Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ku mohon pada-MU

“Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi… Dan Ya Allah… Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi”

"Ya Allah .. ingin ku raih keredhaanMU, dalam ku melayari bahtera dunia, sebagai kekal bagiku di akhirat kelak, untuk mengadapMU"


Thursday, September 6, 2012

PENGALAMAN PERTAMA KALI BERSALIN

Assalamualaikom


lame sudah tak berbelog yerrr ....  mesti ada antara korang yang tau psl pe cik sopi lame sgt menyepikan diri ~~  walaupon hakikatnyer takde la sepi sangat kan kan kan ...


ekceli cik sopi dah pon selamat melahirkan baby 22/8/2012 yang lepas ... lepas 2 minggu baru nak story dalam belog ....  mesti ade yg cakap citer cik sopi dah bersalin ni dah basi ... haippp haiiipppp !!!


alhamdulillah, semua proses mase nak bersalin tu berjalan dengan lancar ... cik sopi nak ucapkan billion million trillion thanks kat korang smua yang doakan keselamatan kami berdua ... memang sakit rase nak bersalin ni .. untung la sape yang penah rase senggugut sampai tak bleh bangun tu .... cik sopi tak penah kene senggugut sebegitu ... tu yang tak leh nak imagine sakitnyer tu ...


cik sopi bersyukur jugak sebab proses nak melahirkan baby cik sopi ni di permudahkan Allah ... alhamdulillah ~~  mesti en hubby dah ampunkan smua salah silap cik sopi kat die .. ekekekekeee ... penting tu dapatkan keredhaan suami dan keluarga ...


cik sopi suppose due 23/8/2012 ... tapi cik sopi start sakit 21/8/2012, pukul 11.55 pm ... cik sopi cume rase sakit pinggang je mase ni ... and contraction continue every 5 minutes ... cik sopi ingatkan mule mule false alarm je sebab sebelom ni memang takde langsung tanda tanda sakit nak bersalin ...  then, cik sopi pegi toilet, ingatkan nak buang air besar ... but suddenly cik sopi nampak darah ... mase ni sempat gak cik sopi fikir, ape nak buat ehhh sebab cam blurr jap nampak darah tu ... darah tu agak banyak gak la ..


then, cik sopi terus call en hubby gitau darah dah klua ... die takde kat uma mase ni coz ade keje luar ... so abang ipar and adik ipar cik sopi la bawak cik sopi ke spital ... dalam kete sempat lagi cik sopi mesej mama, abah and adik adik cik sopi gitau yg cik sopi dah on the way nak ke spital ... sempat jugak la berbalas balas mesej ngan adik cik sopi dalam sakit sakit tu pon ...


sampai je kat spital, nurse suruh isi form ... die suruh cik sopi duduk tapi cik sopi tak mau sebab dah bleeding kan ... segan ler pulak nak duduk atas kerusi kat reception tu ... mase cik sopi tunduk nak isi form, bole plak rase ade air klua ... tapi takde kaler air yang klua tu ... mase tu cik sopi pikir, ni sah sah air ketuban yang leaking ... lau air kencing tak kan la leh bocor gitu ye dokkk  ...???


nurse yang tengok cik sopi tu terus amek wheelchair and bawak cik sopi ke ward ... untuk check up ... naseb la adik ipar cik sopi yang isi semua form tu ... maseh yer ateh   :))


lame gak nurse check jantung baby mase tu sebab katenyer baby tak aktif .. ni sume gara gara cik sopi tak makan malam ... last makan pon dalam pukul 4 petang ... sebelom tengok wayang kat One Utama, citer SAM ...


lepas tu ade nurse datang check and katanya dah buka 3 cm ... mase tu lebeh kurang pukul 3,30 pagi .. dalam dok menahan sakit sekejap sekejap tu, sempat gak jmper en hubby yang baru sampai kat ruangan menunggu ... suspen je muke bliau ... cik sopi pon bagi tau ape yang nurse bagi tau sebelom ni ...


pastu, makin lama makin sakit cik sopi rase .... nurse cakap contraction cik sopi bagus walaupon mengandung anak sulung sebab contraction cik sopi berterusan and jalan untuk baby pon buka dengan cepat .... tak sampai 1 jam, dah buka 1 cm ... mase bukaan dah 5 cm, lebih kurang pukul 4 lebeh .. cik sopi dah dibawa ke labour room ... suspen lak dok kat labour room ni sorang sorang ... dah la tanggung sakit pon sorang sorang ... en hubby tak leh masuk lagi sbb cik sopi belom nak bersalin lagi ... then ade nurse datang untuk pecahkan air ketuban ... alat yang die gune tu macam chopstick je cik sopi nengok .. hahahaaaaaa


pastu, dalam sedar tak sedar tetibe cik sopi rase sakit sangat .... and cik sopi selamat lahirkan baby boy tepat pukul 7.43 pagi, 22/8/2012   .... mase ni rase ilang smua sakit especially bile dengar suara baby ... mase dokter jahit pon cik sopi tak heran dah sebab mang sakit mase jahit tu maybe dah di cover sakit nak bersalin tu ....


en hubby azan kan baby and katenyer baby comel .... hehehehehhee ~~ opcos ler ... mommy die pon comel gak kan kan kannnnnn   :))


tak sangka tau kami berdua dah jadi mommy and daddy ~~ rase cam pelik je memule tapi kami dah bole biasekan diri ...


ni cik sopi share gambar anak cik sopi .... berkat doa korang smua >> thanks yaaa   :))




ni mase mula mula pegang baby ... haihhh kekok plak sebab cam tak caya ngah pegang anak sendiri ~~  touching pon ade sebab baby lahir sehat walafiat ... alhamdulillah




merah je baby mase ni ..... diam plak tu ~~ tak banyak ragamnya




ni gambar dalam tempoh seminggu ~~ macam macam pe'el nyer




daddy little boy ~~  senyap je baby lau ngan daddy nyer ...




agak agak , die ikot muke sape yer ..??




spend time with mommy ~~ belom lagi sebulan umurnyer tapi dah macam budak besar .... 





time tido tak bole kacau ...!!!  




saya budak baik kan  :))




gambar dah tunjuk tapi cik sopi belom introduce anak cik sopi ni kan ... heheheeee



nama: Muhammad Ian Danish bin Khairol Azha
tarikh lahir: 22/08/2012
tempat lahir: Hospital Sungai Buloh
berat: 3.13 kg




ok la ... sampai sini dulu ~~ tak bole nak update pepanjang sgt ....


pengalaman mase nak terberanak :

  • semua orang kat uma lagi risau condition cik sopi, sedangkan mase tu cik sopi bole lagi releks releks msg org and muka bajet cool je time tu ...
  • gearbox kereta satria sampai pecah masa en hubby on the way nak g spital ..
  • cik sopi ingatkan air ketuban dah pecah, rupe rupenyer leaking jer ... hehehheeeee
  • dokter takmo kasi pain killer kat cik sopi sbb katenyer baby tak aktif .. takut baby lemas .. tapi dokter tu tak bole bayangkan sakit yang cik sopi tanggung sbb rasenyer dokter tu tak kawen lagi kot ... haaaiihhh ~~ sakit tau ...T__T
  • naseb baik cik sopi tak kene induce .... ramai yang nasihatkan selagi keadaan tak memaksa, jangan induce ... biar baby klua sndiri ...
  • secara keseluruhannya cik sopi mengandungkan ian 39 minggu 6 hari sedangkan sebelom ni dokter espect cik sopi deliver mase 38 minggu sebab cik sopi kan ada kencing manis ...


thanks read .....

3 comments:

izfanora said...

best ko.. cam umi je.. semua senang..

Anonymous said...

I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again

Miss N @ Nadia said...

somelnya baby.. berat sama ngan anak N 3.1 :D