Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ku mohon pada-MU

“Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi… Dan Ya Allah… Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi”

"Ya Allah .. ingin ku raih keredhaanMU, dalam ku melayari bahtera dunia, sebagai kekal bagiku di akhirat kelak, untuk mengadapMU"


Tuesday, December 11, 2012

RUMUSAN SEBULAN PUNYER CERITA

Assalamualaikum ...



pppuuhhh puuuhhh .. berabuk blog cik sopi ni ... konon konon bz sesangat la smpai kan takde mase nak meng'update' blog ... keji keji keji ...!!!


kalau tgk dari last entry, mau dekat sebulan dah cik sopi tak update blog ni ... kalau bela kucing, da besar kot kucing tu ... da bole kawen daa ..  :p


memandangkan banyak sangat story, so cik sopi akan story chapter by chapter ... cheewahhh dah cam nak buat novel daa ... kalah Rowling ape ntah namenyer yg buat citer Harry Potter tu ...


anybody miss me ... naahhhh amek kaw ..!!!  :p



STORY 1
sekarang ni cik sopi da start keje .. mcm yang cik sopi citer la dalam last entry cik sopi tuh ... dah dekat sebulan dan still tak bole nak jauh jauh ngan  Danish ... everytime buat keje dok tengok jam jer ... rase lambat je mase berputar ... isk isk isk ... Danish pon da pandai daaa .. die tau je bile time balik cik sopi and die mesti tunggu ... sweet kannnn  :)




tak pedulik dalam ape keadaan skali pon ...!!!! heheheheee ~~ pasrah je la anak mummy ni ... naseb le de mummy yang cameraholic ni .. lalalalaaaa


STORY 2
ari tu g klinik .. check up utk Danish .. amek 3 months pnyer injection ... mase timbang tu .. makkk aiii , anak mummy ni baru 3 bulan setengah tapi berat dah 6.2 kg ...ade mak cik tu ingt Danish ni da 5 bulan ... berat Danish naik dekat sekilo every month .. agaknyer sebab kuat menyusu ... takpe la ... mummy ngan daddy tak kesah .. yang penting Danish sehat ...


da besar daaa ... daddy cakap da bole kawen da ..



STORY 3
bercerite pasal sehat lak ... exactly lepas 3 month injection, Danish demam ... ingat kan demam sekejap je .. rupe rupe nyer >> jeng jeng jeng ... Danish kene attack ngan CHICKEN POX ..!!!!adduuuiii laaaaa ~~ sian anak mummy ni .... asyik nanges je ... nak tengok Danish gelak gelak mase ni pon, kejap kejap je ... bile sakitnyer datang, die nanges dan nanges dan nanges laaa sampai kan jiran jiran kiri kanan depan belakang sume dengar ... isk isk isk ... so petua dari orang tua tua dahulu kala, bagi la Danish minum air kelapa ... alhamdulillah, sekarang ni Danish da beransur sehat ... da bole gelak besar ... suke mummy ngan daddy tgk ...  :)


STORY 4
Another one of kawan baik cik sopi da kawen ... waaahhhh .. bestnyer tgk dorang kawen ...!!!! taniah to Faiz and Noni .... smoga dapat anak cepat cepat ... pastu anak anak kiter bole geng cam kiter plak kan kan kan ... cantek baju kawen .... cik sopi berkenan gak tgk tapi lau cik sopi buat mase kawen cik sopi dulu, mau terserlah ke'rendah'an cik sopi ... hehehehheheeeee .. kantoiii la weeiiiii    :p






STORY 5
eerrrkkkk takde lagi da kot ... errrmmm rase cam ad tapi da lupe la .. xpe la .. lau ad story lagi nanti cik sopi post kat next entry ... bole gitu  ???


oke la ... ni semangat gigih update entry pon kelam kabut je .. nak kene siap siap g keje ... giler kan ..!!! ari ni selangor cuti oke ... sape yg keje kat Cyberjaya suppose cuti gak sbb Cyberjaya dalam kawasan Selangor ... tapi ak bekerja gak sbb nyer >> AKU BERKHIDMAT UTK OBAMA ..!!! SO OBAMA CAKAP 'NO CUTI CUTI' ....

huuuuuhhhh ... tensionnn ..!!!\
see ya


thanks read ..

Sunday, November 18, 2012

MACAM MANA NAK BERJAUHAN NGAN DANISH??

Assalamualaikum


wowwww .. giler lama tak update belog ... ni sume gara gara melayan Danish .. hehheheeee ~~ dah nak masuk 3 bulan dah Little Pumpkin cik sopi ni ... makin banyak plak akai die sampaikan fenin fenin kpale cik sopi ngan en hubby nak melayan ..


22/11/2012 ni cik sopi akan start keje ... macam mane la cik sopi nak start keje selepas almost 6 bulan tak bekerja ... haiihhh ~~ tapi demi anak, family dan hutang piutang mase blaja dulu .. terpaksa la cik sopi kuat kan jugak ati ... heheheheeee ...


tapi tapi tapi kan, esok yakni ari senin cik sopi akan anta Danish g uma babysitter ... for the first time, Danish jauh dari cik sopi ... wwwuuuuaaaaaa ~~


selama ni, Danish 24/7 ngan cik sopi sampaikan bile pergi kenduri kawen member, biler tak bawak Danish cik sopi raes lain sangat ... rase tangan ni kosong ... ati plak rase cam tak menentu sampaikan en hubby penah la gelak kan kat cik sopi ... so esok camne ni ..??? Danish tak nanges .. kot kot mummy yang nanges ... ni mase tengah tulis entry ni pon rase sebak jerrr ... Danish plak boleh rileks tido ... isk isk isk ..



Nanti mummy rindu Nanish cmner ...?? mummy nak pelok sape lau Nanish takde ... sape nak bersembang ngan mummy lau Nanish takde ... yang dok ado kat uma ni sume nak gado ngan mummy .. daddy pon same ... wwuuaaawwwuuaaa serius giler mummy nak nanges ni ... kang kat tempat keje mau meleleh air idong dok klua tahan perasaan ...



Bie .. ayang tak sampai ati nak anto Nanish ... nak nanges da ni ... !!!!





my Little Pumpkin



thanks read ...
mummy nak layan perasaan gedik ni jap

Saturday, November 3, 2012

TAK COMEL PON KASI COMEL JUGAK :)

Assalamualaikom


korang korang dan korang sume yang ngah bace entry ni ...

bole tolong tak ..??



tolong like page ni :

KIDS AND BABY PHOTO CONTEST



dan page ni jugak

CONTEST BAYI COMEL


Ian join contest ni .. heheheee ~~ saje je suke suke ,,,
maseh ye like ~~ sayang korang ... muahhahahaaaa








thanks 'daun keladi'   :p

Saturday, October 27, 2012

CIK SOPI NAK BEKERJA SEMULA

Assalamualaikum ..



SALAM AIDIL ADHA SEMUA ~~ lambat sehari wish .. ni sume sebab Ian tak kasi cik sopi online lame lame ....


Raya haji tahun ni cik sopi beraya di rumah je ngan Ian and en hubby ... plus family cik sopi la ... kami tak kemane mane pon sbb Ian kecik lagi kan ... tak leh nak berjalan jauh sangat .. maklum la kang dibuatnyer angin 'Angry Bird' die datang ... abeh laaaa ... hahahhaaaaa .. paling jauh kami nak klau pon maybe ke umah mentua cik sopi jap g ... ade kenduri katanya malam nanti ... insya allah sampai la kami nanti  :)


Ekceli nak kongsi cerita ni .. secara fizikal nyer cik sopi dah bersedia nak bekerja balek .. tapi mentally rasenyer cam berat je ati ... bukannyer ape ~~ sedih je nak tinggalkan Ian kat babysitter ... nanges ke tak die nanti ...


Bile cakap kat mama, mama mesti cakap 'Alahhh ... hangpa dulu mama hantaq elok ja .. mak cakap nanges pon sat ja ... lepas tu elok ' ...


Tapi Ian reti ke nak nanges sat sat ni ... haiiihhh


korang rase camne ...??




little pumpkin mummy dah 2++ month young ... anty nana siap beli kek lagi ari tu kan ... mummy yang abeh kan kek tu ... :p


Monday nanti ade check up ngan dokter kat klinik kesihatan ... kene inject skali ..,. Berat anak mummy kali ni brape la pulak ... ari tu mase umo sebulan dah 4.5 kg ... sekarang ni mummy rase maybe dalam 5++ kg ... almost 6 kg maybe ...


Sekarang ni pon anak mummy dah jarang nak tido siang ... asyik nak ajak menyembang jer ... camne la mummy nak buat keje ... naseb baik malam die tak meragam sangat .. bangun pon dalam 2 kali je ..  :))   tapi mummy still ngantok jugak ... haaaiiihh


once dah jadi mummy, tido adalah perkara terakhir yang harus difikirkan



thanks read  :))

Tuesday, October 9, 2012

BERPANTANG VERSI CIK SOPI

Assalamualaikum



ecececeeehhhh .... opening entry dengan gambar Ian plak ... hahhahaaa

ni bukan entry pasal Ian semata mata tapi cik sopi nak berkongsi atau dalam bahasa omputehnyer share ngan korang sume pengalaman yang TERpaksa cik sopi lalui sepanjang tempoh 45 ari berpantang .... sangat best okeyyy  *tangan dibahu mata dijuling-julingkan*


ade setengah orang berpantang 44 ari ... ade yang 45 ari .. cik sopi ikot mama cik sopi la ~~ 45 ari berpantang ....


dulu, sebelom start berpantang .. mcm3 cik sopi plan ... perancangan sikit dasyat dah .. dah  macam wat perancangan nak pilihan raya je ... alih alih berpantang macam mane ... perancangan ke mane ... tak larat dah orang nak membebel ngan cik sopi dah ... takde hasilnyerrrr ...


minggu pertama berpantang
ni kire dah kene start pantang la kan kan ... mula mula jejak je kaki kat uma lepas balik dari hospital, mama trus cakap ape menu yang die akan masak tok cik sopi ... wahhhh ~~ mase tu mang rase happy la sangat ... semangat nak berpantang mang bekobar kobar lagi masa ni ... Mase ari ketiga, Ian masuk NICU .. seb baik setengah ari je sebab jaundis .... mase kat spital cik sopi tak makan masakan hospital sebab abah mentua cik sopi dah masak kan .... untung ade bapak mentua yg terer masak ... kenyang perut sentiasa ... hahahahaaa .. selain tu, time ni segala pnyer nafsu serakah kat makanan still bole control lagi walaupon Domino pizza terhidang depan mata .. lalallaaaaa


minggu kedua berpantang
okey, mase ni cik sopi dah start berurut ,.... so menu makan pon still same lagi ~~ tapi dalam hati sebenarnyer dah rase muak ... dalam kepala hotak ni dah mule la start pikir macam macam menu ... sampaikan bole terbayang bayang dalam tido ...!!!  dalam tempoh ni jugak, cik sopi dah mule cube cube nak langgar pantang ,,, antaranya cik sopi makan kek and kuih semperit ,,,!!! nak buat cmno ... dah berpantang time raya ... nak nak plak time raya la makanan paling heaven skali ... akibat dari kedegilan cik sopi, tak pepasal cik sopi rasa gatal gatal sket kat luka jahitan ... rasekan ~~ padan muke diri sendiri ... seb bek nurse dari klinik kesihatan ade bagi iodin .,.. cik sopi lap luka ngan iodin tu and rase gatal tu pon kurang ... hahahhaaaa .. gatal tetap ade rase gak ... tapi skit la .. bole tahan lagi ... lagi pon mase ni tempat jahit still ad rase ngilu ngilu lagi ... 


minggu ketiga sampai keempat berpantang
mase ni, lagi macam macam yang cik sopi telan ... bukan setakat nak merasa je .. dah abeh melantak sorang sorang dah ... antaranya slurpee, coolblog, air sejuk, and ntah pape lagi laaa ... macam ais ais ni, takde la cik sopi sungguh sungguh mengadapnyer ... tapi cukup la bole buat mama cik sopi membebel bile nampak or dapat tau cik sopi makan smua smua tu ... kengkadang ade jugak yang gatal meng'offer' makanan makanan yang sebegitu kat cik sopi ... haaaiii ~~ rezeki tak baik ditolak oooiiiii ... stoking !!!! orang yang ngah berpantang kene pakai stoking tau ,, nak elak masuk angin ,,,, tapi cik sopi tak pakai ,,, alasannyer PANAS .. mama cik sopi siap beli selipar kepala arnab untuk cik sopi pakai sepanjang dalam rumah ... sudahnyer selipar tu sekrang ni dok kat bawah sofa je ...   :p


minggu kelima berpantang sampai la abeh tempoh 45 ari
mase ni lagi la ,.... mang telan je ape yang ader kat depan mate ... dah macam rupe anaconda tak jumper makanan seminggu ... padahal cik sopi dalam tempoh berpantang ni ... tetap kene control makan ... ooohhh ye ~~ bekung, cik sopi cume pakai sampai abeh urut je ... 3 ari urut. 3 kali je la cik sopi pakai bekung ... leceh nak pakai lelame ,,, lagi lagi bile nak terkencing, terberak ... selain tu, badan cik sopi pon dah rase kuat sket .,.... dah bole nak berjoget joget dengan Ian ... smpi tertido tido die .. hahahahaaaa .. kaki pon time ni dah merata merewang dah .. mama punyer la risau takut cik sopi bentan ... hahahaha ~~ nak p kenduri kawen kawan pnyer pasal ... seb baik tak bentan ..!!!!  lau tak, tak pepasal kene tambah lagi 45 ari pantang .. 


so secara rasminyer, cik sopi last pantang 7/10/2012 ari tu .. still awal lagikan ... ni pon masih cube nak biase kan diri berjaga malam ..  bile dah berjaga dah tak bole nak tido dah ..kalau Ian takmo tido lagi, kami berdua men cak-cak same same ...


Ian pon dah pandai dah terlentang kan badan sndri kalau cik sopi bagi die meniarap ... die agak kurang gemar meniarap ... takut perut yang buncit tu kempis kot .. hahhaaaa ~~


so, dipendekkan cerita .. bagi cik sopi berpantang adalah aktiviti yang sangat tak best ... lau diberi rezeki mengandung and beranak lagi lepas ni, cik sopi sanggup .. insya allah ..  tapi untuk berpantang >> kalau la bole di skip je pantang ni ... lau tak di ikot kang badan sakit sakit lak .. maklum la lama lagi nak pakai badan ni .. insya allah la lau umur masih panjang ... lau ikot .. cenggini la jadinyer ... asyik merungut je .. tu belom lagi plus minus gaduh ngan orang orang kat dalam uma ...


muke FRESH pas abeh tempoh 45 ari


wajah kesayangan mummy and daddy ... Muhammad Ian Danish


tapi kan kengkadang, rindu gak masa berbadan dua dulu ... pejam celik pejam celik, dah ad depan mata dah anak cik sopi ni ... ni cik sopi belom start keje lagi ni ... kang lau dah start keje cmner la kan ... badan kat tempat keje, tapi kpale hotak dok pikir anak ... aduuiii llllaaaa ~~ camno ni ehhh


p/s: cik sopi serik berpantang ni ... lau suruh beranak lagi cik sopi sanggup ... tapi bab pantang pantang ni, bole tak di 'excuse' ngan cara lain yang lebih kurang same je cam berpantang ... ade ke ..?? ade ke..??  lau ade tolong share share ehh ...


thanks read   :))

Saturday, September 22, 2012

ONE MONTH YOUNG IAN DANISH

Assalamualaikom


hari ni, alhamdulillah genap la sebulan unur Ian .... pejam celik pejam celik dah sebulan dah anak mummy ni ... macam macam ragam perangai nyer tapi alhamdulillah ian tak pernah buat hal ... :))


dalam nak masuk sebulan je yang ian tetiber asyik menangis ... especially bile takde orang kat sebelah die ... before this tak pernah pun mcm tu ...  and dalam seminggu ni pulak perut die asyik kembung ... mummy plak lambat tau ... sian anak mummy ni, biler nangis je mummy ingatkan nak susu ... rupenyer perut anak mummy ni sakit ehh ...


hari ni, ian tido je memanjang ... maklum la , biler datang sakit perutnyer tu ian asyik nangis je ... tido pon tak nak .. nak berdukung ... so bile dapat can, tido je la   :))


ian dah sebulan, cik sopi ade lagi 3 minggu je nak abeh pantang ... fuuuhhh cam tak sabar nak abeh pantang ni ... nanti dah abeh pantang cik sopi akan kongsi citer berpantang versi cik sopi la ... mesti bergeleng geleng kepala korang .... hahhhahahaa




tengok tu ... ngantuk pnyer pasal sampai tak bole nak bukak mata ... haiihhh ~~  makin di lentok lentok lagi kepala tu ade la ... daddy kate comel anak die ...  :p


ian saje je pejam mate kot sbb daddy takde kat umah ... takpe takpe ~~ esok daddy balik kiter mintak present kat die ....  ian mintak on behalf mummy tau tau ...


see ya in nest entry ...

thanks read ... byeeee

Thursday, September 13, 2012

IAN DANISH 3 WEEKS YOUNG :)

Assalamualaikum


pas ni makin rajin la cik sopi meng'update' blog sbb dah pakai berok-band baru .... this time try guna U MOBILE plak ... lau tak bagus cik sopi campak masuk longkang depan umah t ... hahahaaaaaa


lately ni Ian dah pandai dah nak main ngan orang .... dah pandai bagi respon ....
sangat geram okeh !!!!


die pnyer ragam pon dah macam macam dah ....
syukur alhamdulillah tak susah nak jaga dia .... yang penting bagi Ian

  • bile die tido jangan kacau
  • make sure pampers bertukar sebelom penuh ... especially bile die B.E.R.A.K ... if not abeh satu taman dengar suara die ...
  • susu pulak nak yang suam suam kuku .... takmo yang dah sejuk sejuk ~~

senangkan ..??  tapi kengkadang biler die tido mang cik sopi sengaja kacau ... geram pnyer pasal sebab die pnyer muke biler tido or mengeliat memang MUKA MINTAK DI KACAU ... hahahaaaa


menyusu pon sangat kuat .... masa umur 10 ari , nurse timbang Ian 3.2 kg tapi bile dah masuk 20 days, berat Ian dah 3.8 kg ....  bak kata mama cik sopi  

"mane tak berat ... mulut tu nak menyusu je .. lau tak abeh smua orang die marah  :p "



geram tak ...???



thanks read   :))

Thursday, September 6, 2012

PENGALAMAN PERTAMA KALI BERSALIN

Assalamualaikom


lame sudah tak berbelog yerrr ....  mesti ada antara korang yang tau psl pe cik sopi lame sgt menyepikan diri ~~  walaupon hakikatnyer takde la sepi sangat kan kan kan ...


ekceli cik sopi dah pon selamat melahirkan baby 22/8/2012 yang lepas ... lepas 2 minggu baru nak story dalam belog ....  mesti ade yg cakap citer cik sopi dah bersalin ni dah basi ... haippp haiiipppp !!!


alhamdulillah, semua proses mase nak bersalin tu berjalan dengan lancar ... cik sopi nak ucapkan billion million trillion thanks kat korang smua yang doakan keselamatan kami berdua ... memang sakit rase nak bersalin ni .. untung la sape yang penah rase senggugut sampai tak bleh bangun tu .... cik sopi tak penah kene senggugut sebegitu ... tu yang tak leh nak imagine sakitnyer tu ...


cik sopi bersyukur jugak sebab proses nak melahirkan baby cik sopi ni di permudahkan Allah ... alhamdulillah ~~  mesti en hubby dah ampunkan smua salah silap cik sopi kat die .. ekekekekeee ... penting tu dapatkan keredhaan suami dan keluarga ...


cik sopi suppose due 23/8/2012 ... tapi cik sopi start sakit 21/8/2012, pukul 11.55 pm ... cik sopi cume rase sakit pinggang je mase ni ... and contraction continue every 5 minutes ... cik sopi ingatkan mule mule false alarm je sebab sebelom ni memang takde langsung tanda tanda sakit nak bersalin ...  then, cik sopi pegi toilet, ingatkan nak buang air besar ... but suddenly cik sopi nampak darah ... mase ni sempat gak cik sopi fikir, ape nak buat ehhh sebab cam blurr jap nampak darah tu ... darah tu agak banyak gak la ..


then, cik sopi terus call en hubby gitau darah dah klua ... die takde kat uma mase ni coz ade keje luar ... so abang ipar and adik ipar cik sopi la bawak cik sopi ke spital ... dalam kete sempat lagi cik sopi mesej mama, abah and adik adik cik sopi gitau yg cik sopi dah on the way nak ke spital ... sempat jugak la berbalas balas mesej ngan adik cik sopi dalam sakit sakit tu pon ...


sampai je kat spital, nurse suruh isi form ... die suruh cik sopi duduk tapi cik sopi tak mau sebab dah bleeding kan ... segan ler pulak nak duduk atas kerusi kat reception tu ... mase cik sopi tunduk nak isi form, bole plak rase ade air klua ... tapi takde kaler air yang klua tu ... mase tu cik sopi pikir, ni sah sah air ketuban yang leaking ... lau air kencing tak kan la leh bocor gitu ye dokkk  ...???


nurse yang tengok cik sopi tu terus amek wheelchair and bawak cik sopi ke ward ... untuk check up ... naseb la adik ipar cik sopi yang isi semua form tu ... maseh yer ateh   :))


lame gak nurse check jantung baby mase tu sebab katenyer baby tak aktif .. ni sume gara gara cik sopi tak makan malam ... last makan pon dalam pukul 4 petang ... sebelom tengok wayang kat One Utama, citer SAM ...


lepas tu ade nurse datang check and katanya dah buka 3 cm ... mase tu lebeh kurang pukul 3,30 pagi .. dalam dok menahan sakit sekejap sekejap tu, sempat gak jmper en hubby yang baru sampai kat ruangan menunggu ... suspen je muke bliau ... cik sopi pon bagi tau ape yang nurse bagi tau sebelom ni ...


pastu, makin lama makin sakit cik sopi rase .... nurse cakap contraction cik sopi bagus walaupon mengandung anak sulung sebab contraction cik sopi berterusan and jalan untuk baby pon buka dengan cepat .... tak sampai 1 jam, dah buka 1 cm ... mase bukaan dah 5 cm, lebih kurang pukul 4 lebeh .. cik sopi dah dibawa ke labour room ... suspen lak dok kat labour room ni sorang sorang ... dah la tanggung sakit pon sorang sorang ... en hubby tak leh masuk lagi sbb cik sopi belom nak bersalin lagi ... then ade nurse datang untuk pecahkan air ketuban ... alat yang die gune tu macam chopstick je cik sopi nengok .. hahahaaaaaa


pastu, dalam sedar tak sedar tetibe cik sopi rase sakit sangat .... and cik sopi selamat lahirkan baby boy tepat pukul 7.43 pagi, 22/8/2012   .... mase ni rase ilang smua sakit especially bile dengar suara baby ... mase dokter jahit pon cik sopi tak heran dah sebab mang sakit mase jahit tu maybe dah di cover sakit nak bersalin tu ....


en hubby azan kan baby and katenyer baby comel .... hehehehehhee ~~ opcos ler ... mommy die pon comel gak kan kan kannnnnn   :))


tak sangka tau kami berdua dah jadi mommy and daddy ~~ rase cam pelik je memule tapi kami dah bole biasekan diri ...


ni cik sopi share gambar anak cik sopi .... berkat doa korang smua >> thanks yaaa   :))




ni mase mula mula pegang baby ... haihhh kekok plak sebab cam tak caya ngah pegang anak sendiri ~~  touching pon ade sebab baby lahir sehat walafiat ... alhamdulillah




merah je baby mase ni ..... diam plak tu ~~ tak banyak ragamnya




ni gambar dalam tempoh seminggu ~~ macam macam pe'el nyer




daddy little boy ~~  senyap je baby lau ngan daddy nyer ...




agak agak , die ikot muke sape yer ..??




spend time with mommy ~~ belom lagi sebulan umurnyer tapi dah macam budak besar .... 





time tido tak bole kacau ...!!!  




saya budak baik kan  :))




gambar dah tunjuk tapi cik sopi belom introduce anak cik sopi ni kan ... heheheeee



nama: Muhammad Ian Danish bin Khairol Azha
tarikh lahir: 22/08/2012
tempat lahir: Hospital Sungai Buloh
berat: 3.13 kg




ok la ... sampai sini dulu ~~ tak bole nak update pepanjang sgt ....


pengalaman mase nak terberanak :

  • semua orang kat uma lagi risau condition cik sopi, sedangkan mase tu cik sopi bole lagi releks releks msg org and muka bajet cool je time tu ...
  • gearbox kereta satria sampai pecah masa en hubby on the way nak g spital ..
  • cik sopi ingatkan air ketuban dah pecah, rupe rupenyer leaking jer ... hehehheeeee
  • dokter takmo kasi pain killer kat cik sopi sbb katenyer baby tak aktif .. takut baby lemas .. tapi dokter tu tak bole bayangkan sakit yang cik sopi tanggung sbb rasenyer dokter tu tak kawen lagi kot ... haaaiihhh ~~ sakit tau ...T__T
  • naseb baik cik sopi tak kene induce .... ramai yang nasihatkan selagi keadaan tak memaksa, jangan induce ... biar baby klua sndiri ...
  • secara keseluruhannya cik sopi mengandungkan ian 39 minggu 6 hari sedangkan sebelom ni dokter espect cik sopi deliver mase 38 minggu sebab cik sopi kan ada kencing manis ...


thanks read .....

Thursday, August 16, 2012

CIK SOPI MEMBUAT PERSIAPAN RAYA DAN MENYAMBUT KEDATANGAN ORANG BARU

Assalamualaikum ....


lame nyer tak ber'update' blog ni ... last update mase puase ari tu ... al maklum laaa ~~ cik sopi agak kepenatan dalam menyiapkan diri mental dan fizikal ni ... orang baru nak mai dahhhh oooiiii ...


dalam dok buat persiapan orang baru nak mai ni, cik sopi pon sebok gak wat pesiapan nak raya ni ... sape kate cik sopi tak boleh raya..??? baju raya en hubby dah siapkan awal awal dah .. esok nak continue shopping lagi ... ekekekekekeeee ... sakan kan ..?? walaupon kengkawan cakap takyah dok sakan sangat ...    siap sedia tok baby je ...


cik sopi sebenarnya tengah tunggu ari je ni ... eksaited ader - takot pon ade ... first baby la katekan ... buat mase sekarang perot asyik mengeras je ... tapi tak sakit pon .. baby pulak kejap kejap menyenget belah kanan ... kejap kejap belah kiri plak ... tapi die lagi suke menyenget belah kanan .. nape ntah ..  :))


en hubby pon eksaited gak ... pegang pegang perot ... perot tengah sexy la katekan ... hahahaaaaa ~~


so kami same same tak beraya tahun ni ... dok umah beraya ngan baby je ... tak lek kampung maybe ... orang lain raya raya ni makan ketupat - lemang - rendang - serunding - dan yang sewaktu dengannya .. cik sopi pulak meybe makan sup - biskut kering - roti wholemeal - dan sky juice .... hahahaaaaa .. sedap kan .. lagi dasyat dari makanan korang korang sume ...


dalam kesempatan meng'update' blog ni, cik sopi mewakili keluarga ingin mengucapkan


SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN .. SEMOGA LEBARAN KALI INI LEBIH BERMAKNA ...


dan dlam kesempatan ni jugak, cik sopi nak minta maap kat kengkawan di luar sana .. di harap dapat mendoakan keselamatan cik sopi ngan baby ... lau panjang umur, leh la kiter berjumpe lagi .. isk isk ~~ tadi mase g check up, dokter dah kasi tau, kalau 23/8 ni takde tande tande nak bersalin lagi, dokter nak tahan kat wad ... nak induced ...!!!  lemau plak dengar .. sakit tu injection ... !!!!


ade lagi nak gitau ni, tadi p klinik sebab nak cuci luka kat kaki ... ade nanah .. !!! dekat seminggu menanggung sakit cume  2-3 ari ni je yang sakit sangat ...  lastly berbalut ibu jari kaki ni ... nak nanges dah tadi ... sakit tau ... sian baby dalam perot ni .. emosi die pon terganggu gak mase cik sopi dok tahan tahan sakit ... en hubby boleh gelak gelak wat lawak lak ... benci kitew ~~ seb baik tak tercirit menahan sakit ...


ok la ... sampai sini dulu .. t lau dah bersalin cik sopi update lagi ... lau tak bersalin lagi, cik sopi story pengalaman beraya dengan perot yang sungguh sexy ni ... auuu auuu ...




thanks read  :))

Friday, July 20, 2012

SELAMAT MENYAMBUT IBADAH PUASA

Assalamualaikum ...










it just a short entry ...


  • selamat menyambut bulan ramadhan al- mubarak ... semoga ramadhan pada kali ini membawa lebih sinar kebahagiaan kepada kami suami isteri yang bakal menimang cahaya mata sulung .... juga kepada seluruh umat islam, semoga ramadhan kali ini dapat dilaksanakan dengan lebih baik dari yang sebelum sebelumnya
  • cik sopi harap, kawan kawan di luar sana sentiasa doakan keselamatan cik sopi and anak yang cik sopi kandungkan ni ... semoga dengan berkat doa kawan kawan semua di bulan yang mulia ini, cik sopi selamat melahirkan baby ni ... insya allah
  • selain tu juga, cik sopi ingin menyusun 10 jari memohon keampunan kepada kawan kawan atau kenalan di luar sana yang tidak berpuas hati dengan cik sopi ... cik sopi hanya manusia biasa yang tidak boleh lari dari melakukan kesilapan ... semoga ramadhan kali ini, kita dapat menutup cerita yang lalu dan mulakan kehidupan yang baru .. insya allah semoga kehidupan yang baru itu lebih baik dari yang sebelum nya ...
  • sebolehnya cik sopi akan cuba berpuasa walaupun tengah sarat sekarang ni and masih lagi under diet control ... 





and lastly ...


SELAMAT BERPUASA KEPADA SELURUH UMAT ISLAM DARI EN HUBBY AND CIK SOPI SEKELUARGA ,,,




ANAK MOMMY PON KENE PUASA JUGAK ... KENE TEMANKAN MOMMY AND DADDY BERPUASA .... INSYA ALLAH KITER CUBER SAME SAME   :))



thanks read semua ...

Monday, July 16, 2012

SATU SUDAH SELESAI, LAGI TIGA BAKAL MENYUSUL

Assalamualaikum










oooppppssss ... jangan ter'konpius' yerrr ... ni bukan gambar kami nak menunaikan umrah yer  :))
belom ade rezeki lagi ke arah itu ...


kami ekceli nak pegi kenduri nikah one of best friend cik sopi ... after 1 year, salah seorang dari dorang berempat mula mengikuti jejak cik sopi ... cewaaahhhhh .. hahhhahaaaa





ni la kawan yang cik sopi maksudkan ... H.A.Z.W.A.N.I ..... sekarang dah kene panggil Puan Hazwani .. neves ko kan beb ... baru ko tau pe rase nyerrr ... heheheeee




ni la husband beliau ... saudara islam baru kite .. Safiy Spencer ~~ boleh nampak jugak la kegugupan Safiy mase akad nikah tu ... tapi takpe ... alhamdulillah semua dah selesai dengan sekali lafaz jer ... aminnnnn  :))


after sume dah settle, so tibe la AMBEK GAMBAR TIME .... heheheeee ...



lepas sume dah settle, kami terus masuk ke bilik pengantin and ambek gambar sendiri ... heheheeee ~~ lame kami tak gather gather macam ni ... al maklum laaaa ~~ konon kononnyer busy la sangat pada hal nak p uma masing masing tak smpai 5 minit pon ... ekekekekekeeeee



ni plak mase kami bergambar di luar ... sementara menunggu pengantin klua, kami syok sendiri amek gambar ... comel kan kami ... heheheeeee .. especially yang berjubah hijau kat ujung tu ... thanks to my mama sebab sponsor jubah ... hahahaaaaaaa



memandangkan sume sume ni bakal naik pelamin insya allah hujung tahun ni and next year, so masing masing nak amek berkat lettew .... haaahhh nahh amek cepat ... cik sopi doa kan korang sume cepat cepat jadi bulat macam cik sopi ni ... hahahaaaaa insya allah kan beb ... t boleh la anak anak kiter berkawan macam kiter jugak  :))



finally dapat jugak bergambar dengan pengantin ... ni pon dapat culik kejap jer ... heheheeeeee ... takpe yang penting sume selamat ... amiiiinnnn  :))



dua orang dah kawen .... yang lagi tiga bakal menyusul dalam mase yang terdekat ni ... selamat maju jaya kengkawan ... heheheeeeee


oke la ... sampai sini je la yer ...


congrates to my friend Wani for your solemnization .... insya allah aku datang mase ko pnyer resepsi nanti ... ko nikah, anak ak dalam perut lagi ... mase ko sanding nanti, insya allah ak bawak anak aku nanti  walaupon mase tu aku still berpantang  :))  



p/s: cik sopi tau cik sopi nampak tersangat la besar dalam gambar gambar ni ... nak buat camner, ngah sehat and bersemangat  .... hahahaaaaaaaa ~~


thanks read   :))

Sunday, July 8, 2012

TAMATNYA 3 TAHUN PERJUANGAN SECARA RASMI

Assalamualaikom ...


Dengan ini, diumumkan bahawasanya cik sopi telah tamat 3 tahun perjuangan demi mendapatkan Bachelor Degree .... phhheewwww ~~ alhamdulillah semuanya dah berakhir ... berakhir sudah 3 tahun tempoh pembelajaran cik sopi ... dimana cik sopi berhempas pulas berjuang untuk mendapatkan ijazah ... heheheeeee


majlis konvokesen yang ke-11 MSU telah berlangsung pada 7 julai 2012 di Chancellor Hall MSU ... bersamaan hari sabtu .. cik sopi pnyer sesi adalah sesi petang ... ramai sangat yang konvo kali ni .. tu yang sampai ade 2 sesi tu ...


untuk konvo kali ni, untuk course cik sopi cume ade 2 ketul orang jer ... cik sopi ngan Mr Danial Chan ... Mister la sangat kan ... huahuahuaaaaaa ...


konvo kali ni tak same macam time diploma dulu ... mase diploma dulu mama cik sopi tak bole datang sebab  ade perkara perkara yang tak boleh nak di elakkan ... so cume ade en hubby ngan abah cik sopi jer ...  ooopppssss lupe plak .. mase convo time diploma tu tahun 2008 ~~ cik sopi tak kawen lagi ... maseh lagi zaman jiwa jiwa kacau ngan en hubby ... kehkehkehhhhh ..


baru cik sopi sedar, convo kali ni rase cam sunyi sikit ... sebab lepas je abeh diploma dulu semua member member buat haluan masing masing ... ad yang dah keje ... kalau yang continue study pon, course lain lain ... so berpecah belah la kami ...takde lagi istilah TIRU MENIRU ASSIGNMENT - KUIZ - LAB REPORT - TUTORIAL .... hahahaaaaaaa


lau korang nak tengok gambar mase dapat sijil tu, kene la tunggu cik sopi update entry baru nanti yakni selepas sahaja 'stage photo' di ambil pada minggu minggu depan nanti ... so gambar yang ada sekarang ni ialah gambar yang diambil oleh en hubby dengan menggunakan kamera beliau yang sesangatla canggih ... so paham paham la kalau gambar tu agak BLUR sket ... heheheeee







ni gambar sebelom bertolak ... kasi test dulu ~~ confirm cun abeh dah la ni ... hahahaaaaaa




ni gambar biler smua para graduan dah masuk and amek tempat masing masing .... cik sopi pnyer tempat betol betol kat barisan depan skali .. adoooiii laaaa ~~ tak boleh nak tido hah ... kejap kejap ade je orang yang dok amek gambar ... amek la gambar orang belakang pulak ...




ni rasenyer cik sopi kot ...eerrmmmmm yela tu .. memang cik sopi pon .. hahahaaaaa ~~ cik sopi orang yang pertama pertama skali amek sijil kot selepas graduan Master ... mak aiiii ~~ rase cam cepat ler sangat ... neves gak time jalan tu .. risau mane la tau time time tu jugak la perot ni nak sakit bersalin kat situ gak, jatuh tertungging ker ... terpelecok ker ...haiiihhhh




ni plak picture selepas dapat sijil and cik sopi dalam perjalanan ke tempat duduk cik sopi balik ... mase turun turun stage tu ade sumone tegur cik sopi and wish 'congrates' ... nak tau sape?? MR KEVIN ..... lecturer mase sem 4 dulu yang ajar subject Java Programming ... banyak ooiii story antara kami ... sape yang tau memang confim korang gelak gelak kan ... hahahahaaa ... tapi yang pasti I KNOW HE MISS ME ... waahhhh gitu





cik sopi belajar bersungguh sungguh demi mama ngan abah cik sopi, yang nak kan cik sopi menjadi contoh kepada adik adik cik sopi yang lain ... i know they very very and very proud of me ...




its kind da happy happy family ... mereka yang sentiasa di sisi cik sopi ... jatuh - bangun cik sopi banyak di pengaruhi oleh mereka ... tanpa mereka cik sopi tak kan ada kat sini hari ni ... i love them so damn much  :)





ni gambar studio yang wajib di ambil oleh setiap graduan ... ade cerita di sebalik gambar yang BLUR ni okehh ... en hubby telah meminta jasa baik ko-ordinator yang menyusun atur kami kami di sini untuk mempercepatkan turn cik sopi ... sebabnyer cik sopi pregnant ... ehheehheeee ... maseh pada jejaka jejaka kacak yang kasi laluan kat cik sopi ngan baby dalam perot untuk amek gambar dulu ... lau tak mau dekat sejam cik sopi kene berdiri tunggu turn cik sopi plak ..





last but not least ... heheheeee ... last picture sebelom cik sopi pulangkan balik jubah konvo ni ... time ni pon dah pukul 6 lebeh dah .... comel tak chipmunk tu ..???  name die Chimmy tau ...  cik sopi nak adiahkan Chimmy kat baby cik sopi nanti .. tu pon lau die berkenan nak pelok cium Chimmy ni ... hahahhaaaa




tu la sedikit sebanyak cerite convo cik sopi ... alhamdulillah smua sudah selesai ~~ mintak mintak anak kami nanti pon bakal berjaya macam cik sopi jugak ... hahahhaaaaa .. maklum la, still dalam perot lagi dah naik pentas konvokesyen ngan mommy nyer ,,, insya allah ada la berkatnyer tu nanti kan ... doa doa kan la yerrr  :))


okey la sampai sini saja cerita konvo cik sopi ... wait for the next entry yerr .. lau nak tngok stage photo, tunggu yer ,,, akan cik sopi tayangkan nanti ... hahahahahaaa


sayang korang sume ..


thanks read  :))

Friday, June 22, 2012

STORY OF THE WEEK: MY APPOINMENT

Assalamualaikum


lately ni rase cepat penat .... mengah pon ade
maklum la ... berat pon dah nak masuk 70 kg .... dalam sejarah oooiii berat badan cecah 70 kg ....


sepanjang minggu ni cik sopi sangat busy ngan appoinment ...


18/6/2012
appoinment kat klinik kesihatan Taman Tun ... cik sopi kene wat BSP tu lagi skali n again resultnyer agak tak normal .... haaaiiihhh ~~ memang nak kene kencing manis cik sopi ni .... selain tu check up cam biasa ... kedudukan baby cephalic ... alhamdulillah ..hemoglobin, blood pressure semua bagus bak kate nurse kat situ ... berat lagi la bagus sebab since last week, berat tak naik naik pon ... baby punyer heartbeat pon normal. so next appoinment kat sini nanti 3/7/2012 .... nurse tu cakap memandangkan kandungan dah masuk 30 minggu, so lepas ni check up akan dibuat setiap 2 minggu ...


20/6/2012
, hari ni appoinment kat klinik O & G , Hospital Bersalin, HKL ....jumper dokter yang sangat best and sporting ... lagi bagus dari dokter yang sebelum ni ... so dokter refer keputusan BSP cik sopi and katanya result agak tinggi ... and yang paling best skali cik sopi tetiber ditegur oleh nurse yang jaga cik sopi mase cik sopi kene tahan kat ward ari tu .... adesss boleh plak  nurse ni kenal cik sopi ... nurse tu agak terkejut nape result BSP cik sopi agak tinggi sebab mase kene tahan kat ward ari tu, result cik sopi semuanya normal ... so nurse tu pon start interview cik sopi and hasilnyer baru la cik sopi tau ... corak permakanan cik sopi tak betul ... and nurse tu cakap kalau cik sopi terus menerus skip makan, kemungkinan besar nanti cik sopi kene tahan kat ward lagi sebab confirm gula dalam darah akan naik ... alllaaaaahhaiii .. biler dengar cenggitu terus insaf jap .. heheheeee ... ye la mane la cik sopi tau ... cik sopi mang dah biase makan ikot suke ati bile nak makan ... then sekarang ni kene tukar waktu makan ... so kene pelan pelan buat lerrrr ... pastu dokter cakap cik sopi kene datang lagi nanti .. next appoinment 4/7/2012 ... pukul 8 pagi lak tu ..




21/6/2012
hari ni en hubby dah set appoinment kat Kelana Jaya Medical Center ... tujuan nyer adalah untuk scan baby ... hheheeeee ~~ sebelum scan cik sopi ade jugak cakap kat dokter yang cik sopi lately ni rase sakit sakit kat bahagian pinggang ... macam senggugut ... dokter cakap kemungkinan kedudukan baby breech time tu ...  agak nyer la kot sebab cik sopi slalu rase sakit cenggitu lepas rase pergerakan baby ... ntah ape yang baby ni dok buat dalam perut ni pon cik sopi tak tau ... kengkadang rase cam nak teropong je baby kat dalam perut ni tapi takde plak alat cenggitu dijualkan .... mase scan mule mule skali nampak dah perut baby .. heheheeee .. then dokter scan lagi, nampak kpale die and dokter cakap everything is good ... uri oke and baby membesar ngan normal ... en hubby cakap die nampak baby punyer tuuutttt ngan otak die ... cam mane cik sopi tak nampak baby pnyer tuuutttt tu ehhh ... isk isk isk ... berat baby sekarang 1.76 kg and dokter cakap after 32 weeks, berat baby akan naik lagi cepat ... and dokter cakap jugak, biler die check buku merah cik sopi yu, die cakap ade kemungkinan cik sopi akan deliver baby awal .. dalam 38 minggu .. sebab dengan mslh gula dalam darah cik sopi agak tinggi, dokter takut maybe baby besar dalam perut and takut ade masalah lain plak nanti ... then nak scan lebeh lebeh dah tak boleh dah sebab dokter cakap baby dah besar ... tak leh nak nampak muke dah .. takpe la .. cik sopi ikot je cakap dokter .. janji baby sehat and selamat .. insya allah .. next appoinment ..???  call je bile nak datang .. heheheee


next appoinment kebanyakkan bulan 7 nanti .. awal bulak lak tu .. then yang bestnyer 7/7/2012 nanti, cik sopi C.O.N.V.O ....... yeeaaahhhhhh  ...!!!!!!   seronok + happy giler ... tamat sudah pengajian cik sopi secara rasminyer ... degree in my hand now ... heheheheeee .. tapi yang paling tak boleh blah, en hubby siap wat demo cam mane rupe and gaya cik sopi berjalan mase nak amek scroll tu nanti ... pastu gelak gelak plak ... cceeetttt ..  tapi en hubby siap cakap, amek berkat tok baby ... mane la tau satu hari nanti anak kami naik pentas untuk amek ijazah plak.. ye tak ..:))    insya allah  ...


okey la ... see ya in next entry ... terasa kepenatan plak biler menaip ni ... hahahaaaa ...


doakan yang terbaik untuk cik sopi, baby and keluarga kami yer ..



thanks read     :D

Thursday, June 14, 2012

IKUT HATI MATI, IKUT TEKAK >> CHECK IN HOSPITAL TERUS

Assalamualaikum




real tak muke patient ni ...??? ekekekeeeee .. disebabkan gambar ni bermacam macam jenis pertanyaan yang keluar .. yang pastinyer BABY TAK KLUA LAGI ...  :))



gara gara gula dalam darah tinggi .. tak pepasal cik sopi kene tahan kat wad bersalin HKL ... sangat sangat sangat terkedu masa dokter cakap kene admit kat wad ... mane taknyer ni la pertama kalinyer dalam hidup cik sopi kene bermalam kat hospital dengan memegang status P.E.S.A.K.I.T .....


cik sopi terpaksa kene tunggu selama almost 4 hours untuk mendapatkan katil .... katil full book ..!!!!  ceehhh ~~  dah la kene tunggu sorang sorang sebab en hubby ada meeting, so beliau tak boleh nak menunggu cik sopi ... berat hati beliau nak meninggalkan cik sopi ngan baby dalam perut ni kat hospital mase tu ....  ehhhhh yeke???


macam macam cik sopi kene intebiu gara gara MGTT ngan BSP cik sopi abnormal ... mane la cik sopi tau ... salahkan McDonald - KFC - ais krim - coklat - .... sedap sangat ... dok ikot tekak sangat ... ni la hasilnyer  >>  ke HOSPITAL .....!!!!


layanan kat HKL ni so far okey ... lembut je dorang cakap ngan cik sopi sampaikan ade sorang nurse tu tanyer cik sopi

puan takut ke ..?? macam tak selesa je


bukan tak selesa tapi NAK BALIK ....!!!!!!!
hospital bukan tempat percutian yang menyeronokkan ehhhh ...


selama kat hospital, boleh dikata dua jam ke tiga jam sekali darah cik sopi akan diambil .... sakit ooooiiii kene prick kat ujung jari ni .. sampai kebas kebas da jari ... shian kitew kan ....


dah la tu, biler time makan la paling sedih sekali ... kene minnum air suam jer ... bukan takde air berperisa yang dibagi  tapi dorang kasi AIR SUSU ... mang tak masuk lerrrrr weyyyyhhhh susu susu ni ....


selain tu jugak pengalaman bermalam kat hospital memang sangat tak best ...!!!  cik sopi tak paham betol la ngan saper saper yang memang suke stay kat hospital ni ... bagi cik sopi, elok elok sehat boleh sakit jadinyer lau dok lama lama kat sini ...!!!  tapi tak dinafikan memang ade sesetengah individu terpaksa menjadikan hospital ni sebagai rumah yang kedua disebabkan masalah masalah kesihatan yang memang tak boleh nak dielakkan .... cume dalam kes cik sopi ni, pe kate kasi je cik sopi discharge awal awal sebab masih ade lagi yang memerlukan tempat kat situ ...  bole gitu ??


memandangkan sepanjang mase cik sopi asyik tidur je, so badan cik sopi agak sakit sakit ... sebabnyer terlalu banyak sangat baring ... berjalan pon biler nak ke toilet or mandi jer ... selain daripada tu duduk termenung mengenang nasib kat katil ... lau tak pon tido la .. pe lagi


ade jugak en hubby mintak cik sopi dipindahkan ke wad persendirian atau wad berbilik untuk sorang patient jer .. tapi tak dapat disebabkan cik sopi bukannyer nak beranak dah or dah beranak .. cume perlu dimonitor oleh jururawat je .. so nak ke tak nak ke memang cik sopi kene spend time kat katil yang memang dah disediakan untuk cik sopi ... haaiihhh


setiap mase asyik dengar baby nanges jer ... naik rimas pon ade tapi cik sopi pujuk ati  kang lau aku dah terberanak cenggini ler suasananya nanti ... sabar sabar




dalam mase tu ade jugak cik sopi ber'sms' ngan mama and abah cik sopi ... berjela jela mesej dorang suruh cik sopi jaga makan minum ... control makan la .. jangan asyik ambik makanan yang manis manis jer ... jawapan cik sopi untuk mesej mesej tu pendek jer

okey mama


okey abah






en hubby plak lau call or sms ayat beliau mesti

ayang berehat la


ayang tido la


ayang nak duduk lame lagi ke kat hospital..??



cceesssss ....!!! ayat last tu paling tak boleh blah ...



pape pon lebih kurang pukul 6.30 petang keesokkan harinyer, cik sopi dah bole discharge ... gelak besar cik sopi mase ni ... maunyer tak ... rase macam terlepas dari hukuman gantung jer ... eerrrkkkk ...:p


en hubby siap gelak gelak kat cik sopi ... arrrgghhhh tak pedulik dah ape yang die nak cakap ... janji dapat klua hospital tu ... semalaman dok kat situ rase cam berbulan bulan .... seksa dowwhhh


naseb baik cik sopi di diagnosiskan sebagai sehat dan bebas dari D.I.A.B.E.T.I.S ....!!!!!  so dalam report tu tulis  'KIV MEDICATION' ... kehkehkehhhhh ....  alhamdulillah ...


yang penting baby sehat yekkk ..  :))


lepas ni malam malam cik sopi kembali tenang ....  takde lagi nurse nurse yang datang kejut nak amek darah la, nak check jantung baby la, nak check blood pressure la .... dokter nak check la ... ape kebende lagi ntah ... fuh fuh ...~~  tak aman nak tido kot .. dorang ni tak tau ke, tido ni amat penting untuk kesihatan dan perkembangan baby ....  ye ke..????


ape ape pon lepas ni cik sopi kene follow up lagi kat hospital ni ... nak tak nak kene pegi jugak .. tapi nasib la HKL takde dalam senarai mase nak bersalin nanti ... heheheeeee ~~ takot takottttt ...


yang penting pas ni kene control makan ... no more ICE-CREAM before sleep .... :(
okey la yang penting baby sehat and cik sopi tak dimasukkan lagi ke spital tu .. hohohohoooo


dalam kebosanan selain bermain game and termenung mengenangkan naseb kat spital ni, cik sopi sempat gak capture beberapa gambar untuk dijadikan sebagai kenangan ... hahahahaaaa ~~ bosan la kate kan ...





mase kene pakai tag ni, rase sayu jer .... wwwuuaaaaa memang serius tak suke hospital ..!!!





makanan yang mule mule sampai ... biler en hubby tengok gambar ni die boleh tanyer dorang takde amek menu ke nak makan ape ...??? huh eeelllloooo sayang ni hospital KERAJAAN yer ... jangan nak banyak songeh ...




dari katil cik sopi, cik sopi bole nampak KL Tower straight ... heheheheeeee





ni makanan yang dihidangkan waktu malam (10 pm)  dan waktu petang  (4 pm) .. yang pastinyer susu tu tak bersentuh pon .. haiihhhh




ni plak makanan di waktu tengah hari atau malam .... eerrmmmm boleh la rasenyer ... okey jerrr




ni je gambar yang cik sopi amek .. tak berani nak ambek gambar bebanyak .. maklum la kawasan hospital .. kang ter'capture' mende lain .. mampuihhh tak senang duduk t ... heheheheeeee  


pape pon kengkawan doakan keselamatan cik sopi and baby ni yer ... 



thanks read  :))

Monday, June 4, 2012

SABAR MENANTI HARI ITU

Assalamualaikum







cik sopi tau cik sopi makin cute ....!!!!!


pertambahan berat badan sangat sangat menggembirakan ... demi kesihatan baby dalam kandungan, cik sopi tak tahan tahan makan .... makan je ape yang ader ... alhamdulillah baby tak memilih makan ... baby ke mommy nyer?? ekekekekeee


so far berat cik sopi dalam lingkungan 67-68 kg .... tak pernah dalam sejarah cik sopi seberat ni ... heheheeee ... agak penat jugak mau bawak badan yang berat ni tapi enjoy lagi lagi bile dapat rase baby pnyer movement ... pengalaman yang hanya dapat dirasai oleh orang yang mengandung jer ...


barang barang baby almost settle ... cume ade sikit sikit je .... lepas dah settle barang baby cik sopi dah bole la pikir barang untuk diri sendiri pulak ... yeeaaahhhhhh ...!!!!


en hubby paling eksaited beli barang baby .... die suruh cik sopi jangan beli banyak banyak sangat sebab katenyer baby cepat membesar, tapi die sendiri yang beli ... tak cakap pon tau tau barang dah sampai depan mate ... haiiihhhh ... sungguh sungguh unexpected  :))


ape ape pon kami tak sabar tau tunggu due date ni .... asyik berkire kire jer .... baby pon makin ligat dalam perut ni .... suke die eyyhhh


ooohhh lupe nak cakap ~~ gambar kat atas ni latest punyer uolss .. 28 minggu sudah ... maknanya sudah 7 bulan .... ada balance lagi 2 bulan lebeh jer .... orang lain sume sebok sebok shopping untuk raya and buat persiapan raya , cik sopi ngan en hubby  pulak buat persiapan mental dan fizikal untuk menyambut kehadiran orang baru ... syahdunyerrr ... heheheheee




thanks read  :))

Tuesday, May 29, 2012

ALAHAI ALAHAN ... LECEH BETOL

Assalamualaikum






lame tak update blog ~~
cik sopi di timpa masalah kesihatan yang mengganggu rutin harian cik sopi ... wwwwuuuuaaaaa ~~~~  !!!!


since pregnant sampai la ke usia kandungan 6 bulan setengah, cik sopi sangat bangga tahap riak tak ingat dunia sebab cik sopi tak de mengalami masalah masalah allergic ni .... alahan atau yang seumpama dengannya la ....


but lately ni, ade satu masalah plak yang timbul ....
GATAL GATAL SATU BADAN ....!!!!


habis bercalar calar badan cik sopi ... kat bahagian kaki ngan tangan ni toksah cerita la ... dah macam samseng pon ade dah ... tak pepasal berparut sana sini ....


gatal ni toksah cerita la ... kalau gatal gatal kat bahagian perut tu cik sopi memang dah sedia maklum ... memang semua orang yang mengandung akan mengalaminya ... tapi bila gatal gatal kat bahagian kaki - tangan - badan - kepala so ni agak membataskan pergaulan cik sopi ... huhhuuhuuuuuu


en hubby ngan adik cik sopi dah larang cik sopi garu .. tapi cik sopi nak garu gak ...!!! sampai berdarah darah kaki cik sopi .... dah tak boleh pakai skirt dah pas ni ... huhuhuuuuuuu


mase pegi check up ari tu, nurse cakap alahan cik sopi ni disebabkan hormon tapi die tak boleh nak provide krim sebab krim tu memang takde kat situ ... so nak tak nak cik sopi kene tunggu check up kat hospital 18/6/2012 ni la pulak ... mintak kat doktor ....


so buat mase sekarang ni, cik sopi cuma sapu bedak antiseptic .... lega sikit bila pakai bedak tu ... dah takde cik sopi nak garu garu lagi ... losyen pon dah tak boleh nak pakai dah sekarang ni sebab losyen ni menambahkan kegatalan je nanti ,,,, lagi dan lagi cik sopi tak boleh berpeluh peluh sangat ... pon akan menerukkan lagi kegatalan ni ...


mama cik sopi cakap dulu dulu mase die pregnant pon memang ade gatal gatal .. tapi takde la seteruk cik sopi ... haiiihhhhh ni la dugaan mengandung yer  ..


mase mula mula pregnant takde masalah langsung even makan pon cik sopi tak memilih ... tapi bila dah nak masuk 7 bulan ni, datang plak alahan gatal gatal ni ....


ade lagi 2 bulan lebih kot nak due ... so dalam 2 bulan lagi la kot cik sopi kene bertahan ngan gatal gatal ni ... nampaknya bedak antiseptic tu cik sopi kene usung ke hulu hilir la ...


walaupon di duga ngan masalah gatal gatal ni, cik sopi seronok jugak rase sebab dapat jugak merasa pengalaman pregnant macam mummy mummy yang kat luar tu .... ade la story untuk anak cik sopi ni nanti yang cik sopi nak cerita kan kat beliau nanti ... heheheheeee


p/s: ekceli bedak entiseptic tu dibeli untuk baby kami, tapi sorry yer dear,  mummy pakai dulu ... nanti mummy beli yang baru untuk anak mummy ni nanti eh eh eh  :p



thanks read  :))

Wednesday, May 23, 2012

SATU HARI YANG PANJANG

Assalamualaikum



ekceli cerita agak basi ... sudah 2 ari berlalu tapi cik sopi ape peduli ... mau jugak bercerita disini ... kehkehkeh


21/05/2012 ~~


kenapa dengan tarikh ni ....????  buffday cik sopi ker..??? brape kali setahun cik sopi celebrate buffday ni ... giler gedik kot ...!!!!!



ekceli kengkawan skalian ... pada tarikh ni, genap la setahun usia perkahwinan cik sopi ngan en hubby ... diam tak diam ~~ pejam celik dah genap setahun .... alhamdulillah sampai ke hari ini, jodoh kami masih panjang ... dan insya allah rumah tangga kami akan diserikan dengan kehadiran baby yang cik sopi kandung ni ...





selama setahun ni, macam macam dugaan yang kami lalui .. alhamdulillah semuanya dapat kami lalui dan tempuhi dengan sabar ... biase la ... sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri ...  yang penting masing masing harus la ada sifat bertolak ansur - sabar - dan hormat menghormati antara satu sama lain ... petua ni bagus untuk di amalkan .. hehehheeee



dan pada hari ni jugak, cik sopi ada appoinment kat klinik kesihatan ibu dan anak ... yang tak bestnyer, nurse yabg selalu attend cik sopi tak ade sebab die kene pergi kursus ... so cik sopi di layan ileh nurse yang lain .. agak kasar okey ..!!! die tolak tolak perut cik sopi pon agak kasar jugak .. terkejut baby dalam perut ni .. haih ..



tapi, part yang paling best biler dapat dengar heartbeat baby ... terharu sangat sangat ... kalau en hubby boleh masuk n temankan cik sopi time tu, die pon mesti rase ape yg cik sopi rase sebab mase cik sopi story kat beliau mase on the way nak balek, muke die happy sangat ... happy ker..??? opcos la happy lagi lagi lau dapat pegi scan baby ... suke bliau dapat tengok anak bliau ... heheheheeeee



mase check up, alhamdulillah smua normal kecuali kepekatan darah merah cik sopi ... agak kurang dari normal ... disebabkan hal yang sedemikian, nurse tersebut telah menaikkan dos ubat cik sopi ... takpe la ... walaupon cik sopi ni tak suke makan ubat dan boleh dikategorikan sebagai lebih-rela-sakit-dari-kene-makan-ubat, tapi since mengandung ni ... dah boleh biase kan diri ...  :))



selain tu jugak, cik sopi dapat hadiah best oooo mase check up ni     >>      ATT injection ... mase kene cucuk tu agak terasa sakitnyer ... siap nak mengeliat lagi tapi nurse tu suruh lembutkan badan ... adehhhhhh ~~  sangat best yer ....



lepas check up, lebih kurang pukul 1 petang tu, kami berdua di jemput oleh Alid iaitu sepupu en hubby untuk menemani beliau ke Melaka .... hahhahahaaaa ~~ berjalan jalan la kami ke melaka ...



sepanjang perjalanan ke melaka, cik sopi tak boleh nak duduk diam diam ... bukan sebab cik sopi sebok bercerita or bersembang dengan dorang sume, tapi sebab belakang badan cik sopi dah start sakit sakit ... ni la part paling tak best biler nak berjalan jauh ni ... baby takmo bekerjasama langsung ... die pon nak guling guling dalam perut ni sampaikan cik sopi kejap kejap kene tukar position .. semata mata utk keselesaan baby ni ...



sebelom smpai ke destinase kami singgah ke makan makan dulu .. ape name area tempat tu cik sopi agak lupa la ... tapi yang bestnyer .. ni la first time ever cik sopi minum COCONUT SHAKE DOUBLE SPECIAL ...kenapa double special????  sebab die letak dua scoop ice cream vanilla with chocolate rice ....!!!!  serius sedap sampai rase nak order lagi ...


kami disana adalah untuk melawat family Alid .... lame rasenyer tidak berjumpa mereka mereka semua ... lama kerrr  ...???


then, pada malamnya kami ronda ronda area melaka ... tetiber terdetik kat hati cik sopi , kalau tengok peta, melaka ni kecik jerrr ... tapi tetiber rase cam agak besar jugak melaka ni .. mau sesat lau tak biasa ngan jalan jalan kat area sini ...


banyak jugak pemandangan pemandangan indah waktu malam ni ... tapi sorry ler kengkawan tak dapat nak share gambar sebab tak bawak kamera canggih ... heheheeee


yang pasti.. . anniversary tahun ni sangat best sebab kami dibawa berjalan jalan macam la kami ni pelancong yang baru first time pegi melaka ... sian Alid jadi driver kami .... sepanjang perjalanan balek KL pon, die drive sorang sorang sedangkan cik sopi ngan en hubby dah tidor kepenatan ... penat la sangat kan macam la kami yang drive kete ...


mesti Alid sumpah seranah kami sepanjang perjalanan balek sebab biarkan die drive sorang sorang ... sorry la Lid .. pape pon trime kaseh bawak kami jenjalan ... heheheeee


sampai sampai kat uma je dah pukul 12 tengah malam ... tamat sudah anniversary day kami ... insya allah, lau jodoh dipanjangkan Allah, kami akan sambut anniversary day tahun depan dengan anak kami pulak ... mesti lain pulak ceritanya nanti kan kan kan ...


thanks read and happy anniversary to me and en hubby ...
love u so much dear ...