Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ku mohon pada-MU

“Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi… Dan Ya Allah… Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi”

"Ya Allah .. ingin ku raih keredhaanMU, dalam ku melayari bahtera dunia, sebagai kekal bagiku di akhirat kelak, untuk mengadapMU"


Wednesday, September 28, 2011

TANYA SAMA HATI 'HAPPY KER' ???

Assalamualaikom u'olls ..


lately ni lambat plak cik sopi update blog .. bajet busy je buat keje kat opis ni .. muahahahaa


lately ni jugak cik sopi agak stress, sebab ramai member3 cakap cik sopi makin berisi ... diam3 dh laa 


tapi lately ni jugak cik sopi terpikir tentang something.. something yang cik sopi nak share ni la .. sape yg sudi baca, baca la ... sape yang terase cik sopi mintak maap awal3 sebab bagi cik sopi bende ni general ...


pernah tak u'oll semua terfikir, kenapa susah sangat kita nak capai sesuatu benda tu .. banyak sangat rintangan dan halangan yang kita kena tempuh .. kadang3 tu pon belom tentu cukup .. nak kata berkorban, kadang3 terpaksa berkorban sesuatu yang di luar jangkaan kita, tapi tu pon belom cukup lagi ...


kadang3 kita tak suka sesuatu benda tu . kalau boleh sampai mati nak elak dari terjadinya benda3 yang kita tak suka tu .. tapi macam mana kita lari pon, mesti bertembung jugak .. lastly kita ambik juga benda yang kita tak suka tu .. kita hadap juga benda yang kita nak elak kan tu ... tapi hakikatnyer, sumone pernah cakap kat cik sopi:


benda yang tak elok tu la mungkin yang terbaik untuk kita. bersyukur la dengan ape yang kita dapat .


kalau tak bersyukur dengan apa yang dah diberi kepada kita, even benda yang kita tak nak pon adakah kita akan tergolong dalam golongan yang khufur nikmat ... ooopppsss, cik sopi bukan nak berceramah pasal agama yer .so jangan la ada mulut3 yang nak mengata cik sopi plak .. macam yang cik sopi cakap sebelom ni, semua ni as general je .. so u'olls pon mesti pernah dengar pasal benda3 ni ... ye dok..???


bila kita berdoa, doa tak dimakbulkan even things become worse .. kita akan salahkan Tuhan .. tapi kita tak pernah terfikir pon yang sebenarnya Tuhan tu dah merancang sesuatu perkara yang sebaik3nya untuk kita.. cuma perjalanannya tu dirahsiakan ... kalau tak rahsia tak heaven la ... betol tak??


bila kita rasa sedih, rata3 lebih suka ambil jalan singkat .. bunuh diri la, rosak kan diri sendiri la .. and even worse pergi jumpa tok moh .. cik sopi sendiri akui yang cik sopi pernah pergi berjumpa dengan golongan3 tok moh ni .. ceehhh.. cara cakap macam ramai je yang cik sopi jumpa .. muahahahhaa .. ekceli ader la dalam sorang dua .. bukan untuk pegi dajal orang ehhh .. tapi lebih kepada nak bertanya .. cuma yang cik sopi boleh simpulkan kat sini, hebat macam mane pon golongan3 ni, tapi semuanya terhad .. betul tak ..?? tak kan menjadi segala ilmu tu kalau bukan dengan izin Allah ... again thumbs up .. nak3 plak mau 40 hari segala amalan semua di'reject' sebab menyekutukan Allah...!!! lagi sakit macam tu .. hidup pon dah memang susah, nanti nak mati bertambah3 susah .. sendiri dapat malu, family pon kene tanggung jugak ..


kalau nak berkongsi cerita or masalah ngan member, rasa malu plak ... takut jadi bahan nanti ... yela, mula3 kawan .. pastu jadi lawan .. tak pepasal kawan3 tu plak yang jadi radio tak berlesen, bercerita sana sini .. buka aib sampaikan merata3 orang dok bergosip ..


diary..??? hahahaaa .. ala3 blog la ni .. bagus jugak .. tapi macam buka pekung kat buah dada sendiri la pulak ... kalau rase3nyer masalah tu boleh dijadikan pengajaran untuk semua orang, boleh la kot .. tapi kalau mau nyer kene kat diri sendiri balik .. ???  so berdiam lebih baik la kan3 ...


cik sopi pon pernah kena hadap masalah yang memang cik sopi nak elak kan ... nak kata cik sopi ni 100% betul >> entah la .. terpulang pada yang menilai dan yang mengenali diri cik sopi .. kang cakap lebih3 dikatakan perasan nak mampus pulak .. tapi bila cik sopi duduk balik diam3, tarik nafas dalam3 .. maybe semua tu ujian dari Tuhan untuk cik sopi ... DIA turunkan hujan dalam hidup cik sopi sebelom bagi cik sopi peluang menikmati pelangi ... pelangi walaupon cantik, tak selamanyer dia ade kat tempatnya .. betol tak ..?? means lepas pelangi hilang, cuaca pon ala3 panas, kadang3 terik, kadang3 mendung ... berangin sepoi3 pastu tak mustahil hujan akan turun lagi ... ye dok??


so bila bercakap soal kehidupan, kita tak boleh nak seronok sangat ... riak lagi la kan3 ... so berpada3  laaa .. tak salah kalau nak enjoy, tapi jangan overlimit .. sebab setiap yang terjadi dalam hidup kita ni dah pon direncanakan ... cewaahhh ~~ ayat cam wartawan plak .. bezanyer cepat @ lambat .. kalau elok kita buat, elok la jadinyer .. kalau tak elok ape yang kita buat, sendiri mau ingat la .. tapi kengkadang buat elok macam mane pon, tetap jadi tak elok ...!!!  tu maknenyer ader la yang tak cukup lagi kita buat .. ye dokkk ..???


sebesar lautan mana pun masalah yang perlu kita hadapi, hadapi la ia dengan penuh kesabaran, senyuman dan berdoa la semoga kita mendapat petunjuk di kemudian3 hari ... Tuhan bagi dugaan dekat hamba3-NYA mengikut kemampuan masing3 ... pucuk pangkal nyer terpulang pada diri kita sendiri .. Tepuk dada, tanya selera .... mau ape yerr..???




thanks read  :))

No comments: