Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ku mohon pada-MU

“Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi… Dan Ya Allah… Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi”

"Ya Allah .. ingin ku raih keredhaanMU, dalam ku melayari bahtera dunia, sebagai kekal bagiku di akhirat kelak, untuk mengadapMU"


Friday, September 30, 2011

BILA STRESS BERAJA DI HATI ..

Assalamualaikom fellows   :))




STREESBUSTERS ...!!!!!!


kenape cik sopi tetiber cakap pasal stress ni..??? cik sopi stress ke ... ye3 stress sangat3 ..


okey la kat sini cik sopi nak kongsi pengalaman cik sopi pegi dengar talk pasal stress by Dr Sam Hunter from HSC Medical Centre  beliau sangat kacak dan bergaya okey


tajuknyer STRESSBUSTERS atau dalam erti kata lain STRESS SYNDROME ..


u'olls semua tau tak yang stress ni boleh attack sesaper saja .. walaupon seseorang tu berkerjaya tahap profesional, dia jugak turut mengalami masalah ini. almost 43% orang dewasa menderita masalah kesihatan di sebabkan oleh stress ni ... !!!!  so adakah u'olls semua tergolong dalan golongan yang 43% ni???

stress sebab kereta ni rosak ker??

stress di huraikan sebagai tindakbalas badan untuk memberi respon terhadap sesuatu situasi ..respons tersebut mungkin melibatkan hal3 yang membawa kepada kebaikan ataupun keburukan. Secara tak langsung, ia akan memberi kesan kepada fisiologi dan psikologi kepada penghidapnya.


kesan daripada stress ni sometimes berlaku pada masa yang singkat jer. Tapi, sekiranya ia berlarutan ia akan memberi kesan kepada kesihatan badan.



U'olls semua tergolong dalam golongan yang stress ni ke..???
check it out guys....


stress akan memberi kesan kepada
  • kadar degupan jantung
  • kadar pernafasan
  • berpeluh
  • mata
  • otot3
  • peredaran dan saluran darah
  • perturunan sistem pertahanan badan dan hormon pertumbuhan


tanda3 penting or dalam erti kata lain 'worry signs' :
  • sakit kepala atau sakit belakang
  • otot kejang atau sakit3
  • diarrhea   cirit birit la tu
  • muntah3 atau pening3 lalat   dah macam org pregnant dah
  • insomnia   pegi google sendiri kalau tak tau
  • sakit dada, degupan jantung laju 
  • peningkatan atau penurunan berat badan
  • masalah kulit such as eczema
  • hilang keupayaan sex    tak bagus untuk pasangan yang dah berumahtangga


teknik mengatasi stress yang patut dielakkan
  • merokok   say no to ciggarate..!!
  • minum alkohol   menjejaskan pertimbangan dan pemikiran
  • makan pil tidur atau mana3 pil anti-depressan  takut ter'overdose' nanti
  • melengah3kan sesuatu kerja
  • makan terlalu banyak atau terlalu sedikit
  • terlebih tidur    dah macam sleeping beauty la pulak
  • menjauhkan diri dari kawan3, dan keluarga
  • menyibukkan diri membuat perkara lain    tak bagus untuk jangka masa panjang



cara3 mengatasi stress atau dalam erti kata lain Stress Management
  • secara saintifiknyer kita perlu mengurangkan jumlah adrenaline yang menjadi punca meningkatnya kadar degupan jantung dan tekanan darah. Tingkatkan hormon gembira iaitu endorphine yang mana ia boleh membantu kita untuk lebih relax
  • lakukan senaman 
  • diet - makan makanan yang seimbang dan menyihatkan ... Jangan main tibai je makan semua benda yang u'olls nampak
  • tidur selama mana yang anda perlukan .. ada antara kita memerlukan 8 jam untuk tidur dan ada juga yang hanya tidur selama 4 jam dan ia mencukupi .. bergantung kepada diri sendiri yerr. jangan tidur tak bangun3 sudah ..
  • meditation ~~ pernah dengar pasal ni ..??? yoga, dengar muzik, pergi ke tempat3 yang boleh menenangkan pemikiran, melihat permandangan yang tenang dan bernafasla .....
  • laughter is a best medicine ... so ketawa la kalau ia mampu menenangkan u'olls ... jangan p gelak sorang3 pukul 3-4 pagi sudah ye ,, :))
  • membaca boleh membantu kita lebih fokus .. jangan baca buku lucah ehhh ...!!!  takut u'olls lagi stress .. hahahahaaa
  • colour therapy ... ussualy colour3 sejuk macam biru or hijau boleh menenangkan jiwa 
  • shopping ... ni cik sopi paling suka ...!!!  tapi biler time duet tengah kering camne plak ..???
  • perbanyakkan aktiviti di luar .. boleh kenal ramai3 orang and berkongsi pengalaman 
  • hypnosis ... cara ni cik sopi agak kurang berkenan sket .. sebab selalunya tak menjadi ... lain yang disuruh pikir, lain plak yang terjah masuk kepala otak .. hehehehe
  • buat sesuatu yang boleh menggembirakan orang lain .. so kalau diorang happy means kita pon secara tak langsung akan happy jugak .. ye dokk ?? 
  • buat journal .... eleh zaman sekarang dah canggih ... dah banyak dah laman sosial sekarang ni .. tulis je kat situ .. paham la semua orang yang membaca nyer .. nak buat journal ni  kengkadang leceh .. panjang sangat padahal 'mesej' nyer tu pendek jer ..
  • bercakap dengan kawan3 yang sentiasa menyokong kita ... jangan berkongsi masalah dengan kawan3 yang mulut cam haram ..!!! bertambah3 stress u'olls nanti ..


so dah paham da semua ... still stress??? jangan sampai SRESS makan diri sendiri ... semua terpulang kepada diri sendiri yerr .. 


+ jangan bersifat kejam dengan diri sendiri
+ jangan aniaya diri sendiri .. Tuhan marah ooo
+ percaya kepada kemampuan diri sendiri
+ think positive
+ yakin bahawa ' setiap permasalahan ada jalan penyelesaian nya, insya allah '



make yourself happy ... dont let other people bring you down. they are viruses !!!  all you need to do is DELETE them. Finish  :)




thanks read babeyyhhh  :))
 

No comments: