u'olls


sebulan lebih dah cik sopi intern kat tempat jin kene tndang ni .. n suddenly GEDEBBUUKKK ~~ kerja menimbun3 ..
ni sume gara3 kawan cik sopi ni nak berenti dah ... ari ni ari last bliau bikin onar kat cni ... lepas ni semua cik sopi kene buat ...


cik sopi la receptionist
cik sopi la tukang bukak pintu
cik sopi la yang check3 barang kat store
cik sopi la yang contact supplier
cik sopi la yang kena buat filing
cik sopi la yang kene buat call out ask for invoice or collect pape tah


pastu lagi bila datang hari3 tahun gajah jumbo


cik sopi la health advicer
cik sopi la yang buat health screening
cik sopi la co-ordinator 


pendek kata sume keje sekarang cik sopi la yang kene buat ...
tak agak3 langsung .. kata ade TEASER nak datang ... sampai ke sudah batang idong pon tak nampak ... asyik next week memanjang ...


lepas3 raya nanti ade outdoor project ~~ kalau teaser3 tu semua tak datang jawabnyer MATI LAAAAAAAA  ...!!!!!


siapa nak bertanggungjawab atas tekanan emosi cik sopi sekarang ni ... wwwuuuuu  T__T


harus jelita walaupun emosi terganggu .. wwwuuwuuu


terima kasih yerr ..



SOFINAZ


Friday, August 12, 2011

BIRTHDAY ACCORDING ISLAMIC CALENDAR

Assalamualaikom sume ....


nak share3 ni ngan u'olls sume ..
tadi member3 kat fesbuk kasi link untuk convert date of birth kita kepada tarikh islam ... cik sopi dah try ... best3 .. kemungkinan besar cik sopi akan celebrate second birthday nanti .. kah3



nama: sofinaz bt md sobri (cik sopi)
tarikh lahir:
  • mengikut kalendar kristian: 12/05/1987
  • mengikut kalendar islam: 13/09/1407
  • bulan: Ramadhan
  • sifat dan perwatakan untuk bulan Ramadhan:
Dia baik, pendiam, suka merendah diri. Dia tidak angkuh kepada teman yang dikenalinya. Dia tidak suka menonjolkan diriya. Kehidupannya selalu selamat.




nama: khairol azha hj shohaimy (en hubby)
tarikh lahir:
  • mengikut kalendar kristian: 23/07/1985
  • mengikut kalendar islam: 5/11/1405
  • bulan: Zulkaedah
  • sifat dan perwatakan untuk bulan Zulkaedah:
Perwatakannya pendiam. Banyak perkara baik pada dirinya berubah menjadi buruk. Dia banyak berfikir, kerana sifat ini, satu hari nanti dia akan mendapat hasil yang baik dalam kehidupannya. Tetapi oleh kerana banyak berfikir, perbuatannya kadang kala menjadi keliru. Dia seharusnya bertindak tanpa terlalu banyak berfikir untuk mendapat hasil yang yang memuaskan.
oowhh ... banyak yang perlu diubah ni en hubby  :p

dah persamaan kami berdua ialah , kami dilahirkan pada hari 
SELASA ... :))


u'olls nak try jugak ker ..??


p/s: kalau ikot kalendar islam ni, cik sopi dilahirkan pada 13 Ramadhan.. n today is 12 Ramadhan ~~ mean 2moro is my birthday looorr ... yyeeaaa  :))



thnks read  :p



update: tarikh penting kami berdua:
  • couple: 17 Zulkaedah 1427
  • tunang: 17 zulhijjah 1430
  • nikah: 17 jamadil akhir 1432

 is it our lucky number is 17..????



SOFINAZ

ANDA 'TERPAKSA' ... !!!

Assalamualaikom sume ....


cik sopi nak bercerita pasal semalam ~~
masa kat tempat kerje cik sopi yang lagi satu tu .. alaaa  yang cik sopi dok wat part time kat situ  sape3 yg mengikuti pekembangan cik sopi tau la keje mane


ade ke patut beliau yang merangkap bos cik sopi telah me'reject' cuti raya cik sopi tanpa ragu3 .... jenuh jugak la cik sopi punyer team leader bagi alasan yang tak munasabah langsung semata3 nak jugak kasi cik sopi cuti raya awal ... sayang u la .. muaahh


eiiii .. bos reject u punyer cuti .. i dah bagi tau die dah u 26 aribulan tu nak balik kampung .. die mintak u start cuti 28
28..????? giler ... cik sopi de appoinment tau 28 aribulan tu ..

alaaaaaaa ...xbole3 ..!!! nak gak cuti 27 aribulan tu ...

u pegi cakap dekat bos .. i bagitau die u balik kampung 26 malam ..

terus masuk bilik bos ngan perasaan tak puas ati .. hahaaaa

sir, Sofinaz want to see u for a while regarding her raya cuti

ok Sofinaz .. u bole tak start cuti 28 aribulan because after 28 i release cuti untuk raya ... but i need people until 28 ... can u please make it at 28.??
ermmm .. erkkkk .. of cos NO sir..!!!

cannot sir because my family already plan going back to kampung on 26 .. i have to follow them because i'm not the one who will drive the car
yeee ... sila percaya kata3 ni walaupun ia dusta semata3 ...

but can u balik then bincang again because i need many people untill 28

i dont think so because they plan this earlier ..

hhhmmm .. its oke la ..  sambil terus sign application cuti cik sopi


tq mr bos .... if u tak kasi cik sopi cuti 27 aribulan tu, so terpakse la cik sopi buat cuti sendiri ... hahahaa


terima kaseh tak terhingga sebab terpaksa kasi cuti kat cik sopi .. sayang u lebeh3 jugak ... hahahaaa


p/s: bohong sunat kadang3 diperlukan ... hehhehehee


thanks read  :))


SOFINAZ


Thursday, August 11, 2011

NOKTAH BUAT SENGKETA

Assalamualaikom u'ollz ...


cik sopi nak post lagi puisi tok petang ni plak ~~


tak kesah la korang suke ke tak tapi puisi ni menyentap jiwa kalbu cik sopi ... chewaahhh .. bajet la kan .. hahhahaa



Sukar mengatur langkah
Sukar lagi menutur bicara
Terkadang pendirian ini goyah
Dihambat kenangan satu persatu


Sekerap mana janji dipateri
Sekerap jua ianya dimungkiri
Bukan mencontohi sikap yang dikeji
Tapi tabiat buruk memakan diri


Sakit dan luka sering diubati
Terlupa sejenak kisah disakiti
Disangka sembuh tanpa dibimbangi
Rupanya membukit dendam di hati


Andai duka disangka derita
Biarkan ia menjadi khabar gembira
Menyembuh hati yang telah terluka
Menjadi penawar tanpa diduga


Lupakanlah
Bangkitlah dari lena yang panjang
Sengketa yang sering bermusim itu
Noktahkan segalanya tanpa disesali

 

 copy from I LUV ISLAM



mintak maap la ye pade pihak3 yang berkenaan .. cik sopi mang ske bace sume3 info kat page I LUV ISLAM ni ... jangan la marah if cik sopi copycat mane3 artikal or puisi kat situ yerr .. :))


thanks read  :))


SOFINAZ

AKU BERLAKON DI PENTAS DUNIA

Assalamualaikom u'ollz ~


cik sopi nak berpuisi jap tetengah ari buta ni ... :))




Aku berlakon di pentas dunia,
Membawa watak dan seribu rupa,
Senyuman menawan lirikan menggoda,
Menyambar jiwa hingga ternoda.


Tangan dihayun sambil mendada,
Berdiri megah umpama raja,
Semua jalan sudah dipeta,
Tersedia bekalan untuk bertapa.


Terus mendada sambil berkata,
"Tiada insan setanding saya",
Luputnya ingatan pada Yang Esa,
Agungnya hidup tanpa Pencipta.


Namun,
Hakikat sebenar tak pernah lupa,
Wujudnya Tuhan sentiasa ada,
Nafas dihela di dunia nyata,
Karma tersenyum lalu menerpa.


Rapuhya pentas sudah masanya,
Hadirin sinis petanda duka,
Bertakunglah air di kelopak mata,
Batin menjerit beralunkan lara.


Ingatlah,
Tuhan kita tidaklah kejam,
Dugaan dikirim tanda menyapa,
Sebagai peringatan di hari tua,
Agar terselamat daripada merana.


Ku sembamkan wajah di bumi rata,
Mohon maghrifah pada Pencipta,
Minta dihilangkan cacat dan cela,
Kuburkan sekali dusta dan nista.


Aku dambakan cinta sempurna,
Kedamaian abadi di dalam jiwa,
Pimpinlah aku bawa bersama,
Beri kesempatan mencium Syurga.

copy from: I LUV ISLAM 
p/s: cik sopi x pandai berpuisi sebab dulu mase kat skolah masuk aliran 'science stream' ... :))


thanks read ..


SOFINAZ

KU PENDAMKAN SAHAJA

Assalamualaikom sume :))



cik sopi nak tunjuk satu mende ni ...
either korang suke or not ...




KU PENDAM SAHAJA KEINGINAN TU 





puding telur


soya panas


kuih pau sambal


roti papa john  :))


laksa utara


cendol


puding jagung


jagung rebus



amacam ....???? 


sakit ati ker..???


cik sopi..???


ye memang terasa ati sangat sebab tahun ni punyer puasa dah tak bole nak round3 kat bazaar ramadhan .. bz ngan kerje punye pasal sampai kan nak berbuka puasa ngan family pon tak sempat .. 


untuk pengetahuan semua, ni antara menu wajib yang cik sopi akan cari kat bazaar ..  at least adelah salah satu dari makanan3 ni yang cik sopi akan bawak balik ... tapi tak kesampaian untuk berbuka puasa tahun ni ... waaaaa ...!!!


SO KU PENDAM SAJE KEINGINAN HATI INI ..:(


p/s: agak3 en hubby bace tak entry ni nanti ... :p


thanks read  :))


byeeeeee



SOFINAZ

Wednesday, August 10, 2011

MENCARI KESEMPURNAAN

Assalamualaikom u'olls


ramai orang nak mencari kesempurnaan kan ... kesempurnaan ni boleh di kategorikan kepada macam3 la ..

~ kesempurnaan diri sendiri
~~ kesempurnaan dalam mencari rahmat Illahi
~~~ kesempurnaan dalam perhubungan
~~~~ kesempurnaan dalam ape yang dilakukan


semua nak sempurna ...




tapi cik sopi rasa semua orang tau, Tuhan sendiri telah mencipta kita sesempurna yang mungkin ... bagi yang cukup fizikalnya.. alhamdulillah,  bagi yang cukup akalnya .. alhamdulillah ~~


then kesempurnaan ape lagi yang dicari ..


bagi cik sopi, buat mase sekarang cik sopi bersyukur dengan ape yang cik sopi ade ..

  • i have a big family ... alhamdulillah
  • im married and live happily with my husband .. alhamdulillah
  • i have a lot of friends that never left me alone .. alhamdulillah
  • im physically healthy and i can earn money on my own ... alhamdulillah
  • also mentally healthy .. alhamdulillah
  • im finished my study without any problems or yet theres a little problem but settle already .. alhamdulillah
  • i was given lot of test by the God and i still can stand on my on feet .. alhamdulillah ..


dari situ je cik sopi tau hidup cik sopi sebenarnya dah sempurna and cik sopi terlalu bersyukur dengan ape yang cik sopi ade .. cik sopi tak kan mintak lebih dari ape yang cik sopi sepatutnya dapat ..


cuma ape yang cik sopi nak buat sekarang ni is perbaiki setiap kesempurnaan tu n take care of it of course ~~ sebabnye cik sopi tau cik sopi sendiri tak kan sempurna tanpa nikmat yang dah diberi oleh Tuhan ni ..


setiap satunya mungkin akan ditarik balik nanti, so hopefully dengan masa yang ada ni cik sopi dapat terus menikmati kesempurnaan yang telah diberikan ~~ insya allah ....




terkadang orang hanya memeperlihatkan yang manis menutup yang pahit….
terkadang orang hanya ingin melihat yang lebih dalam hidupnya dan menyingkirkan yang kurang…
terkadang orang merasa bahwa kebahagiaan yang selalu mengiringi hidupnya ,ketika dia selalu mendapatkan sesuatu yang diinginkan…
tapi,terkadang orang hanya bisa mengeluh dan mengeluh ketika dia di tempatkan di posisi derajat paling rendah…
kebanyakan orang memandang hidup hanya seperti permainan yang bisa dibeli oleh materi…
kebanyakanorang tak pernah berpikir untuk bersyukur ketika dia diberi kesenpatan merasakan kebahagiaan oleh Tuhan…
kebanyakan orang hanya bisa menangis ketika kebahagiaan dicabut dari hidupnya…
dan kebanyakan orang selalu ingin dipandang sempurna,tapi sebetulnya dia ada dalam ketidak sempurnaan…
padahal daam kenyataannya kebahagiaan dan kesedihan itu adalah ujian….
 

~ puisi by aqika demira bilqisty ~


cik sopi tak pandai nak berpuisi bagai ni, pinjam puisi orang jer ler .. :))


p/s: anak rezeki daripada Allah ... amanah yang perlu dijaga sampai ke akhir hayat  :))
~perfect life of me~


sOmeTiMeS tHe bESt WaY To HoLd OntO sOmEtHiNG 
Is To LEt iT GO ........


thanks read :p

byeee .......


SOFINAZ

PAHALA PUASA CIK SOPI :(

Assalamualaikom u'ollz ...



cik sopi sebenarnya takde mood nak datang kerja hari nii .. lately ni cepat sangat rasa letih .. lembik jerr .. nak bangun pon payah ~~ minggu ni je cik sopi masuk kerja ikot on call time ... dekat3 pukul 10 pagi baru sampai opis .. berjuta3 lemon punya malas nak masuk opis ni .. lagi3 asal masuk opis je terus wat kerja3 merapu ..


tapi hari ni nak di jadikan cerita sampai cik sopi pon dah was3 ngan pahala puasa cik sopi hari ni ... dah la cik sopi terbangun lambat pagi tadi .. bangun pukul 8.30 pagi ..!!! tak pernah3 cik sopi terbangun lambat cenggini .. rase3 nyer cik sopi ngan en hubby mang tido mati terlentang kot semalam sampai tak perasan pe dah pon ~~


pastu kelua3 je uma ingat kan depan one utama tu jem sebab time3 pukul 9 pagi kat situ mang menggedik jem sampai kereta pon jalan slow macam siput ~~  but alhamdulillah, smooth je jalan pagi tadi .. siap terus boleh speed masuk gear 5 terus .. dalam hati dah boleh bayangkan dah yang cik sopi mungkin leh sampai opis sebelom pukul 10 pagi ..


then, mase dah separuh jalan kat ELITE highway tu .. 1 km sebelom masuk ke simpang Putra Height tetiber jem ... what the heck betol laaa ...!!!!  yang peliknyer sebelom ni mane pernah jem kat situ ... jem kali ni siap banyak kereta tersadai tepi jalan ~~ rosak dah kot ... cik sopi ingatkan kejap je la jem tu ... rupa3nyer makan masa berejam3 ...


cik sopi dah agak3 dah ni mesti ader eksiden, tapi tak kanla sampai cenggini jemnyer ... tiga3 line tak bergerak langsung ... dah la kereta cik sopi ni kereta manual ~~ jenuh kaki dok tekan clush .... perit tapak kaki ni ...


slow punyer slow kereta then baru la nampak ~~ ade eksiden ngeri kat opposite line .. ye kot ngeri .. hancur ahh lori tu .. dah xder rupe lori dah ~~ dah macam rupa3 kereta yang ade kat kedai besi buruk je ... wallahualam ape jadik kat driver but tengok condition lori tue rase3 nyer driver lori tu pon teruk jugak or maybe meninggal dunia kot ... rasenyer la .. sebab cume nampak lori jer ~~  if nak tau lebih lanjut kang u'ollz sume tengok la berita .. kot3 ader keluar berita ke nanti ...


after dah lepas kawasan kemalangan tu, cik sopi ingatkan dah oke dah ... yela jam kat kereta ni dah tunjuk pukul 10 pagi .. en hubby siap kol lagi tanyer camner sebab dah lambat cik sopi masuk kerja ... laju punyer laju bawak kereta nasib baik tak terlepas simpang nak masuk Cyberjaya ... kalau tak jawabnyer cik sopi kol opis cakap tak masuk kerja ari ni ... malas kot nak patah3 balik ni ...


and nak di jadikan cerita lagi, masuk je simpang Cyberjaya tu tetiber kat situ plak jem .. 1 km sebelom nak sampai tol plak tu ... yang pelik nyer line smart tag pon jem jugak ..!!!!  memang dah rasa fed up dah time nie .. cik sopi tengok kiri kanan sume orang dalam kereta3 kat luar tu  dah buat3 muka malas dah ... even nak sampai turn cik sopi bayar tol pon amek mase dekat setengah jam ... wahhhhhhhhh .. memang bikin panas la ..


lepas3 dah bayar tol, bole plak minah tol tu turunkan barrier sebelom kereta cik sopi lepas .. barrier tu turun betol3 kat cermin kereta depan ...


ello cik kak ~~ buat la kerja tu elok3 sikit .. kalau cik kak tension tengok kereta berduyun3 kat belakang tu, saya lagi tensen sebab dah lambat tahap babun dah nak masuk opis ni ... kang kalau tetuber barrier tu terhempap cermin depan kereta saya ni, mang saya boleh confimkan yang saya memang tak kan masuk kerja and cik kak pulak kena redha and pasrah je dengar maki hamun saya ~~ tu belom laki saya yang meranagkap tuan punyer kereta ni maki hamun cik kak .. mau jadik insiden berair mata kat sini nanti 




haiishh .. sabar je la ngan minah tol tu tadi ..


nasib baik lepas3 je tol dah takde jem3 lagi dah ... pecut punyer pecut lastly sampai gak kat tempat kerja dekat3 pukul 11 pagi .. nasib baik bos tak marah and dorang3 kat HR tak kol cik sopi tanyer nape tak masuk3 kerja lagi ..


sampai3 je kat opis, check3 beg boleh plak handphone tertinggal dalam kereta ... dah kene turun balik ~~


belom pon separuh ari puasa cik sopi dah mencarut3 dah ... astaghfirullahalazim ~~ dugaan bulan puasa betol ...


mintak3 la puasa cik sopi tak makruh ari ni ~~ ameen  :)


thnks read  :))



SOFINAZ

Monday, August 8, 2011

PERTAMA KALI RAYA

Assalamualaikom sume  :)


selamat berpuasa untuk hari yang ke-8 ...


mesti u'ollz sume tengah perli3 cik sopi kan bile bace tajuk entry ni .. puasa pon baru 8 ari dah sebok3 cakap pasal raya ...


ekceli cik sopi rasa sedih ade ... happy pon ade for raya this year ..


this is the first year cik sopi beraya sebagai seorang isteri ... jenuh nak mintak ampun kat en hubby nanti .. hehehehee .. lagipon tahun ni kitorang berdua dah kene main 1,2 som dah ... 1st raya nak balik uma sape dulu ... tapi selepas mengkaji segala kemungkinan dan keberangkalian, so kitorang decide balik umah belah en hubby dulu ... so mean tahun depan belah cik sopi plak ... no excuses ..!!! hahahaaa ..


tahun ni jugak kitorang adik-beradik raya berpecah3 ... sorang ke hulu , sorang ke hilir ... dah tak macam first raya dulu3 dah .. semua ade kat uma ...sedih3 ..


lagipon, this year jugak merupakan first time raya mama takde abah and abah takde mama ...  so kitorang adik beradik nanti pon kene main 1,2 som jugak ... nak pegi uma sape dulu ....


but ape3 pon, rasanyer raya tahun ni bakal membawa lebih banyak makna kepada cik sopi berbanding sebelom3 ni ... :))




hhhmmmm tema raya tahun ni..???  nanti cik sopi gi tau .. yang pastinyer baju untuk first raya untuk en hubby and cik sopi dah siap3 dah ...  :p







p/s: kepada adik3 kat luar tu, jangan dok gatai3 main mercun ke, meriam buatan sendiri ke  .... bahaya oke ..!!!!  banyak cara lain lagi boleh kita lakukan untuk memeriahkan sambutan hari raya and mercun3 semua tu is not one of it ... sooo damn dangerous...!!!!!!!



thanks read  :))  


SOFINAZ


Friday, August 5, 2011

MEGHALALKAN PERHUBUNGAN : LOVE AFTER MARRIAGE :D

Assalamualaikom u'ollz   :))


cik sopi would like to share this with all of u



Setelah sekian lama hidup dibelenggu rasa cinta nafsu, hidup sebagai remaja yang tidak ada hala tuju matlamat kehidupan. Saya disedarkan oleh Allah S.W.T dengan hidayah dan limpahan kasih-Nya.


Syukur kehadrat Allah Taala yang selalu mencintai kita dan mengasihi kita. Indahnya juga hidup yang penuh dengan syariat dan landasan hukum dan garisan keimanan. Entah bagaimana lagaknya hidup ini jika terus dilimpahi nafsu yang tidak berkesudahan.


Lumrah kehidupan ingin berkasih sayang. Lumrah sebagai remaja ingin ada pendamping. Tanyalah kepada siapapun, remaja utamanya, apa erti cinta?
Bagi mereka, cinta itu indah. Cinta itu lazat. Pelbagai tafsiran tentang cinta jika ditanya kepada para remaja di luar sana. Begitu da'if pendapat mereka tentang cinta. Saya, salah seorang daripada pencinta yang suatu ketika dahulu hanya memikirkan tentang keseronokan, kesunyian, hiburan dan teman-teman. Tidak ada cinta bersandarkan agama dalam jiwa. Jauh sekali mengingati dengan Dia yang memberikan rasa cinta itu.


Bukan mudah menerima tamparan dalam hidup bagi remaja yang putus cinta. Rasa mahu bunuh diri, menjauhkan diri dari kelompok manusia lain, sehingga terfikir mahu membunuh seseorang!


Inilah penyakit nafsu dan derita hati. Hati dan nafsu tidak bersandarkan akal. Allah S.W.T telah memberikan kita akal, iaitu salah satu kelebihan yang tidak ada pada hidupan lain. Sebagai manusia, kita sepatutnya menggunakan akal 100% dalam kehidupan. Allah S.W.T berfirman :


"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan (pada) pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan dan keluasan rahmat Allah) bagi orang yang berakal." 
[Surah Ali 'Imran 3 : 190]


Saya sudah bernikah dengan seorang lelaki yang tidak saya kenali. Setelah putus cinta dengan lelaki yang dahulunya amat saya cintai (cinta yang tidak berlandaskan agama Allah). Saya membuat keputusan untuk bernikah kerana akal. Setelah berfikir dan menganalisis segala dosa dan kesalahan yang pernah saya lakukan, saya menunaikan umrah pada usia yang muda (25 tahun) dan pada waktu itu, tidak ada lain melainkan saya mencari reda Allah S.W.T dalam cinta yang terlalu saya inginkan. Setelah menunaikan solat hajat beberapa malam berturut-turut dan saya membaca Surah Yaasin beberapa malam berturut-turut (atas nasihat seorang ustaz di kampung halaman, imam masjid yang juga sahabat baik ayahanda tercinta).


Hakikatnya, segala yang kita inginkan dalam dunia ciptaan-Nya ini perlu kita mohon daripada-Nya. Tidak ada kuasa lain yang Maha Memberi kecuali Dia. Saya berdoa bersungguh-sungguh, memohon sebuah cinta yang suci dan tidak berlandaskan nafsu. Kuasa Allah Taala tidak siapa yang tahu.
Saya berkenalan dengan seorang lelaki yang sedang menyambung pelajaran di Australia. Setelah tiga hari berbalas mesej, mesej yang hanya bertanya khabar dan bertanya tentang kerja-kerja dan pelajaran, timbul persoalan tentang perkahwinan. Jawab saya, hanya bonda dan ayahanda bisa menjawab tentang pernikahan. Lalu, dihantar kedua ibu dan bapanya merisik pada Jun 2010. Maka termetrailah ikatan janji pernikahan Disember 2010.
Sekelip mata, zat Yang Esa sangat saya kagumi. Tidak pernah terlintas dalam hati ingin bernikah dengan seorang lelaki yang tidak dikenali. Dalam hati berniat, biarlah jalinan cinta terukir setelah ijab dan qabul diucap dan dibalas.
Tidak terkata betapa cerianya saya ketika hari berlangsungnya pernikahan. Tidak sedikitpun hati berdetak ragu dengan cinta dan kasih pemberian Allah Taala ini. Hakikatnya, cinta suci dan halal ini lebih indah untuk kita kecapi.
Saya sebagai insan yang lemah, pernah melakukan dosa dan diri masih dihinggapi noda silam. Saya ingin menyeru kepada semua remaja yang masih belum ada pasangan halal, ketahuilah, cinta sebelum bernikah, yang melanggar prinsip Allah S.W.T, merupakan jalan hidup yang sia-sia.

Tidak ada konsep cinta kekasih dalam Islam. Jika sahabat-sahabat sekalian seorang yang sangat beriman, dan dapat menjaga batas dalam pergaulan cinta lelaki dan perempuan, tahniah saya ucapkan! Jangan sekali-kali mendekati zina! Biarpun zina hati!
Jika tidak mampu mengikut sunnah dan ajaran Islam dalam memupuk cinta, berhentilah daripada menjalin cinta yang membawa dosa dan noda. Katahuilah, jodoh itu ada dalam tangan Allah S.W.T. Berdoalah, kerana doa itu senjata terakhir untuk mengubah takdir dan haluan hidup kecuali satu, iaitu mati.

Percayalah, cinta suci yang sepatutnya kita agungkan selain cinta Allah dan Rasul adalah cinta suami. Ia merupakan cinta agung buat semua wanita dan gadis. Tidak ada dosa, tidak ada haram dalam cinta itu selagi menjadi isteri yang solehah.
Sentuhlah tangannya, Pahala. Ciumlah pipinya, Pahala. Layani kehendaknya, Pahala. Ucapkan kata rindu dan kasih diiringi senyuman mesra, Pahala. Berlembut suara bermanja, Pahala!  Apa lagi yang ingin kita cari dalam dunia yang semakin uzur ini, wahai sahabatku, para solehah di luar sana? Bukankah pahala yang kita kejar? Bukankah Syurga matlamat kita?
Tidak ada lain melainkan menjadi isteri yang sangat bahagia, itu idaman setiap insan. Bagi teruna soleh, gadis impian yang bakal menjadi suri hidup mereka, menjadi bidadari dalam setiap hembusan nafas zikrullah, subhanallah!
Carilah cinta suci dan cinta agung. Jauhilah cinta nafsu, sesungguhnya cinta nafsu itu melahirkan penzina. Ketahuilah, balasan Allah sangat dahsyat bagi dosa penzina.

"Sesungguhnya Jahannam itu seburuk-buruk tempat menetap dan tempat kediaman. Dan orang-orang yang apabila membelanjakan(harta), mereka tidak berlebihan, dan tidak (pula) kikir, dan adalah(pembelanjaan itu) di tengah-tengah antara yang demikian. Dan orang-orang yang tidak menyembah Tuhan yang lain beserta Allah dan tidak membunuh jiwa yang diharamkan Allah (membunuhnya) kecuali dengan(alasan) yang benar, dan tidak berzina, barang siapa yang melakukan yang demikian itu, nescaya dia mendapat (pembalasan) dosa(nya), (yakni)akan dilipat gandakan azab untuknya pada hari kiamat dan dia akan kekal dalam azab itu, dalam keadaan terhina."  
(Surah al-Furqaan : 66-69).


Dan kini, saya bahagia bercinta kali pertama setelah menjadi isteri kepada suami yang sangat memahami. Cinta suci yang kami bina bermatlamatkan Syurga. Indahnya bercinta selepas pernikahan. Segala yang dilakukan menjadi halal bagi kami dan pahala buat bekalan di 'sana' nanti. Syukur, sujud dan doa telah Allah kabulkan. Kuasa Allah S.W.T tidak dapat dilawan. Bercintalah, bercintalah, bercintalah! Bercintalah kerana Allah!



sumber from: http://www.iluvislam.com/  


cik sopi comment:

after read all this, i admit love after marriage is more beautiful .. everything we did is 'halal' ... even my relationship with en hubby last for about 5 years, we experience so many difficulties maybe there's no bless from Allah ~~ and now, alhamdulillah, both of us are trying to get back to the correct path and learn from the past ... and we become happier than before ... we admit the mistake and try to fix it in the every second that we have ...the thing that we should did about 3 years ago, we end it at 21/05/2011 ~~ the solemnization day ... yet, we build the true love with no doubt .. also with the bless from Allah  insya allah, our parent, relatives, and friends ... thank you to pray for our happiness and we hope our 'journey' will last forever ~~ amin  :))




suddenly i remember 1 thing:
friends are forever ~~ boyfriend & girlfriend are whatever ~~ but husband & wife are together forever ..  insya allah


thnks read ~~



p/s: sesungguh nyer cik sopi sedang cuba membahagiakan diri sendiri dengan berpura3 bahawasanya kerja3 yang bertimbun tu dah siap ... Miss, i malas la nak buat SOP tu ~~ I bkn intern kat hospital pon ... lalallalaaaa



SOFINAZ

PRAY FOR UR HAPPINESS :)

Assalamualaikom sume ...


selamat berpuasa di Ramadhan yang ke-5 nie ..:))
ader yang dah tinggal pose ker..???  ekekekeee


oke la .. ekceli cik sopi nak post short entry sebelom nak start buat SOP yang bakal mengganggu emosi nanti ... hahahhaaa


a pray for someone  xleyh kasi tau sape ... cik sopi tau u tengah sedih sekarang ... but remember, sabar ye dear ... cik sopi harap u terjah entry ni kejap walaupon ati tu tengah sakit ... everything happened for a reason ... mungkin hari ni jadi lain, esok lusa lain pulak jadinyer ... jangan terlalu memikirkan ape yang akan terjadi tapi fikir tentang ape yang tengah terjadi .. bukan kita yang tentukan ape yang bakal terjadi nanti ... semua dah tertulis .. jangan ader perasaan dendam or marah because masing3 lebih tau ape sebenarnyer yang terjadi ... and u should know, Allah tak kan menduga hambaNya melebihi kemampuan hambaNya tu sendiri .. anggap je diri u special sebab diberikan macam3 ujian ...  biler terjadi something, bukan hak kita untuk menghukum or menilai tapi yakin la  sebelom terjadinya pelangi, hujan mesti turun selebat3nyer ...  and bila pelangi keluar everything will be fine .. insya allah


teruskan senyum dear even i know its hard ... :))
u deserve a lot of happiness after everything that already happen ...




thnk read


SOFINAZ

Thursday, August 4, 2011

PUASA DULU3 vs PUASA SEKARANG

Assalamualaikom u'ollzz   :p


cik sopi nak share sket aktiviti3 puasa cik sopi dulu3 dan sekarang ...
dulu3 tu maknenyer sebelom kawen tau3 .... banyak perbezaan yang cik sopi rase sangat .... hahahaha





PUASA DULU3
imsak pukul 5.50 pagi .. bangun plak pukul 5 pagi .. terus makan
PUASA SEKARANG
imsak pukul 5.50 pagi, bangun plak pukul 4 .. kena siapkan makanan


PUASA DULU
tak yah set alarm ... tunggu je orang lain kejut kan
PUASA SEKARANG
terpaksa set alarm .. kalau x confim tak bangun3


PUASA DULU3
lepas sahur boleh terus tido .. tak yah basuh pinggan mangkuk
PUASA SEKARANG
lepas sahur kene tunggu sampai semua orang dah makan, pastu basuh semua3 pinggan and peiuk belanga yang dah digunakan


PUASA DULU
bila pergi bazaar je, tunjuk je ape yang nak ... sume boleh dapat .. pedulikan soal harga
PUASA SEKARANG
takut nak pergi bazaar sebab tau bile beli je sume3 tu, nanti bile dah bukak pose tak lalu nak makan dah ... membazir dahhh


PUASA DULU3
xyah pening3 nak makan ape mase bukak puasa ~~ semua dah terhidang depan mata
PUASA SEKARANG
jenuh pikir nak masak pe tok berbuka pose .. xkan ari3 nak mkn lauk yg same  :(


PUASA DULU3
xyah tolong3 kat dapur .. tau3 je sume dah siap
PUASA SEKARANG
at least 2 jam sebelom berbuka dah kena masuk dapur, buat ape yang patut


PUASA DULU3
lepas berbuka boler terbongkang depan televisyen ... dah macam ular kekenyangan .. xyah kemas3
PUASA SEKARANG
pas berbuka kena tunggu then kemas + basuh + sapu .... xder chance nak terbongkang ... huhuuhuuuu


ekceli ni antara perbezaan yang cik sopi bole rase kan la ... walaupon baru berpuasa selama 4 hari ngan husband .... korang pon penah ada experience cenggini jugak tak ..???  pe korang rase ..?? by the way ~~ I LIKE IT ...


alhamdulillah dapat family and family mentua yang sporting gilerr ...so semua kerja jadi senang sebab masing3 tolong menolong


u'ollz camne plak  :))


neway thnks read

bye  :p


SOFINAZ

Wednesday, August 3, 2011

KENANGAN PUASA DULU3 :P

Assalamualaikom semua ..


memandangkan cik sopi sangat3 mengantuk, so cik sopi amek keputusan muktamad ... NAK UPDATE BLOG ... hahahaaa .. ngantok tahap tak boleh nak berkata3 dah ni .. so menaip je la :))


dalam dok boring3 tadi, cik sopi pon buat la blogwalking ... usha3 blog orang lain and mostly everybody is talking about kenangan berpuasa masa kecik3 .. korang ingat korang je ade kenangan cenggitu .. cik sopi pon ade tau :p


cik sopi ingat lagi .. cik sopi betul3 mula puasa mase umur 6 tahun ... time ni cik sopi bersekolah kat Tadika Pertiwi ... and masa kat tadika dulu, cik sopi ni kira kesayangan cikgu3 kat situ + cik sopi ade geng cik sopi yang tersendiri ... konon3 brutal la .. hahahaaa


biler time bulan puasa, tadika cik sopi tetap sediakan minuman kat atas tray .. sebab ade budak3 yang x pose and ade yang pose separuh ari je .. cik sopi plak mase zaman3 tadika dulu agak hyperaktif sampaikan cikgu pon x larat nak kejar .. so biler dah penat men kejar3 ngan cikgu, cik sopi mestila rasa haus yang teramat ... and mase tu cik sopi selalu berfikr

alaaaaaa ... minum sikit jerr .. tak pe kot


so .. everytime cik sopi lintas sebelah tray yang ade air, cik sopi akan berenti kejap and minum air tu .. pastu cik sopi jalan ngan muka tak bersalah tapi dalam ati dok doa3 mintak3 cikgu tak nampak sebab nanti dorang report kat mama .. hahahhaa


selain daripada tu, dulu kalau tak bangun sahur pagi mesti abah cakap

kalau tak larat, bukak puasa ...:)


dialog ni cume keluar if mama or abah cik sopi terlupa nak bangun sahur ... and dialog tu berlarutan sampai umur cik sopi 12 tahun ... hahahahahaaa


but sometime mama cik sopi tak bagi bukak puasa ni even abah dah kasi green light ... die suruh tahan jugak .. kalau tak larat pergi tido ..


kadang3 biler cik sopi rasa tak tahan godaan especially masa nampak kuih raya mama simpan dalam kabinet, cik sopi tetap akan cuba3 curi kuih tu sikit .... nak kasi sedap mulut ... hahahhaaa .. ikut mane dan la ~~ kadang3 makan kat bawah tangga mase semua orang tengah tido, then makan blakang pintu bilik air  share3 ngan setan dalm toilet , or sometime buat3 kutip barang jatuh bawah meja padahal tu taktik nak masuk kan makanan dalam mulut ... hahahahhaaa .. ni kalau mama cik sopi tau ni sumpah dia bising .. confim tahun ni tak dapat duet raya ...


kalau tak silap cik sopi, cik sopi betul3 start puasa xder tipu3 ni masa dah sekolah menengah .. tapi tak jugak puasa penuh .. dah ditakdirkan ... hahahahaa
.. ladies right  :)


ok la ... nanti cik sopi post entry lain plak ..

nak sambung pejam mate jap ... ngantuk gilerr hari ni tak tau pasal pe ..

thnk read  :)


p/s: tau la semalam en hubby ni tido lambat sebab pergi merewang ngan adik cik sopi ... tak kan x bangun3 lagi kot .. makruh kang puasa tue .. hasiiihh


SOFINAZ