Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ku mohon pada-MU

“Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi… Dan Ya Allah… Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi”

"Ya Allah .. ingin ku raih keredhaanMU, dalam ku melayari bahtera dunia, sebagai kekal bagiku di akhirat kelak, untuk mengadapMU"


Thursday, April 26, 2012

BUDAK-BUDAK ZAMAN SEKARANG

Assalamualaikum



budak-budak zaman sekarang kalau nak dibandingkan dengan zaman mak bapak kiter dulu, nampak sesangat perbezaannyer ... mase zaman3 cik sopi pon idok ler terlalu extreme cam zaman sekarang ... sape stuju sile angkat kaki  :))


antara yang boleh cik sopi wat perbandingan kat sini ialah:


  1. budak-budak sekarang terlebih canggih .. mane taknyer, tengok la dorang punyer henfon .. nak touch screen ajer ... mase cik sopi kecik3 dulu cik sopi tengok abah cik sopi punyer henfon dah macam saiz botol air ... even cik sopi punyer first henfon pon Nokia 3310 ... teringat la kata3 member cik sopi kat kolej dulu  'henfon ni lau wat baling kat anjing mau koma terus' ....
  2. budak3 zaman sekarang punyer bahasa sangat la bersopan santun ... cakap takde tapis3 ... rase mau lempang ngan kaki jer biler cik sopi dengar tapi memikirkan tu bukan la anak cik sopi, so cik sopi diamkan ajer .. budak3 zaman dulu lau nak cakap ngn parent terutamanya mesti slow motion .. lagi3 biler cakap ngn golongan yang bergelar bapak .. cik sopi pon mau kene sawan jugak lau kene marah ngn abah cik sopi .. maklum la, beliau amatla jarang nak memarahi cik sopi ... ekekekeee
  3. budak3 zaman sekarang dah pandai berkapel3 bagai ... unur baru 10 tahun tapi dah bertukar3 kapel dekat  tujuh lapan kali ... pergghhh hot betol dorang ... baik laki, baik pompuan ... same jer ~~ skali mesej klua la ayat3 jiwang rock kapak tahun 80 an ngan 90 an tu ...  cik sopi dulu banyak kawan3 laki berbanding pompuan ~~ so tak reti nak kapel3 ni ... sebab dorang kate cik sopi ni cam spesis pompuan separuh siap..ganas - kasar ... takde feeling kat laki ... cehhhh, ingat gua lesbian ker..??
  4. budak3 zaman sekarang punyer style ber'sms' sangat la cik sopi kurang mengerti ... tak yah amek contoh jauh3 la ... adek3 cik sopi kat umah tu pon cukup la... asal bermesej ngan cik sopi, cik sopi mengambil mase yang agak lame nak paham ape ayat sebenar3nyer ... ape jadah ayat dah pendek pastu dipendekkan lagi .. dah tu siap tukar die nyer spelling ... hoiiii .. patut la budak3 sekarang lemah subjek bahasa melayu ...  hape korang ingat cikgu kat skola tu paham ape yang korang nak sampaikan ker...??? cehhhh .. sebab tu cik sopi lebih senang kol adek3 cik sopi sebab lau bermesej3 ngan dorang paling3 kurang pon cik sopi akan reply  'ape mende tu..??'
  5. budak3 zamans sekarang kalau kite tengok, dorang lebih suke melibatkan diri dengan aktiviti3 sosial berbanding aktiviti3 kat skola .. sape stuju sile angkat kaki ...!!  boleh kire berape kerat je yang melibatkan diri dengan aktiviti3 kat skolah tu ... kalau join sesuatu kelab or persatuan tu pon sebab terpaksa .. janji nanti dah abeh sekolah cikgu ade remark kat situ mengatakan yang dorang terlibat dengan aktiviti3 kat skola .. tapi masa zaman cik sopikan, cik sopi join semua kelab .. sebab pe tau ..?? dalam dok join tu boleh jumper member3 kelas lain .. dah tu dalam mase yang sama bole sama3 mengumpat pasal sipolan sipolan tu ... besttt ooooo mase tu ..   :p
  6. budak3 zaman sekarang lau failed exam muke steady jer ... takde rase takut or bersalah langsung ... tapi mase time3 cik sopi dulu, lau bawak balek report kad then ader 'kaler merah' kat situ ... hah naseb la kan .. mau kene bebel 24/7 ngan mama cik sopi ... tu belom lagi dengar tazkirah3 dari abah .. adooii sakit ati time tu tau ... tapi kan kengkadang cik sopi sign sendiri report kad tu .. hahahahaaaa ~~ tu ade la jalan paling selamat nak elakkan diri dari kene marah .. 

amacam ...?? korang rase ader lagi tak .. banyak lagi ekceli ... tapi ni yang sempat cik sopi huraikan .. nak tulis panjang3 kang jadi isu besar plak .. tak pepasal cik sopi kene tembak kat luar opis ni .. haiihhh


tujuan tulis entry ni pon sebagai peringatan kat diri sendiri sebab mane la tau zaman3 untuk anak cik sopi ni nanti camner plak ... makin maju negara, makin maju jugak la budak3 ... 


yang penting sebagai ibubapa, kiter mesti pantau perkembangan anak3 ... sebab budak3 zaman sekarang biler merasakan diri mereka terabai, mereka akan mula mencari keseronokkan di luar sampaikan diorang sendiri tak boleh nak bezakan antara yang baik atau buruk ...


bagi ibubapa yang mempunyai anak3 yang bermasalah, jangan la cepat melatah dengan terus memarahi dan menghukum mereka tanpa mengambil tahu ape sebenarnya masalah anak itu ... mungkin mereka menimbulkan sesuatu masalah sebab mahukan perhatian yang lebih .. 


cara yang terbaik ade la 'MENDENGAR PERMASALAHAN ANAK ANDA'  ... insya allah semua akan jadi baik3 selepas tu   :))


cik sopi pon nanti jgn asyik nak marah3 jer ... en hubby dah tegur ... die cakap t baby pon ikot marah3 cam cik sopi - muncung panjang sedepa ...


p/s: still dalam kategori gojes lagi ke lau muncung panjang sedepa..????????

No comments: